10 boeken over de zee

En het was zomer… Maar dit jaar laat het zomerse weer nog even op zich wachten. Bij vakantie is voor veel Nederlanders een tochtje naar de zee een must. De zee hoort bij ons landje en verveelt nooit, zelfs niet bij minder mooi weer. Maar hoeveel geheimen van het diepe water ken jij eigenlijk? De onderstaande boeken zullen je beslist verrassen. Een tiental non-fictieboeken over een onbekende wereld: 10 boeken over de zee.

10 boeken over de zee

Ben jij ook zo gefascineerd over dat eindeloze wateroppervlak, dat elke dag weer een andere kleur lijkt te hebben? Hieronder vind je 10 boeken over de zee.

1. Het geheime leven van de oceaan – Frauke Bagusche

Een actueel en diepgaand boek over de onderwaterwereld dat je horizon voorgoed zal verbreden.

Frauke Bagusche neemt je mee naar een wereld waar de wonderen nog niet uit zijn… maar de tijd dringt, want onze oceanen lijken kwetsbaarder dan ooit tevoren.

Met verbazingwekkende verhalen en een reeks adembenemende foto’s onthult Bagusche de magie en het belang van ’s werelds grootste watermassa. Ze verklaart waar de prikkelende geur langs de kust vandaan komt, waarom ’s nachts het water fonkelt en hoe de getijden niet alleen onze emoties, maar ook ál het leven op aarde beïnvloeden. Na een kijkje onder het oppervlak van de weerloze en weergaloze waterwereld zal de oceaan voor jou nooit meer hetzelfde zijn.

2. Het zeeboek -Sarah Devos

Naar zee gaan, dat is altijd een beetje magie. En weet je wat zo’n dag aan zee nog specialer maakt? Ontdekken wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand! Dankzij Het zeeboek veranderen ‘kustvogels’ in tureluren, strandlopertjes en kokmeeuwen. ‘Schelpen’ worden plots wenteltrapjes, kokkels en muiltjes. Zo krijgen het strand en de zee verrassend veel laagjes, zelfs voor absolute beginners. Want als je één strandvondst kan herkennen, dan gebeurt het…: je wilt alleen nog maar méér te weten komen over dat boeiende, soms bizarre en altijd ongelofelijk fascinerende zeeleven. Prikken alle kwallen? Hoe ontstaat een golf? Wie maakt de ‘zandkakjes’ op het strand? Kan je bij ons echt fossiele haaientanden jutten? (Antwoord: ja!) En zoveel meer… Volledig geïllustreerd met leuke en duidelijke tekeningen. Met een stevige determinatieposter.

3. Aquatische ecologie – Henk Hoogenboom

Het beheer van zoet- en brakwatergebieden vereist een diepgaande kennis van hun complexe ecologie. Dit nieuwe standaardwerk ‘Aquatische ecologie’ geeft een grondig én actueel overzicht: -Functioneren en beheren van zoete en brakke aquatische ecosystemen -Fysische, chemische en biologische basisprincipes en interacties daartussen -Betekenis van omgevingsfactoren en menselijke invloeden -Handvatten voor goed beheer en analyse van het systeemfunctioneren -Aandacht voor beleid, wet- en regelgeving -Rijk geïllustreerd met foto’s, tabellen en grafieken Onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten en waterbeheerders. Hydrobiologie, aquatische organismen, fytoplankton, zooplankton, macrofauna, macro-invertebraten, waterbeheer, waterkwaliteit, waterkwaliteitsbeheer.

Bekijk ook:  De zin van het leven door Fokke Obbema

4. De zee – Debbie Chapman

Dit boek is een ode aan de oceanen, kusten en kustlijnen op onze planeet. Het is een verzameling bijzondere verhalen en zeelegendes, heerlijke recepten, en activiteiten die zijn geïnspireerd op de kust en tal van fascinerende weetjes en feiten – over de diepzee en haar geheimen tot het wisselende getij. Iedereen die geboeid is door het wonder van de zee, zal beslist veel plezier beleven aan dit boek.

5. In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom) – Pieter van Dooren

Nu we voor onze hernieuwbare energie dringend behoefte hebben aan zeldzame metalen als nikkel, kobalt, neodymium, wordt de diepzee en haar mangaanknollen plots interessant. Maar de diepzee is zoveel meer dan de bron van onmisbare metalen. Ze is klimaatbuffer, zuurstofleverancier, afvalverwerker en voedsel voor miljoenen. Dit boek schetst voor het eerst dat brede beeld. In een heldere, soepele taal neemt Pieter Van Dooren ons mee naar het ‘achtste continent’, het enige dat de mens nog steeds niet heeft bezet. We ontmoeten bizarre wezens, duikers en duikboten, onderzoekers en militairen, diepzeegeisers en schuivende continenten. Hoe heeft het leven zich aan de diepte en de duisternis aangepast? Wat hebben wij mensen aan de diepzee? Een epische reis naar onbekend en onbetreden gebied. Pieter Van Dooren was jarenlang journalist wetenschap bij De Standaard. Bij Sterck & De Vreese verschenen eerder En nu naar Mars en Waar zijn ze dan? De jacht op buitenaards leven.

6. Oceaan – Helene Druvert

Duik in het diepe! Daal van het wateroppervlak af tot aan de bodem van de oceaan. Leer alles over water, getijden, golven en –uiteraard – de bewoners van de oceaan. Til de flappen op en verbaas je over de wonderlijke wereld van schelp- en schaaldieren. Bestudeer de voedselketen of een koraalrif. Ontdek wat de grootste bedreigingen voor onze oceanen zijn. Bekijk een gigantische inktvis eens van dichtbij. En kijk hoe een ijsberg eruit ziet onder water.

7. De onbekende zee – Janssen en Mees

Mensen zijn landdieren. We weten intussen meer over het oppervlak van Mars dan over onze eigen diepzee. Zo bevat de oceaan de hoogste bergen op aarde en tal van mysterieuze zeewezens die nog nauwelijks onderzocht zijn. Door dat gebrek aan kennis onderschatten we de cruciale rol van de oceaan voor de planeet en dus ook voor de mens, bijvoorbeeld in de strijd tegen de klimaatverandering.

Daar moet dit boek verandering in brengen. Het is geschreven vanuit de recentste wetenschappelijke inzichten en wil de lezer aan de hand van verhalen onderdompelen in de verborgen pracht en complexe werking van de oceaan. De auteurs leggen uit hoe de opwarming, verzuring, overbevissing en vervuiling van de oceaan niet alleen de kwetsbare fauna en flora bedreigen, maar ook ons.

Toch is niet alles verloren: technologische revoluties bieden hoop, als we op tijd in actie komen. De onbekende zee reikt oplossingen aan om de problemen het hoofd te bieden, want het is nu of nooit voor de oceaan.

Bekijk ook:  Boeken tijdens de coronacrisis: dit lazen we massaal

‘Het boek van de eminente Vlaamse zeewetenschappers Jan Mees en Colin Janssen komt op een uitgelezen moment. Het besef dringt op grote schaal door dat we het roer moeten omgooien, om de oceaan niet onomkeerbaar te beschadigen.’

Dirk Draulans, bioloog en journalist

8. Laten we het eens over water hebben – Reinhout Lagerman

Een korte drempelloze beschrijving van de watersystemen en waterproblematiek op onze aardbol, en van diverse veelbelovende technieken die bij die problematiek zouden kunnen worden ingezet.

In dit boekje wordt een poging ondernomen om, voor zover dat mogelijk is, in korte hoofdstukken een enigszins samenhangend beeld te schetsen en de meest belangrijke en relevante aspecten van alle vormen van ongebonden water op onze planeet te beschrijven en om zin en onzin over voorkomen, beschikbaarheid, gebruik, aanvulling en verspilling te benoemen. Het aantal statistische kengetallen is daarbij zo beperkt mogelijk gehouden. Tevens wordt aangegeven dat er op allerlei niveaus, zowel technisch als beleidsmatig, naarstig wordt gezocht naar duurzame en innovatieve oplossingen, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de beschikbaarheid van water voor consumptie, irrigatie en industriële toepassingen op lange termijn wordt veiliggesteld.

9. Golven – Django Mathijsen

De bekende wetenschapsjournalist en schrijver Django Mathijsen duikt in de mysteries en magie van golven en legt hun intiemste geheimen bloot: tsunami’s (kunnen ze ook in Nederland voorkomen?), monstergolven, zeevonk, zwarte dolfijnen, seiches, het monster van Loch Ness en nog veel meer. Geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Ideaal achtergrondmateriaal voor spreekbeurten en werkstukken.

10. Zo slim als de natuur – Gunther Pauli

Een overvloed aan voedsel en energie, voor tien of zelfs twaalf miljard mensen, zonder de natuur aan te tasten: dat is het grootse perspectief dat in Zo slim als de natuur wordt geschetst. Zelfs herstel van schade aan de natuur is mogelijk en er kunnen miljoenen banen gecreëerd worden door anders naar ecosystemen te kijken, door de beschikbare ruimte en bronnen beter te benutten. Gunter Pauli onderscheidt twaalf trends in de transformatie van economie en samenleving, zoals van 2D naar 3D (optimaler gebruik van grond, lucht en water) en van bescherming van de natuur naar vernieuwing van ecosystemen (alleen veiligstellen van natuur geeft geen ontwikkeling). Zo slim als de natuur laat zien dat de schaal van verduurzaming veel groter kan zijn dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden.

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *