Ken Follett boeken op volgorde, een veelzijdige schrijver uit Wales

Follett behoort tot de exclusieve groep auteurs die meer dan 100 miljoen exemplaren van hun boeken hebben verkocht. Ook als Engels je taalgebied is, mag dat een topprestatie worden genoemd. Nieuwsgierig naar de boeken van Ken Follett? Hier lees je meer over de carrière van deze schrijver, hebben we de boeken van Ken Follett op volgorde gezet en hebben we een aantal boeken uitgelicht.

Follett: de koning van de diverse genres

Schrijvers van bestsellers maken soms even een uitstapje van hun genre naar een ander onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan John Grisham, die naast zijn juridische thrillers ook een aantal boeken tussendoor heeft geschreven over zijn favoriete Amerikaanse sporten. Overigens bleef hij daarin best dicht bij wat hij het beste kan: thrillers op topniveau schrijven. Follett daarentegen is een paar keer compleet van genre veranderd en wist desalniettemin een grote groep lezers aan zich te binden. Het zou daarom niet onmogelijk zijn dat jij fan bent van een bepaalde periode van het werk van Follett en niet eens weet dat hij ook een compleet ander soort boeken heeft geschreven, al zijn ze altijd spannend. In deze tekst kun je wat meer lezen over deze zo veelzijdige schrijver.

De carrière van Ken Follett

de-man-van-st-petersburg-follett

Follett werd in 1949 geboren in Cardiff (Wales), maar zijn ouders verhuisden al gauw naar Londen. In die kosmopolitische stad werd de wereld van de jonge Ken echter vooral gevormd door boeken. Zijn ouders waren streng gelovig. TV kijken of films hoorden er niet bij evenmin als uitgaan. In Londen studeerde Follett filosofie en na een korte opleiding tot journalist ging hij schrijven voor een krant in zijn geboorteplaats. Daarna kreeg hij een baan bij een krant in Londen. Het werk boeide hem niet echt en hij werd manager bij een uitgever: Everest. Daar begon hij te schrijven, eerst paperbacks onder meerdere pseudoniemen. 

De eerste roman onder zijn eigen naam werd een internationaal succes: Eye of the Needle. Ook de volgende 5 boeken die hij schreef werden bestsellers. Het waren spionageromans die zich op diverse plaatsen in meerdere tijdzones afspeelden. Follett ging plotseling over op historische romans, weliswaar spannend maar een compleet ander genre. Zijn grootste succes op dat gebied was zonder meer The pillars of the Earth. Na 4 vergelijkbare romans stapte hij over op thrillers waar de plot werd gevormd door moderne of toekomstige technologie. Deze boeken werden minder enthousiast ontvangen. Ken Follett  keerde terug naar de spionage-thrillers maar het vroegere succes bleef uit. In het begin van deze eeuw schreef hij nog enkele historische romans waarin families geconfronteerd worden met enkele van de grootste gebeurtenissen in de  geschiedenis van de afgelopen eeuw.

Wat kun je verwachten van de boeken van Ken Follett?

De schrijfstijl van Follett is bondig, korte zinnen en geen moeilijke woorden. Het kan zelfs af en toe als te eenvoudig overkomen en enigszins gaan irriteren. Het zijn boeken voor volwassenen. Follett kan abrupt overgaan op expliciete erotiek die je kinderen bij voorkeur niet laat lezen.

Omdat hij in zijn carrière zoveel verschillende genres heeft geschreven, is het voor een lezer een goed idee om eerst uit te zoeken wat hij of zij kan verwachten van een specifiek boek. De verkoopcijfers staan uiteraard ook garant voor leesbaarheid. Een historische roman is echter compleet anders dan een boek gebaseerd op toekomstige technologie.

De thrillers zijn afzonderlijk goed leesbaar en dat geldt ook voor de Kingsbridge serie. In de Century serie spelen dezelfde families een rol. Hierbij is het lezen op volgorde zeker aan te bevelen.

Hieronder staat een overzicht van de meest bekende boeken van de schrijver. Een korte beschrijving van ieder genre is bijgevoegd.

Bekijk ook:  De chocoladevilla & De Lindenhof van Maria Nikolai op volgorde

Boeken van Ken Follett op volgorde van uitgave

Hieronder vind je de los te lezen boeken van Ken Follett op volgorde van uitgave. Je vindt hier de Nederlandse vertaling, maar ook alle Ken Follett boeken in het Engels.

Val der titanen Trilogie op volgorde

  1. Val der titanen (2016, originele titel: Fall of giants)
  2. Nacht van het kwaad (2016, originele titel: Winter of the world)
  3. Kou uit het oosten (2016, originele titel: Edge of eternity)

Ken Follett boeken Kingsbridge series op volgorde

  1. Pilaren van de aarde (2015, originele titel: The pillars of the earth)
  2. Brug naar de hemel (2015, originele titel: World without end)
  3. Het eeuwige vuur (2018, originele titel: A column of fire)
  4. De schemering en de dageraad (2020, originele titel: The evening and the morning) – Chronologisch gezien het 1ste deel, maar geschreven als vierde deel. Kan als eerste, maar ook als vierde deel gelezen worden.
  5. De wapens van het licht (2023, originele titel: The Armour of Light)

De beste boeken van Ken Follett uitgelicht

Welke boeken van Ken Follett zijn echte aanraders? Hieronder vind je er een paar.

Door het oog van de naald (Eye of the Needle)

Door het oog van de naald Ken Follett

Het is 1944 en de landing van de geallieerden op het bezette vasteland van Europa is aanstaande. Alles wordt eraan gedaan om de Nazi’s te misleiden omtrent de datum en de plaats van de landing. Een man is achter de waarheid gekomen: De Naald. Dat is Hitlers’ meest efficiënte professionele moordenaar en undercoveragent, die zijn moorden uitvoert met een dolk. Op weg naar een U-boot met het geheim dat de invasie kan doen mislukken, laat De Naald een spoor met lijken achter. Bereikt hij zijn doel?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

De vuist van Eden / The hammer of Eden

In een wijnbouwgebied in Californië is Richard Granger al 25 jaar een tevreden en oppassend burger. Dan wordt er een elektriciteitscentrale in de buurt gepland en merkt hij dat zijn bestaan voor de machten die dit gerealiseerd willen hebben er absoluut niet toe doet. Maar Granger heeft een geheim. Als er gedreigd wordt met een aardbeving als terroristisch wapen neemt niemand dat bij de FBI serieus. Een kleine aardbeving in een leeg gebied trekt maar de aandacht van 1 agent. De volgende is minder onschuldig en dan pas wordt beseft dat de toekomst van heel Californië op het spel staat.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Ken Follett – Val der Titanen trilogie

Ken Follett Val der titanen trilogie

Op zoek naar de trilogie Val der titanen van Ken Follett? Het begint allemaal in het eerste deel: Val der titanen.

Het is 1911 en de vooravond van de Grote Oorlog. Het is overal onrustig in de wereld. Arbeiders willen niet langer slaven zijn. Vrouwen eisen gelijkberechtiging. Kolonies eisen onafhankelijkheid. De aristocratie vecht met alle macht die ze heeft om de bevoorrechte positie te behouden. Diplomaten fluisteren gevaarlijke woorden die het lot van miljoenen mensen kunnen gaan beïnvloeden. Tegen die achtergrond volgt het boek het leven van 8 mensen. Zij zullen ieder voor zich een rol van betekenis gaan vervullen in de titanenstrijd die onvermijdelijk is.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Ken Follett boeken Kingsbridge series op volgorde

Het meesterwerk van Ken Follett is misschien wel de serie Kingsbridge. Hieronder vind je alle boeken uit deze serie nog even op een rij

1. Pilaren van de aarde

Ken Follett boeken Kingsbridge series deel 1 Pilaren van de aarde

Er bestaat altijd wat verwarring over op welke volgorde je de Ken Follett boeken in de Kingsbridge serie moet lezen. Pilaren van de aarde is oorspronkelijk het eerste deel van de serie. Later schreef Ken Follett De schemering en de dageraad als vierde deel in de serie. Dit speelt zich in een eerdere periode af en kun je daarom ook als eerste deel lezen. Het handelt over het eerste begin van Kingsbridge.

Bekijk ook:  M.J. Arlidge boeken: Helen Grace op volgorde

Waar gaat Pilaren van de aarde over? Het is de 12e eeuw en de plaats is Engeland. Meesterbouwer Tom trekt met zijn gezin door het land op zoek naar werk. Als ze aankomen in het (fictieve) Kingsbridge ziet de overste van de priorij dat als een teken van God. De magistrale kathedraal die hij voor ogen heeft, zal kunnen worden gebouwd. Er zijn echter ook krachten die dit willen voorkomen en het zijn de middeleeuwen die in alle rauwheid in dit boek worden beschreven.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

2. Brug naar de hemel

Brug naar de hemel Kingsbridge 2 Ken Follett

Op de dag van Halloween in het jaar 1327 knijpen vier kinderen er na de mis in de kathedraal van Kingsbridge tussenuit: een dievegge, een pestkop, een jong genie en een meisje dat dokter wil worden. In het bos zijn ze getuige van de moord op twee mannen. Voor altijd zullen ze met elkaar verbonden blijven door die raadselachtige gebeurtenis, die ene dag in het bos.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

3. Het eeuwige vuur

Het eeuwige vuur Ken Follett

Het eeuwige vuur is, met zijn setting in een van de meest turbulente en revolutionaire periodes in de Europese geschiedenis, een van Folletts spannendste en meest ambitieuze boeken ooit. Geknipt voor zowel nieuwe lezers als voor trouwe fans van de Kingsbridge-saga, die begon met de bestsellers Pilaren van de aarde en Brug naar de hemel.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

4. De schemering en de dageraad

De schemering en de dageraad

997 na Christus. Engeland wordt van twee kanten belaagd, in het westen door Wales en in het oosten door de Vikingen. Gerechtigheid is ver te zoeken en geweld en wetteloosheid zijn aan de orde van de dag. De koning staat machteloos en de chaos regeert. In deze turbulente tijden raken de levens van drie mensen onlosmakelijk verbonden met elkaar en met een klein gehucht dat later Kingsbridge zal worden genoemd.

Het dorp van een jonge botenbouwer wordt geplunderd door de Vikingen en hij vlucht met zijn familie naar een ander dorp om daar een nieuw leven op te bouwen. Een Normandische edelvrouw volgt haar geliefde echtgenoot naar Engeland, maar realiseert zich al snel dat de gewoonten in haar nieuwe land heel anders zijn dan ze gewend is, en dat iedereen op brute wijze vecht om de macht. Een jonge monnik droomt ervan zijn bescheiden abdij ooit tot een roemrijk centrum van kennis en geleerdheid te verheffen.

Alle drie raken ze tegen hun wil betrokken bij de machinaties van een bisschop die meedogenloos streeft naar macht en rijkdom, en niets geeft om de levens van de gewone mensen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Nieuwste boek van Ken Follett

Het nieuwste boek van Ken Follett is het vijfde deel in de Kingsbridge-serie. Dit boek komt uit in september 2023. Meer weten? Hieronder vind je de flaptekst van Kingsbridge deel 5: De wapens van het licht.

5. De wapens van het licht

De wapens van het licht Ken Follett

Kingsbridge, 1792. De industriële revolutie is in volle gang, en alles moet sneller en goedkoper kunnen, zonder dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van de mensen die al deze nieuwe machines moeten bedienen. Ook doemt er een oorlog op aan de horizon met Napoleon Bonaparte die steeds meer macht krijgt en wordt Kingsbridge verontrustend in de gaten gehouden door alle buurlanden.

Sal Clitheroe is werkzaam als spinster, maar vreest voor haar baan. Ze probeert in deze woelige tijden het hoofd boven water te houden, en haar zoon Kit een zo goed mogelijk bestaan te bieden. Sals vriend en steun en toeverlaat, de wever David Shoveller, helpt waar hij kan, maar het industriële tij lijkt zich onafwendbaar tegen de arbeiders te keren. Maar zij en hun stadsgenoten blijven ook in deze snel veranderende tijd hopen op een lichtere toekomst, zonder onderdrukking en armoede.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *