Tip: Het geheime boek van Sinterklaas – Floortje Zwigtman

De decemberperiode is weer bijna aangebroken. Het geheime boek van Sinterklaas is een boek voor grotere kinderen en volwassenen. De decembermaand is vaak een sfeervolle periode. Wanneer je houdt van thema’s, zoals ik, dan zal je je zeker inleven in de kinderhartjes in die tijd. De meeste kinderen zijn nog steeds dolenthousiast over Sinterklaas en vinden het stiekem ook wel een beetje spannend. Dit boek is bedoeld voor kinderen die net een beetje ouder zijn en die nieuwsgierig zijn aangelegd.

Waar gaat Het geheime boek van Sinterklaas over?

Op een gegeven moment zijn kinderen oud genoeg om ingewijd te worden in het geheim van Sinterklaas. Soms helpt een ouder broertje of zusje hen aan de waarheid, soms is het een bijdehand klasgenootje dat twijfel zaait. In dit boek lees je van alles over de achtergrond van Sinterklaas. Hoe is de goedheiligman eigenlijk ontstaan? Waar komen de verhalen vandaan? En wat voor vergelijkbare figuren zijn er in landen om ons heen? Waarom zetten we onze schoen eigenlijk? In dit boek krijg je antwoorden op allerlei vragen waar je misschien nog nooit over nagedacht had. Er staan volop leuke weetjes over Sinterklaas in.

Wanneer moet je je kind inwijden in het geheim van Sinterklaas?

Of eigenlijk: wanneer moet je je kind vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Er is geen leeftijd vastgesteld om je kind te vertellen dat het toch wel erg bijzonder is dat Sinterklaas op zoveel plaatsen tegelijk kan zijn. Of dat het toch wel gek is dat hij zo oud kan worden. Maar kinderen komen er wel op steeds eerdere leeftijd achter. Waar kinderen er vroeger meestal pas met 8 of 9 jaar achter kwamen, zijn ze nu vaak pas een jaar of 6. Vanaf groep 5 of 6 is de kans heel groot dat ze het rond de maand november in de klas gaan horen.

Bekijk ook:  James Bond boeken, alles over de meesterspion van Ian Fleming

Recensie Het geheime boek van Sinterklaas

Wat maakt het boek zo leuk? Het leukste aan het boek is dat er echt verrassende weetjes over Sinterklaas in staan. Je leest bijvoorbeeld waar de traditie van het schoen zetten vandaan komt. Wist je dat er een legende is dat er drie adellijke zusjes waren die in de prostitutie werkten om hun bruidsschat bij elkaar te krijgen? Op een dag gooide Sinterklaas gouden munten door hun raam. In de legende wordt aangenomen dat de gouden munten in hun schoen terechtkwamen en dat ze die ochtend dus alle drie hun bruidsschat in hun schoen vonden. In het boek kom je talloze weetjes over Sinterklaas tegen. Maar het is ook leuk dat de landen om ons heen uitgelicht worden.

In Italië geloven de kinderen bijvoorbeeld in Befana, een enge heks die zwarte snoepjes achterlaat in hun sok. In Syrië is er een kerstkameel en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Het boek gaat dus echt op de internationale tour en je zal zeker weten dingen tegenkomen die compleet nieuw voor je zijn.

De illustraties in het boek zijn ook de moeite waard om te vernoemen. De tekeningen zijn gemaakt door Sassafras de Bruyn. Ze zijn lekker informatief, maar er zit tegelijkertijd een vleugje humor in, waardoor het een boek wordt dat je echt met plezier ter hand neemt. Als je net zo graag in de keuken staat als ik, dan zal je bovendien ook genieten van de ouderwetse recepten die in het boek opgenomen zijn. Verder wordt er kort ingegaan op de zeer actuele discussie over pieten.

Bekijk ook:  Top 10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Is Het geheime boek van Sinterklaas een aanrader?

Als je nog op zoek bent naar een Sinterklaascadeautje voor iemand die niet meer gelooft in het verhaal, dan is dit zeker een aanrader. En wellicht ga je er na het lezen van dit boek toch weer helemaal in geloven. Bovendien hebben onze kinderen het zo slecht nog niet getroffen met Sinterklaas en zijn pieten, als je leest over de tradities in andere landen. Op Italiaanse kinderen hoeven we in ieder geval niet jaloers te zijn.

Op zoek naar boeken over Sinterklaas voor jongere kinderen? Doe dan hier inspiratie op: 7 leuke Sinterklaasboeken om voor te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *