5 boeken over beleggen en wat handige tips

Er was eens… een spaarrekening. Het is beslist niet onmogelijk dat over een paar decennia banken en bankrekeningen volledig zullen zijn verdwenen. De realiteit van vandaag is dat de meeste consumentenbanken liever hebben dat klanten hun spaarcentjes niet meer bij hen stallen. Rente vergoeden over tegoeden is er niet meer bij, betalen voor het feit dat de banken op je geld passen komt eerder aan de orde. En nu komt er ook nog een grote geldontwaarding bij. Is beleggen het antwoord? 5 boeken over beleggen.

5 boeken over beleggen

Zelfs de grote Nederlandse banken raden het hun klanten aan en noemen beleggen niet moeilijk. Vanwege de grote hoeveelheid geld op de financiële markt is het niet waarschijnlijk dat dit de komende jaren verandert. Maar kan jij morgen zomaar beginnen met beleggen of is het verstandig om toch ter voorbereiding wat te lezen? Met behulp van een bitcoin app kom je vaak al een eind, maar met de nodige kennis kom je nog veel verder. Hieronder staan 5 boeken over beleggen.

1. Beleggen voor dummies

Nee, je hoeft beslist geen dummie te zijn op het gebied van beleggen om dit boek te kopen en te lezen. De wereld van het beleggen heeft een eigen taal en het is prettig als je die beheerst, voordat je het wereldje gaat betreden. Wat zijn aandelen, trackers, opties en vele andere beleggingsinstrumenten nu precies? Heeft het zin om voor je te laten beleggen door een fonds of een manager? Wat zijn beleggingsstrategieën en welke rol spelen analisten op de financiële markten? Misschien is het belangrijkste wat je in dit boek kan lezen welke beginnersfouten je moet vermijden. Het boek is goed leesbaar en in eenvoudige taal geschreven. De schrijver Hans Oudshoorn is als leraar verbonden geweest aan de Alex Academy. Alex was de eerste online broker in ons land en heeft met name voor het beleggen door particulieren een echte revolutie ontketend.

2. Crypto Trading voor ambitieuze beginners

Trading is een onderdeel van beleggen waarbij de handelaar in principe op zo kort mogelijke termijn rendement probeert te halen. Een trader zal meestal een positie kiezen waarmee hij of zij denkt binnen uiterlijk 24 uur rendement te kunnen halen. Of dat nu lukt of niet, de posities worden in principe dezelfde dag weer gesloten. Cryptovaluta is interessant voor trading, omdat ze notoir volatiel (beweeglijk) zijn. Een koersverandering van meerdere tientallen procenten komt met regelmaat voor. Daarbij zijn er succesvolle munten zoals de Bitcoin en Ethereum, maar ook cryptomunten die inmiddels alweer zijn verdwenen. Lijkt de spanning van deze handel jou wel wat, begin dan eerst met het lezen van dit boek. Het geeft je een hoop basisinformatie, maar schetst je ook de ervaringen van een ervaren trader. Ook hier geldt weer dat het vermijden van beginnersfouten een belangrijk doel is in dit boek.

Bekijk ook:  Boeken Robert Bryndza op volgorde: Erika Foster & Kate Marshall

3. Blondjes beleggen beter

Het is geen grap, want na uitvoerig wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat vrouwen gemiddeld een beter rendement behalen bij het beleggen dan mannen. Om mannen niet meteen de lust in het beleggen te ontnemen, moet daarbij worden gezegd dat het verschil maar klein is. Op basis van dit feit zette financieel journaliste Janneke Willemse in 2013 haar eerste stappen op het gebied van beleggen. Daarbij werd ze nauwelijks gehinderd door veel kennis op dat gebied. Van haar ervaringen hield ze een blog bij. Na 4,5 jaar had ze haar vermogen verdubbeld. Zeker voor een beginner is het plezierig om te lezen hoe ze dat heeft aangepakt en op welke manier ze koos voor bepaalde beleggingsmogelijkheden. In de wereld van het beleggen gaat alles snel. De nieuwe druk is dan ook op diverse punten geactualiseerd. Lekker leesvoer waarvan je ook nog eens wat kan leren.

4. De basis van het beleggen

Dit boek wordt al jaren gerekend tot het beste dat is geschreven over beleggen. Het is niet bedoeld voor lezers die snel rijk willen worden en zitten te wachten op tips die zonder risico succesvol zullen zijn. Een van de meest bekende uitspraken op de beurs is: ‘There is no such thing as a free lunch.’ Ook bij beleggen zult u moeten werken voor uw geld. Dat begint bijvoorbeeld door te begrijpen waar het om draait bij beleggen. Dat is niet anders als je belegt  in Bitcoin of klassieke auto’s. In het boek wordt helder beschreven wat spreiding inhoudt en waarom geen enkele belegger dat mag vergeten. Ook wordt er ingegaan op de emotie die komt kijken bij het beleggen. Ook jij kan verliefd worden op een bepaald aandeel of ander beleggingsobject. Dat voorkomen betekent grote risico’s vermijden.

Bekijk ook:  Bestemmingen uit De zeven zussen - Lucinda Riley

5. Bitcoin voor beginners

Sommigen zien de Bitcoin als de uitweg voor the great reset. Wat weet jij eigenlijk over de Bitcoin? Is de Bitcoin alleen bedoeld voor jonge beleggers? Wat is blockchain nu eigenlijk? Is cryptovaluta echt het geld van de toekomst? Het is onvermijdelijk dat je wel weet dat er bitcoins zijn en wellicht wordt er tijdens verjaardagsfeestjes al uitgebreid over gesproken. Maar is het voor jou te technisch of denk je dat het inmiddels een gepasseerd station is, maar twijfel je toch wel eens? Dit is dan een van die boeken over beleggen dat echt voor jou geschreven. Het spoort je nergens aan om meteen in de handel te stappen. Het geeft je echter wel een duidelijk beeld wat cryptovaluta zijn en wat deze mogelijk kunnen betekenen in de toekomstige financiële wereld. Het boek is helder geschreven en begrijpelijke taal. Zelfs indien je nooit een digitale munt zou kopen of gebruiken, zorgt dit boek ervoor dat je mee kan praten over cryptovaluta en zelfs de handelaren af en toe de loef kan afsteken. 

4 handige tips bij beleggen

  1. Iedere serieuze broker zal je waarschuwen dat je bij beleggen je gehele inleg kan kwijtraken. Dat is een feit en het is derhalve verstandig om nooit met geleend geld te beleggen en ook niet met geld dat je eigenlijk niet kan missen.
  2. Beleggen gaat gepaard met pieken en dalen. Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Op langere termijn is beleggen sinds het bestaan ervan echter renderend geweest. Voor lange termijndoelen kun je beleggen kiezen.
  3. Spreiding is een soort toverwoord in de wereld van het beleggen. Indien je niet alles op één kaart zet, maar risico’s spreidt, neemt de kans op rendement toe, ook in mindere tijden.
  4. En last but not least: de bekendste belegger van onze tijd, Warren Buffett, heeft gezegd dat hij nooit zou beleggen in iets dat hij niet begreep. Een goede tip is dus om eerst in te lezen. Bijvoorbeeld met de bovenstaande boeken over beleggen!

Dit bericht betreft een samenwerking.

4 gedachten over “5 boeken over beleggen en wat handige tips

  1. Handig al die boeken op een rijtje. Ik ben sinds kort begonnen met het luisteren van podcasts over beleggen, om zo meer kennis op te doen. Want wat kennis hebben leek mij ook wel handig, voordat ik geld zou gaan beleggen.

  2. Beleggen ken ik nog niet, inderdaad handig om een boek erover te lezen als je meer informatieve info wilt. Grappig dat vrouwen beter beleggen. Ik zou juist mannen denken

  3. Dit lijken me wel interessante boeken. Ik wist niet dat vrouwen gemiddeld een beter rendement behalen, dat zou je niet denken wanneer je al die mannen met stropdassen op Wall Street ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *