10 schrijvers vergelijkbaar met Tom Clancy

Hou je van de spanning en de technische know-how van techno thrillers zoals Tom Clancy die schreef? Dan zal je de onderstaande schrijvers die vergelijkbaar zijn met Tom Clancy zeker ook waarderen. De specialisten van de techno-thriller op een rijtje.

10 schrijvers die vergelijkbaar zijn met Tom Clancy

Lees jij ook graag de boeken van Clancy? Hieronder vind je 10 schrijvers die qua stijl vergelijkbaar zijn met Tom Clancy.

1. Larry Bond

Bond (1952) is een voormalig officier van de marine-inlichtingendienst in de VS. Hij is onder meer gespecialiseerd in moderne onderzeeboten en adviseerde Tom Clancy op dat gebied voor het boek Rode Storm waarin de Sovjet Unie de NAVO aanvalt. Een van zijn opmerkelijke boeken is Vortex.

Vortex

De Zuid-Afrikaanse regering overweegt onderhandelingen met het ANC. Een extreemrechtse groep die banden onderhoudt met de inlichtingendienst besluit een geheim plan van het ANC uit te voeren. Praktisch de hele regering wordt uitgemoord en de schuld wordt in de schoenen van de verzetsbeweging geschoven. In de chaos grijpt extreem rechts de macht. Apartheid zal weer in de meest harde vorm worden toegepast en buurlanden waar verzetsbewegingen zijn, worden aangevallen. Hierbij wordt het gebruik van geheime chemische en kernwapens niet uitgesloten. Als duidelijk is dat Rusland zal ingrijpen, heeft ook de Amerikaanse president geen keuze meer.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

2. Michael DiMecurio

DiMecurio (1958j studeerde af als technisch ingenieur een werkte daarna als officier op diverse nucleaire onderzeeërs. Na zijn pensioen begon hij te schrijven over zijn specialiteit.

De jacht van de Phoenix

De oorlog tussen de VS en het Verenigd Islamitisch Front duurt al enkele jaren. Dan wordt duidelijk dat de vijand beschikt over een nieuw wapen. Een torpedo die zo krachtig is dat deze een stad als Washington kan vernietigen. De onderzeeboot Hegira heeft die missie gekregen en vertrekt uit de Middellandse Zee naar de kust van de VS. De Amerikaanse marine moet deze missie stoppen, maar hoe?

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

3. Peter Deutermann

Deutermann is een Amerikaans schrijver en zoon van een marine-officier. In zijn jeugd is zijn vader overal ter wereld  gestationeerd geweest en heeft hij veel kennis van zaken opgedaan. In zijn boeken speelt naast technologie ook spionage een belangrijke rol.

Codes van Eer

In 1969 beschiet een Amerikaans fregat doelen in Noord-Vietnam. Luitenant Holcomb, een uiterst ambitieuze marineman coördineert de actie. Die loopt uit op een drama waarbij doir friendly fire veel Amerikaanse slachtoffers vallen. Holcomb is woedend en drie bemanningsleden worden naar de VS gestuurd omdat zij verantwoordelijk lijken te zijn voor de fouten. Juist dan volgt een aanval van de vijand die succesvol lijkt te zijn door het ontbreken van het trio weggestuurde officieren. Holcomb moet vechten voor zijn schip en zijn leven.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is op bol.

Codes van eer Deutermann

4. David Poyer

Ook Poyer (1949) is een marine-officier die inmiddels met pensioen is. Hij heeft meer dan 40 boeken geschreven en wordt in de VS de meest populaire auteur van Sea-fiction genoemd .

Bekijk ook:  Boeken Karen Rose op volgorde: veel thrillers met dezelfde personages

De zesde vloot

Het vliegdekschip Guam is op een routine missie in de Middellandse Zee. Maar dan breken er onlusten uit op Cyprus en moeten de Amerikaanse burgers van het eiland worden geëvacueerd. Vanuit Syrië overvalt een Palestijnse terreurorganisatie de Amerikaanse ambassade op Cyprus en doodt alle personeelsleden. De Guam krijgt opdracht om een vergeldingsactie uit te voeren in Syrië. Zijn de consequenties daarvan echter te overzien?

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

5. Stephen Coonts

Coonts (1946) was jachtvlieger tijdens de Vietnam-oorlog en heeft derhalve ervaring met de moderne technologie in jachtvliegtuigen. De meeste boeken die hij schreef zijn bestsellers in de VS geworden.

Squadron F-22

In Japan dringen nationalisten hef keizerlijk paleis binnen en onthoofden de keizer. Het is het begin van weerzinwekkende gebeurtenissen om de macht over te nemen in het land. Rusland is inmiddels zeer verzwakt en de nieuwe Japanse machthebbers willen de rijkdommen van Siberië overnemen. De VS heeft een geheime overeenkomst met de Russen en stuurt de meest moderne jachtvliegtuigen om de Japanners tegen te houden. Maar die hebben technologisch ook niet stil gezeten en al snel lijkt een nucleaire optie onvermijdelijk.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

6.  Eric L. Harry

Hoewel hij een opleiding heeft gevolgd op de Militaire Academie heeft Harry (1958) vooral als advocaat gewerkt. In 2014 ging hij fulltime schrijven. In zijn boeken valt vooral het grote aantal slachtoffers op. Niet geschikt voor een zwakke maag derhalve.

Invasie

China is compleet ontwaakt en de grootste militaire macht ter wereld geworden. De Europese vloot wordt bij de straat van Gibraltar weggevaagd en Europa is kansloos tegen de massa’s in het Chinese leger en wordt bezet. Nog nooit heeft een vijandelijke soldaat voet gezet op de bodem van de VS sinds die bestaat. Maar de Amerikaanse president ziet de bui al hangen. Het volgende doelwit van de Chinezen is duidelijk. Maar hoe moet het land zich verdedigen tegen een macht die inmiddels het grootste deel van de wereld omvat. 

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

invasie-eric-l-harry vergelijkbaar met Tom Clancy

7. Mark Joseph

Voor zover bekend heeft Joseph (1946) geen militaire achtergrond maar een technische. Slechts een paar boeken van hem zijn vertaald in het Nederlands.

Typhoon

De Sovjet-Unie verkeert in chaos. Diverse fracties bestrijden elkaars ook in de marine. Een  onderzeeboot van de moderne Typhoon-klasse wordt naar de Barentszzee gestuurd. Deze boten beschikken over ballistische raketten met kernkoppen die elk doel ter wereld kunnen treffen.  De missie van deze duikboot is echter anders en bizar. Het is een voorbereiding voor een coup door middel van chantage. De raketten staan gericht op de eigen bevolking. Een tweede duikboot wordt gestuurd om de eerste onschadelijk te maken. In de Barentszzee ligt ook een Amerikaanse onderzeeboot, op een gevaarlijke spionagemissie naar de Rode Vloot.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

8. Brad Thor

Thor (1970) werker voornamelijk voor tv-series als producent en schrijver. Maar hij is ook experts op het gebied van terrorismebestrijding en heeft special forces begeleid in Afghanistan.

Bekijk ook:  Alle boeken van Nicci French op volgorde + nieuwste boek uitgelicht

Machtsvirus

Bij een Amerikaanse hulporganisatie komt een schokkend filmpje binnen. Een antiterreur-expert wordt nagezet om te onderzoeken wat er aan de hand is. Hij ontdekt een geheim comité met een vernietigende agenda. Maar dit committee geniet bescherming van een der machtigste organisaties ter wereld. Kan de meest verwoestende aanslag in de VS ooit nog worden voorkomen.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

9. Rick Campbell

Campbell begon te schrijven na zijn pensioen. Hij diende als officier op 4 verschillende nucleaire  onderzeeërs. Zijn actieve loopbaan sloot hij af in het Witte huis als militair adviseur.

De Trident deceptie

Iran heeft operationele kernwapens geproduceerd en een aanval op Israël staat al gepland. De USS Kentucky is op een routine patrouille maar heeft wel kernwapens aan boord. De onderzeeboot krijgt opdracht de raketten met kernkoppen af te vuren. Het doel is Iran. Maar de opdracht is fake en verstrekt door een schimmige groep die de Amerikaanse inlichtingendienst heeft geïnfiltreerd. Als de valse boodschap wordt ontdekt, probeert men contact op te nemen met de Kentucky. Deze is niet meer bereikbaar.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

10. Clive Cussler

Cussler (1931-2020) mag een voorloper genoemd worden van de techno-thrillers. Tijdens de oorlog in Korea was hij vliegtuigtechnicus. In zijn boeken speelt techniek vaak een zeer belangrijke rol, maar is deze niet altijd realistisch. Cussler onderzocht ook vele wrakken in zijn leven. Zijn bekendste held is dan ook Dick Pitt, een fictieve, professionele duiker.

Operatie ijsberg De ontdekking zorgt voor wereldwijde sensatie: midden in een enorme ijsberg bevindt zich een schip. Dirk Pitt krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken. Inmiddels is duidelijk dat het hier een schip uit IJsland betreft dat in de Tweede Wereldoorlog is verdwenen op een geheime missie naar de VS. Als Pitt de tonnen ijs heeft verwijderd, wacht hem een nog grotere verrassing. Iemand is hem voor geweest en heeft de lading geplunderd.

Kijk hier of dit boek nog beschikbaar is.

Weet jij nog auteurs die vergelijkbaar zijn met Tom Clancy? Aarzel dan niet om jouw tip hieronder achter te laten in een reactie.

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *