Georgia Kaufmann: De kleermaakster van Parijs – een recensie

Een tijdje terug zag ik De kleermaakster van Parijs langskomen op social media en de cover trok me meteen al heel erg aan. Wat ziet dit boek er mooi uit! Ik was dan ook heel erg blij toen ik deze roman mocht recenseren voor uitgeverij A.W. Bruna. Wil je meer weten over Georgia Kaufmann en over haar roman De kleermaakster van Parijs? Lees dan hieronder meer!

Alle boeken van Georgia Kaufmann op volgorde

Tot nu toe is er in Nederland pas één roman van Georgia Kaufmann verschenen, haar debuut. Ze is bezig met het schrijven van haar tweede boek en wellicht zal dit na het succes van De kleermaakster van Parijs ook naar het Nederlands vertaald worden.

TitelJaar van uitgaveTe bestellen bij
De kleermaakster van Parijs2024Bol

Wie is Georgia Kaufmann?

Op de basisschool vertelde Georgia Kaufmann de andere kinderen dat ze geboren was in een trein die ’s nachts door Europa reed en daarom niet één nationaliteit had, maar vele. Haar moeder was opgegroeid in het Duitstalige Zuid-Tirol in Italië. Haar vader, ogenschijnlijk een goed opgeleide Engelsman, was een van de gelukkige joden die aan nazi-Duitsland ontsnapt waren; hij was toen nog maar zes jaar oud. Vanaf haar elfde stuurden haar ouders haar op taaluitwisselingen naar Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In haar tussenjaar won de auteur een wedstrijd waardoor ze voor een halfjaar naar Israël mocht. Ze studeerde een aantal jaren antropologie en demografie aan Cambridge en LSE. Voor haar doctoraat woonde ze een tijd in een favela in Brazilië en deed daar veldwerk. Toch was het haar droom altijd om schrijfster te worden. Pas toen ze op Harvard zat, schreef Georgia Kaufmann zich in voor een cursus creatief schrijven. Toen verscheen Rosa voor het eerst op het papier. Vandaag de dag woont ze met haar gezin onder de rook van Londen.

Bekijk ook:  Alle boeken van Sarah Ladd: volgorde + samenvatting

Op haar eigen website kun je nog meer over haar lezen, deze is wel Engelstalig.

Recensie De kleermaakster van Parijs van Georgia Kaufmann

In eerste instantie dacht ik dat De kleermaakster van Parijs vooral over de Tweede Wereldoorlog zou gaan. Dit is wel een thema in het boek, maar niet het hoofdonderwerp. Hieronder kun je lezen waar het boek over gaat en waarom ik het aanraad.

Waar gaat het boek over?

de-kleermaakster-van-parijs-Georgia-Kaufmann

De kleermaakster van Parijs gaat over het leven van Rosa Kusstatscher. Je leest eigenlijk haar volledige levensverhaal, doordat ze het als oudere vrouw aan je vertelt. In dit boek volgen we Rosa vanaf dat ze een jong meisje was. Ze heeft een zeer bewogen leven gehad en is uiteindelijk erg succesvol geworden. Toch draait het in dit boek vooral om karakter, moed, doorzettingsvermogen, levenslust. Rosa heeft op veel verschillende plaatsen ter wereld gewoond, waardoor je niet alleen een reis door de geschiedenis maakt, maar ook kennismaakt met veel verschillende culturen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van De kleermaakster van Parijs op bol.com.

Hoe zit het boek in elkaar?

Het boek is geschreven in de ik-persoon en volgt in chronologische volgorde het leven van Rosa Kusstatscher. De hoofdpersoon vertelt haar verhaal aan het eind van haar leven, dus het is eigenlijk één grote terugblik.

Wat mag je verwachten van De kleermaakster van Parijs?

Heel eerlijk: normaalgesproken ben ik niet zo weg van boeken in de ik-vorm. Ik hou meer van de verhalende stijl, waardoor je het voor je ziet, in plaats van in de schoenen van de hoofdpersoon te moeten staan. Maar op de een of andere manier werkt het bij dit boek. Vanaf het eerste hoofdstuk werd ik gegrepen door het verhaal.

In eerste instantie dacht ik dat het een oorlogsroman was, maar eigenlijk is het meer een van de thema’s in het verhaal. Juist het gewone leven staat centraal. De boodschap is een beetje dat het leven doorgaat, hoe schrijnend de achtergrond ook is. Dat vond ik wel sterk gebracht door de auteur.

Bekijk ook:  Top 20 boeken zomer 2024

Wat ik zelf erg bijzonder vond, is dat in elk hoofdstuk een materiaal als uitgangspunt gekozen is en waar ik dat in het begin bij het doorbladeren ietwat vreemd vond, kwam het uiteindelijk heel origineel en goed uitgewerkt op me over. Het past bij het verhaal. Er verschijnen vandaag de dag behoorlijk veel boeken, dus is het moeilijk om een originele invalshoek te vinden. Dat is met dit boek zeker gelukt.

Is deze roman een aanrader?

Wanneer je van historische romans en van mode houdt, dan is De kleermaakster van Parijs een aanrader. Gaandeweg het boek kom je ook wat bekende figuren uit de modewereld tegen, erg leuk dat dit erin verweven is. Hou je net als ik niet echt van boeken die in de eerste persoon geschreven zijn? Ik zou het boek zeker nog eens lezen, dus laat dat je niet tegenhouden. Een originele roman met een mooi verhaal!

Welke auteurs zijn vergelijkbaar met Georgia Kaufmann?

Zoals gezegd lees ik niet veel boeken in de ik-vorm, dus wat dat betreft zijn deze auteurs niet vergelijkbaar. Maar wat betreft de treffende vertelstijl en de boeiende historische achtergrond wel:

Dit boek ontvingen wij van de uitgever in ruil voor onze eerlijke, onafhankelijke mening.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *