De 5 beste Pendergast-boeken van Preston & Child

Er zijn wel meer schrijversduo’s in de literaire wereld, maar weinigen zijn zo succesvol terwijl de auteurs ook nog een eigen oeuvre hebben. Over dit duo kan je elders op deze site meer lezen. Het zijn vooral de boeken over FBI-agent Pendergast die het meest succesvol zijn. Over Pendergast hebben we ook al het een en ander uit de doeken gedaan. Het is in ieder geval geen speurder zoals je zou verwachten in de VS evenmin als de boeken ‘normale’ thrillers zijn. Maar wat zijn nu de beste boeken van Preston & Child?

Wat zijn de beste boeken van Preston & Child?

Persoonlijk heb ik eerst moeten wennen aan de bovennatuurlijke elementen en de horror die in veel van de romans een belangrijke rol speelt, maar vaak is de verklaring hiervoor briljant. De eerdere romans spreken mij ook meer aan dan de latere. Inmiddels zijn de meeste raadsels rond Pendergast en zijn metgezellen immers wel opgelost. Hieronder een persoonlijke toelichting op mijn favoriete boeken van Preston & Child. Wil je de boeken op volgorde lezen? Dan kun je die hier vinden.

1. De gruwelkamer

In het Manhattan van vandaag wordt een gruwelijke ontdekking gedaan bij de renovatie van een oud pand. Er wordt een geheime ingang blootgelegd naar een kelder. Hierin bevinden zich een groot aantal menselijke botten. Onderzoek door pathologen maakt duidelijk dat de slachtoffers rond 1880 moeten zijn gestorven maar nog verontrustender is dat er tekenen zijn dat er sprake moet zijn geweest van gruwelijke moorden. Dat op zich is al voldoende om de kranten tot de meest sensationele berichten te verleiden. Maar dan worden er moorden gepleegd die erg veel overeen komen met het gruwelijke lot van de slachtoffers in de ontdekte kelder.

New York dreigt in shock te geraken bij de gedachte dat er een oud kwaad is ontwaakt in de stad. FBI-agent Pendergast, journalist Bill Smithback en archeologe Nora Kelly gaan op onderzoek uit. Het is duidelijk dat het antwoord in het verleden ligt maar ze moeten ook beducht zijn voor de moordenaar in het heden. Indien ze niet tijdig antwoorden vinden, zal hij hen wellicht eerder vinden. Zoals wel vaker in deze serie lijkt het erop dat Pendergast meer weet, maar hij is zwijgzaam als altijd.

Dit boek wordt gerekend tot de 100 beste thrillers die ooit zijn geschreven. Een betere aanbeveling is voor de liefhebber eigenlijk niet mogelijk. Bekijk het boek hier.

2. Dodenboek

Er arriveert een dikke enveloppe bij de balie van het Museum of Natural History in New York. De oude receptionist bekijkt de zending zonder veel belangstelling totdat hij ziet dat er uit een van de hoeken een wit poeder komt. Terwijl hij verstart, weet hij nog alarm te slaan en binnen de kortste keren is hij omringd door onderzoekers in witte pakken die de enveloppe meenemen en ieder spoor van het poeder opruimen. De receptionist wordt goed in de gaten gehouden maar vertoont in eerste instantie geen tekenen van iets anders dan pure angst.

Bekijk ook:  De zeven zussen deel 8: zal dat boek er nog komen?

Al gauw komt het verlossende woord. Het poeder is niet gevaarlijk, het is diamantstof. Maar deze conclusie leidt al gauw tot een ander besef. Onlangs is de collectie diamanten van het museum gestolen. De waarde hiervan is onschatbaar maar nader onderzoek maakt duidelijk dat de diamanten door de dief zijn verpulverd en de hele collectie terug is gestuurd, Dit dreigt een publicitaire ramp te worden en de directie besluit een spectaculaire expositie te openen. In de kelders ligt de beroemde Tombe van Senef en besloten wordt deze voor het publiek te openen. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat er een dodelijke vloek lijkt te rusten op de Tombe.

Het begin van het boek is dramatisch en in sneltreinvaart, daarna lijkt het tempo er een beetje uit, maar dan begint het verhaal in feite pas. Bekijk het boek hier.

3. Hellevuur

De bekende kunstcriticus Jeremy Grove wordt bedreigd met de dood. Hij neemt dit serieus en laat zich opsluiten in een volledig gebarricadeerde kamer bewaakt door bewapende beveiligers. Deze dringen de kamer binnen als hij een verschrikkelijke gil slaakt. Wat ze binnen aantreffen is ongelooflijk. Grove is dood en de afschuw is op zijn gezicht af te lezen. Zijn temperatuur is hoger dan mogelijk zou moeten zijn en bij de autopsie kan daarvoor geen verklaring worden gevonden. Op de muur is een afdruk te zien van een vurige hoef en de kamer stinkt naar zwavel.

Niet lang daarna wordt een tweede dode gevonden, er lijkt geen enkel verband met Grove behalve dat de  doodsoorzaak  hetzelfde lijkt te zijn. De angst die daar op volgt is enorm. De duivel lijkt rond te waren en het einde ter tijden lijkt nabij volgens onheilsprofeten. Pendergast en inspecteur D’ Agosta geloven in eerste instantie niet in een bovennatuurlijke oorzaak. De tegenstander die ze zullen treffen is echter de gevaarlijkste ooit.

Het is vaak bijzonder knap hoe het duo het bovennatuurlijke kan verbinden met de dagelijkse realiteit en dit boek is daarvan een uitstekend voorbeeld. Bekijk het boek hier.

4. Koortsdroom

Ook voor de fans van de boeken is het niet eenvoudig om Aloysius Pendergast sympathiek te vinden, Daarvoor komt hij te hooghartig en onaangedaan met betrekking tot het lot van anderen over. In dit boek wordt een tip van de sluier opgelicht. Pendergast is getrouwd geweest met de briljante Helen, een neuro-biologe. Twaalf jaar geleden is ze in Afrika tijdens een expeditie in Afrika omgekomen. Ze is verscheurd door een mensenetende leeuw.

Het heeft Pendergast voor altijd veranderd, Door toeval ontdekt hij nu dat de dood van Helen wellicht geen ongeluk was maar een bewuste moord. Voor het eerst  verdiept hij zich in het onderzoek waarmee zijn vrouw bezig was toen ze stierf. Het vogelgriepvirus vormt een bedreiging voor de complete vogelstand en daarmee de wereld. Overal doet de farmaceutische industrie onderzoek naar een oplossing die miljarden waard zal zijn. Helen had ontdekt  dat bij dat onderzoek een bijproduct was ontwikkeld. Het maakt mensen geniaal innovatief maar verandert ze ook in maniakale moordenaars.

Bekijk ook:  Remco Campert, de dichter die als schrijver bekend werd

De plot is ditmaal redelijk voorspelbaar en ook zeker wat minder geloofwaardig dan in andere boeken. Voor de fans van de serie zal het er eerder om gaan dat ze Pendergast een stuk beter leren kennen en zijn karakter en gedrag meer verklaarbaar wordt.

Kijk hier of het boek nog beschikbaar is.

5. De vloek van het oerwoud

Een expeditie naar een van de onbekende gebieden in de Amazone loopt volledig verkeerd af. Er wordt een kist afgeleverd bij het Museum of Natural History in New York maar van de leden van de expeditie wordt niets meer vernomen. De kist gaat in de opslagruimte en wordt praktisch vergeten. Vele jaren later gaat het slecht met het museum en moet een spectaculaire  tentoonstelling voorkomen dat sluiting noodzakelijk wordt, Alles wordt uit de kast gehaald en ook de kist wordt geopend. Daarin bevindt zich slechts één zwart afgodsbeeld dat geen waarde heeft voor het museum. Kort daarna worden er een aantal kinderen in het museum aangetroffen, gruwelijk vermoord. Waart er een monster door de gangen van het pand?

Wetenschapster Margo Green is in dienst van het museum en zij ontdekt een verband tussen de expeditie en de moorden die het museum hebben geschokt. Is er een vloek losgelaten door het openen van de kist. Dit is het eerste boek in de serie en Pendergast speelt er slechts een beperkte rol in. Het werd wel de aftrap van een succesvolle reeks. Het boek is ook verfilmd maar het is de vraag of de regisseur ooit het boek heeft gelezen, Het resultaat was een horrorfilm zoals er 13 in een dozijn gaan, waarin een slecht zichtbaar monster een museum onveilig maakt. Het boek is van een veel beter niveau.

Kijk hier of het boek nog beschikbaar is.

Wat vond jij de beste boeken van Preston & Child? Deel gerust je mening in een reactie hieronder.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *