20 leuke kinderboeken voor de vakantie

Op zoek naar leuke kinderboeken voor de vakantie? De vakantie is de tijd bij uitstek om te lezen, zowel voor jong als voor oud. Misschien komt de voorjaarsvakantie eraan of zelfs de zomervakantie, die meestal wel 6 weken duurt. Hieronder vind je 20 kinderboeken die momenteel heel populair zijn. Welk kinderboek raad jij aan voor de vakantie? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

De vakantie is altijd een speciale periode en kinderen kijken daar ook echt naar uit. Het ene kind zal alvast een stapel boeken verzamelen voor de vakantie, terwijl het andere kind lezen in de vakantie maar stom vindt. Met deze boeken kun je hopelijk ook jouw kind overtuigen in de vakantie te lezen, als hij of zij bij die laatste groep hoort. Tenslotte kun je door te lezen de hele vakantie op vakantie gaan en avonturen beleven, ook al zit je misschien gewoon thuis op de bank!

20 leuke kinderboeken voor de vakantie

Al helemaal klaar voor de vakantie? Of je nu wel of niet op reis gaat, boeken horen er gewoon bij, ook voor de jonge lezers. Lekker lezen in de achtertuin, op het balkon, aan het strand of aan het zwembad. Doe snel inspiratie op met onderstaande 20 kinderboeken voor de vakantie. Zowel voor de allerkleinsten als om lekker zelf te lezen.

1. Het AVI-vakantieboek

het-avi-vakantieboek

Lezen tijdens de vakantie stom? Juist niet! Met dit AVI vakantieboek kunnen beginnende lezers urenlang verdwalen in de leukste verhalen. Het staat boordevol puzzels, raadsels, verhalen, strips en nog veel meer. Zo houd je je leesniveau op peil of kun je juist tijdens de vakantie nog doorgroeien. Met speciale AVI-verhalen van de leukste kinderboekenschrijvers, waaronder Marianne Busser en Ron Schröder, Arend van Dam, Vivian den Hollander, Mirjam Mous, Janneke Schotveld en Jacques Vriens.

Het AVI vakantieboek heeft AVI-niveau M4-E4 en is daarmee speciaal geschikt voor leerlingen uit groep 4 van het basisonderwijs.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

2. Missie afbreken, Pieter Koolwijk

missie-afbreken-pieter-koolwijk

Hij werd door iedereen in het hart gesloten en won goud: Gozert. Maar Gozert was het verhaal van Ties. Hoe gaat het eigenlijk met Gozert zelf? Ties heeft hem steeds minder nodig, want hij heeft Luna en Roberto en ouders die hem begrijpen.

Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker als Luna en Ties een eigen missie hebben – een missie waar Gozert eigenlijk niets mee van doen wil hebben, want die heeft te maken met Huize Hopeloos. De plek waar hij het allerongelukkigst ooit was. Maar terwijl Gozert het steeds vaker zonder Ties en Luna moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat als hun mensen geen aandacht meer aan hen besteden. Het derde boek over de wereld van Gozert is opnieuw een superfantastisch avontuur – dat is fantastisch met een superheldencape om – maar wel een met een schurend randje. Want Gozert moet een beslissing nemen. Hoort hij nou wel of niet bij de levende kinderen?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

3. Lees dit boek niet!, Bart Meijer & Michiel Eijsbouts

lees-dit-boek-niet

Wat niet mag, wil je doen. En wat je niet mag horen, wil je weten. Dat is het uitgangspunt van dit boek vol smerige, vervelende, desillusionerende, gekke, onzinnige, ontnuchterende en bijzondere weetjes. Het is een opeenstapeling van harde feiten die je vertrouwen in de mensheid en het dierenrijk niet vergroten en die je vertwijfeld achterlaten over de zin en onzin van het leven. Maar… ze toveren ook een lach op je gezicht. Ze relativeren de boel en brengen het leven terug tot nietige proporties. Met deze feitjes laat je iedereen gruwelen, huiveren en vooral heel hard lachen! Bart Meijer en Michiel Eijsbouts maken en presenteren samen de Beste Vrienden Quiz en weten als geen ander hoe ze de doelgroep kunnen boeien en entertainen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

4. De Zoete Zusjes lossen het op, Hanneke de Zoete

de-zoete-zusjes-lossen-het-op

Het is meivakantie en de Zoete Zusjes Saar en Janna willen een geheime hut bouwen op de zolder. Tijdens het spelen vinden ze daar tussen alle oude rommel, koffers, kerstspullen en oud speelgoed een mooie gouden sleutel. Maar waar past die mysterieuze sleutel op? Mama zegt niks, en papa is een paar dagen weg voor zijn werk. Het is een raadsel. Saar en Janna zouden de Zoete Zusjes niet zijn als ze hier niet een spannende speurtocht van wisten te maken. Kun jij ze helpen?

Bekijk ook:  Top 10 kinderboeken van 2024

Hier vind je het inkijkexemplaar.

Bekijk ook de andere boeken van de Zoete Zusjes.

5. De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen, Andy Griffiths & Terry Denton

De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen_meerlezen

Het laatste deel uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy en Terry. Voor het laatst komen er dus nog 13 verdiepingen bij.

Hier beleef je van alles in de elektrische ponystal en een bijzondere gekkokamer… en wist je dat er zelfs een LAWAAIverdieping is?

Andy en Terry wordt achtervolgd door een leerplichtambtenaar. Ze halen allerlei gekke toeren uit om die te ontwijken, worden in de spiegelhal geconfronteerd met irritante dubbelgangers en willen ondertussen ook hun boek nog afmaken. Beleef het zelf in dit laatste deel van De waanzinnige boomhut!

Bekijk het inkijkexemplaar alvast op bol.

6. Het zonnige zomerboek, diverse auteurs

het-zonnige-zomerboek-kinderboeken-voor-op-vakantie

In deze heerlijke dikke bundel vind je vrolijke voorleesverhalen over het vieren van de zomer. Over zeemeerminnen op het strand, bootje varen in je eigen woonkamer, met een olifant op fietsvakantie gaan, uit de hand gelopen watergevechten en ijsjes om van te smullen. Door meer dan 25 geweldige auteurs en illustratoren!

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

7. Mus & Kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen, Kevin Hassing

mus-en-kapitein-kwaadbaard-en-de-5-slangen

Met zijn boek Mus & Kapitein Kwaadbaard en de amorfe won Kevin Hassing de Kinderjury 2023. Mus & Kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen is het eerste deel uit de serie, en zeker net zo goed.

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw om kapitein Kwaadbaard te zoeken, gaat ze op weg. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

8. De Gorgels en het geheim van de gletsjer, Jochem Myjer

de-gorgels-en-het-geheim-van-de-gletsjer

Het spannende vervolg op De Gorgels, geschreven door Jochem Myjer.

Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia?
Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

9. Nijntje op vakantie, Dick Bruna

nijntje-op-vakantie

Begin je vakantie goed met het vakantieboek van Nijntje! Voor onderweg of thuis, dit boek staat gegarandeerd voor urenlang plezier.

Bekijk het boekje voor peuters hier op bol.

10. Op vakantie met Ozzie en Tonk – Het vreemde kasteel, Marte Jongbloed

op-vakantie-met-ozzie-en-tonk

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar. In elk boek gaan de vrienden Ozzie en Tonk op vakantie, steeds in een ander land. Daar ontdekken ze iets verdachts dat tot op de bodem uitgezocht moet worden!

In dit eerste boek gaan de vrienden Ozzie en Tonk op vakantie naar Engeland. Maar op het vakantiepark verdwijnen steeds spullen en ’s avonds brandt er een lichtje in het verlaten kasteel. Is er een dief op het park of een spook? Ozzie en Tonk gaan in het donker op onderzoek uit. Heerlijk speurdersboek op AVI E4.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Op zoek naar een kinderboek over wintersport? Bekijk dan Op vakantie met Ozzie en Tonk – De vreemde berg.

11. De avonturen van Rutger, Thomas en Paco 2 – De Tijdmachine

rutger-en-paco-de-tijdmachine

Winnaar Kinderjury 2023 voor de leeftijd van 6 tot 9. ‘De Tijdmachine’ is het superspannende tweede boek van YouTubers Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hun hond Paco.

De katachtige Professnor blijft onze helden dwarszitten. Vol kattenkwaad stuurt hij de drie met zijn tijdmachine ver weg naar het verleden. Via een razende, elektrische storm komen ze terecht in de tijd van de Egyptenaren, de dinosaurussen en nog veel meer. En daar worden ze niet altijd even vriendelijk ontvangen. Maar uit onverwachte hoek krijgen ze een helpende hand. Zal het ze lukken om weer terug te keren naar het heden en de Professnor voor eens en voor altijd een lesje te leren? Eén ding is zeker: de tijd vliegt tijdens het lezen van dit boek!

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

12. Het TikTok-kamp, Annet Jacobs

het-tiktok-kamp-annet-jacobs

Spannend TikTok-avontuur over TikTok versus BeReal. Vol met challenges, sketches en pranks!

Bo heeft niks met TikTok. Al die filmpjes vol dansjes en pranks zijn bewerkt met filters en trucjes, supernep dus! En van al dat gedoe met likes, volgers en influencers wordt ze alleen maar jaloers en onzeker. Samen met haar vriendinnen deelt ze échte foto’s op BeReal. Als ze met haar ouders naar een andere stad verhuist, valt Bo met haar neus in de boter: in haar eerste week gaat haar nieuwe klas op schoolkamp. Zo tof! Maar dan blijkt het een TikTok-kamp te zijn…

Bekijk ook:  Nieuw boek van John Boyne: Toen de wereld brak

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Lees ook:
De TikTok Challenge
De TikTok Hack

13. Dribbel op reis, Eric Hill

dribbel-op-reis-eric-hill

Het is vakantie, en Dribbel en zijn ouders willen naar het strand. Maar daarvoor moeten ze eerst een stuk rijden in hun busje. Ga met ze mee, en ontdek alles wat er onderweg gebeurt! Een nieuw avontuur van het geliefde hondje.

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

14. Wombat en Vos vieren vakantie, Terry Denton

Wombat en Vos vakantie

Vakantie aan zee! Wombat vindt het heerlijk: lekker ijsjes eten en zandkastelen bouwen. Maar Vos weet zeker dat dit de Slechtste Vakantie Ooit wordt. Want de vijf apen zijn ook mee. En die verpesten altijd alles…

Terry Denton werd bekend als tekenaar van de Waanzinnige Boomhut-boeken. Voor de serie Wombat & Vos maakte hij niet alleen de illustraties, maar schreef hij ook het verhaal.

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

15. Beer op vakantie, Sam Loman

beer-op-vakantie

Zoek je naar kinderboeken voor de vakantie voor peuters?

Een schattig verhaal over op vakantie gaan en weer thuiskomen. Voor kleine reizigers vanaf 4 jaar.

Beer gaat op vakantie. Hij heeft een leuke dag aan het strand, maar beseft al snel dat hij zijn vriendjes mist. Daarom verzamelt hij mooie cadeautjes. Voor hij het weet, is de vakantie voorbij. Als Beer weer thuis is, deelt hij alle cadeautjes uit. Vakantie is leuk, maar je vriendjes terugzien is nog leuker!

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

16. Ik ga op reis en ik neem mee, Catherine Veitch & Duncan Beedie

ik-ga-op-reis-en-ik-neem-mee

Ga samen met Oscar op reis door de jungle, in grotten en woestijnen. Onhandige Oscar verliest allerlei spullen door valpartijen en niet zo lieve dieren. Weet jij nog wat hij allemaal bij zich had? Op elke bestemming vind je een geheugentip om je te helpen. Het is gemakkelijk om een of twee items te onthouden, maar lukt het je ook met tien dingen? Met 10 wetenschappelijk bewezen tips van Dr. Tracy Packiam Alloway, gerenommeerd psycholoog, professor, auteur en TED-spreker. Dr. Alloway is gespecialiseerd in geheugentraining en focust op de rol van het geheugen tijdens het leerproces van een kind tot tiener.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

17. Met Roos op reis, Deborah Marcero

met-roos-op-reis

Roos wil iets heel bijzonders ontdekken, iets wat nog nooit iemand heeft gevonden. Dan kan ze dat op maandag in de klas laten zien. Maar waar vindt ze zoiets? Ze begint te tekenen. Lijnen worden wegen: er ontstaat een route! Zo begint een wonderlijke zoektocht voor Roos, waarbij haar eigen kaarten haar de weg wijzen naar de mooiste plekken. Maar lukt het haar om iets te ontdekken?

Bekijk hier het inkijkexemplaar op bol.

18. Reis rond de wereld voor kleine ontdekkingsreizigers, Elisabeth Dumont-Le Cornec & Agathe Demois

reis-rond-de-wereld

Leerrijk non-fictieboek voor nieuwsgierige kinderen die houden van reizen. Dit boek neemt je mee op een reis rond de wereld. Je ontdekt 20 bijzondere landschappen met hun unieke fauna en flora. Je komt ook veel te weten over de lokale bevolking en hun gebruiken. Kies je bestemming: wil je de Nijl afvaren met krokodillen aan je zij, didgeridoo spelen aan de voet van de rots Uluru, of rendieren spotten aan de Noorse fjorden?

  • Grote kleurrijke atlas
  • Over landschappen, dieren, planten en culturen
  • Met spelletjes en doe-opdrachten na elk hoofdstuk

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

19. Het Zinderende Zee Boek, Yuval Zommer

het-zinderende-zeeboek

Duik de zee in met de maker van Het Bijzondere Beestjes Boek! Na de Beestjes en de Beesten van het Land, kon dit Zinderende Zee Boek natuurlijk niet uitblijven. Zommer duikt het grote blauw in en laat ons op zijn onnavolgbare wijze kennismaken met alles wat daar glibbert en glijdt, wappert en wiert, siddert en stroomt. Hij legt eerst uit hoe het kan dat dieren onder water ademen en introduceert allerlei dierenfamilies: van haaien en walvissen tot roggen en zeepaardjes. Hij toont ons de verschillende leefgebieden van de zeedieren: van het koraalrif tot de diepzee. En we blijven niet alleen in de zee: hij leert ons ook wat we in de poeltjes op het strand kunnen ontdekken. Een onmisbaar boek voor iedere natuurliefhebber, voor iedere feitjesfreak, voor alle strandgangers, gewoon voor iedereen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar alvast.

20. Saskia en Jeroen op vakantie, Jaap ter Haar

saskia-en-jeroen-op-vakantie

Wie kent ze niet: de tweeling die altijd in is voor een nieuw avontuur. In dit dikke boek vieren Saskia en Jeroen vakantie en samen maken ze de leukste en gekste dingen mee. Zo gaan ze logeren bij hun tante in Amsterdam. In het park helpen ze de weggewaaide hoed van een meneer terugvinden. Maar ze vergeten hun tante en moeten uiteindelijk zelf weer gevonden worden. Ook gaan ze met papa en mama een paar dagen naar zee, en maken ze uitstapjes naar de dierentuin en naar de boer. Ze vervelen zich geen moment, want binnen de kortste keren bedenkt Jeroen een leuk plan, of anders Saskia wel!

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *