Kerstboeken: 22 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)

Kerstboeken 10 sfeervolle romans voor Kerstmis

De Kerstdagen komen alweer in zicht en niets is zo fijn als met een lekker boek op de bank hangen wanneer het buiten guur en koud is. Doe hier inspiratie op voor echte kerstboeken, waarbij je je even in een besneeuwd landschap of op een knus familiefeest kunt wanen.

22 kerstboeken op een rij

Hieronder vind je 22 kerstboeken op een rij. Er staan historische romans tussen, maar ook feelgoodromans en zelfs een detectives. Deze kerstboeken nemen je mee naar een ander land of naar een andere tijd, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zorgen voor een bijzondere wintersfeer. Laat de decembermaand maar komen!

1. Kerst op Ivy Hill, Julie Klassen

Dit kerstboek maakt eigenlijk deel uit van een serie, maar je kunt het ook los lezen. De boeken van Julie Klassen vallen doorgaans in het genre ‘historische detectives’, maar met dit boek zet ze een heerlijke kerstroman neer, die je meeneemt naar een familiefeest op het Engelse platteland. Richard Brockwell vierde kerst altijd liever in Londen dan bij zijn familie, maar dat jaar kan hij er niet omheen. Zijn moeder dreigt om zijn toelage stop te zetten als hij Kerstmis dat jaar niet thuis viert. Het wordt een Kerstmis vol verrassingen.

2. 12 dagen voor kerst, Jenny Bayliss

Twaalf dagen voor kerst

Het boek Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss is een grappig en romantisch kerstboek.

Kate Turner is geen kei in relaties en in het sneeuwerige stadje waar ze woont, zijn ook niet zoveel leuke mannen te vinden. Ze geniet van haar werk als ontwerpster en haar bijbaantje als bakker voor het café van een vriend uit haar kinderjaren bevalt haar ook prima. Maar haar vriendin Laura vindt dat Kate wel wat geluk kan gebruiken. Ze schrijft haar in bij een datingbureau. Dat bureau heeft een ludieke actie: ze beloven aan singles dat zij voor de kerstdagen de liefde voor hen vinden. Het levert Kate twaalf dates op, met twaalf totaal verschillende mannen.

3. Kerst op Carnton, Tamera Alexander

Kerst op Carnton Tamera Alexander

Het is kort na de Amerikaanse Burgeroorlog. Aletta Prescott is achtergebleven als weduwe en kan zich maar net staande houden met haar 6-jarige zoontje. De bank dreigt haar uit haar huis te zetten. Maar dan duikt kapitein Jake Wintston op, een Zuidelijke scherpschutter die een hoofdwond heeft opgelopen. Hij is bang dat hij nooit meer de scherpschutter zal worden die hij was, maar ook dat hij nog veel meer zal vergeten. Tijdens zijn herstel gaat hij aan de slag bij een lokale veiling voor vrouwen. Kerst op Carnton is een boek over verlies, maar ook over opofferende liefde. Natuurlijk allemaal tegen een achtergrond van Kerstmis.

Dit boek maakt deel uit van een serie, maar is ook los te lezen.

4. Een Kerstmis naar haar hart, Robyn Carr

Een Kerstmis naar haar hart, Robyn Carr kerstboeken

Een Kerstmis naar haar hart is een deel uit de Virgin River-serie. Angie heeft een ernstig auto-ongeluk gehad, maar daardoor weet ze de kleine dingen in het leven veel meer te waarderen. Ze zoekt naar rust en hoopt dat te vinden in Virgin River. De verkeerde plaats, zoals zal blijken. Ook Patrick Riordan is naar Virgin River gekomen om het verlies van zijn beste vriend te boven te komen. Moet hij met Jakes weduwe trouwen en de zorg voor hun zoon op zich nemen? Of heeft het leven wat anders voor hem in petto?

5. Kerst bij de Archers, Karen Witemeyer

Kerst bij de Archers

Ook dit boek maakt deel uit van een serie, namelijk De Archer Brothers. De roman is wel los te lezen. Voor Cassie en Jim Archer is de dag voor kerst nog altijd moeilijk, nadat ze drie jaar geleden hun kindje verloren. Toch verheugen ze zich wel op de kersttijd, omdat ze dan weer met de hele familie bij elkaar zullen zijn. Deze Kerstmis zal echter anders zijn dan de andere. Een hoogzwangere vrouw klopt wanhopig aan, omdat ze op de vlucht is voor een gevaarlijke bandiet. Als ze tijdens de kerstdagen moet bevallen, zullen de Archers haar en haar kindje moeten beschermen tegen het dreigende gevaar.

6. Kerstmis met een staartje, Lizzie Shane

Kerstmis met een staartje

Ben verliest zijn zus en zwager door een verschrikkelijk ongeval. Hun dochter Astrid blijft achter en Ben trekt in het huis en neemt de zorg voor Astrid op zich. Bovendien biedt hij aan de taken van zijn zwager over te nemen, die was namelijk lid van de plaatselijke gemeenteraad. Rondom de kerstdagen is dat een extra zware taak. Ben ziet zich gedwongen om het plaatselijke asiel te sluiten vanwege geldproblemen. Hondenliefhebber Ally is geschokt door deze beslissing, want nu moet ze in drie weken tijd een nieuw huis vinden voor de honden in het asiel. Ze zint op wraak op deze stugge ambtenaar.

7. Kerst met Poirot, Agatha Christie

De boeken van Agatha Christie vallen eigenlijk onder cozy detectives: detectiveverhalen met een warme sfeer. Vaak spelen de verhalen zich af in een klein dorp of een beperkte kring, zoals ook in dit boek het geval is. Het draait namelijk om een familiekerstmis op een landgoed. Simeon Lee heeft de hele familie uitgenodigd voor kerst en ook Poirot mag erbij zijn. Maar wanneer Simeon Lee in een grote plas bloed ontdekt wordt, valt de warme familiekerst beslist in duigen. En Hercule Poirot komt tot de ontdekking dat de gasten niet allemaal zo onschuldig zijn als ze lijken.

8. Kerstmis in het Duincafé, Debbie Johnson

Kerstmis in het Duincafé is het tweede deel in de populaire Duincafé-serie van Debbie Johnson. Bij het Duincafé krijg je meteen een warm gevoel. Het is een plaats waar iedereen graag komt. Als Becca kerst gaat doorbrengen bij haar zus Laura, kijkt ze daar niet echt naar uit. De feestdagen zijn niet zo haar ding en ze verwacht dan ook weinig van deze familiedagen met elkaar. Maar Becca beseft beslist niet hoe bijzonder het Duincafé eigenlijk wel is.

9. Een onverwachte kerst, Natalie Cox

Kerstboeken

Een hilarisch en hartverwarmend boek dat zich afspeelt tijdens Kerstmis. Charlie is in de steek gelaten door haar vriend, er is een gaslek in haar appartement, en haar moeder zit ver weg in Australië. Dus brengt ze de feestdagen maar door in Devon, waar ze haar nichtje gaat helpen met de hondenopvang. Een rustige kerst wordt het beslist niet, zeker niet wanneer Duitse dog Malcolm en baasje Hugo verschijnen. Ook dierenarts Cal doet een duit in het zakje.

10. Een dag in december, Josie Silver

Josie Silver is een echte romanticus en dat merk je ook wel als je deze kerstroman gaat lezen. Laurie gelooft niet in liefde op het eerste gezicht, maar ze kan die jongen bij de bushalte maar niet uit haar hoofd zetten. Precies een jaar later komt ze hem weer tegen, maar dan als de nieuwe liefde van een van haar vriendinnen. Laurie is vastbesloten om door te gaan met haar leven.

11. Alles wat ik wens, Lynn Austin

Alles wat ik wens kerstverhaal

Alles wat ik wens is een kerstboek van Lynn Austin. Het is een vertederend verhaal over twee kinderen die alleen nog maar uit kunnen kijken naar de cadeautjes met Kerstmis. Hun moeders willen hen graag laten inzien dat kerst om veel meer draait dan alleen dat. Een kerstverhaal dat ons weer even laat stilstaan bij de kleine (of juist grote?) dingen in het leven. Het boek gaat over de personages uit ‘Als ik jou was‘, maar is los te lezen.

12. Langste kerst ooit, Lisette Jonkman

Langste kerst ooit

Nederlandse feelgoodauteur Lisette Jonkman is terug met de hilarische kerstroman Langste. Kerst. Ooit. Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

13. Kerstmis in New York, Jenny Holiday

Kerstmis in New York

Prinses Marie van Eldovia wilde nooit de troon bestijgen, maar sinds de dood van haar moeder rust het lot van het land op haar schouders. Als ze tijdens een staatsbezoek aan New York City wordt opgepikt door de stugge taxichauffeur Leo is dat de eerste keer in tijden dat Marie zich thuis voelt. Ze vraagt Leo om de rest van de trip haar chauffeur te zijn.

Bekijk ook:  10 populaire chicklit-boeken

Leo Ricci moet een hoop ballen hooghouden: zorgen voor zijn zusje Gabby, zoveel mogelijk uren maken in zijn taxi en bijklussen als conciërge in zijn appartementencomplex in de Bronx. Eigenlijk zit hij niet te wachten op nog meer verantwoordelijkheden, maar als er bij toeval een heuse prinses in zijn taxi stapt, kan hij geen nee zeggen. Hij hoopt een extra zakcentje te verdienen, zodat hij Gabby een leuke kerst kan bezorgen. Maar dan begint hij gevoelens te ontwikkelen voor Marie. Naarmate kerst, en daarmee Maries vertrek, steeds dichterbij komen, groeit de knoop in Leo’s maag.

Het is een onmogelijke match, maar wat als de prinses ook de vrouw van zijn dromen blijkt te zijn?

14. Er was eens een rendier, Jo Thomas

Er was eens een rendier

Postbezorger Halley rent al jaren weg voor haar problemen, dus dat ze nu voor haar werk naar Zweeds Lapland mag, komt haar uitstekend uit. In haar tas zitten twee kostbare trouwringen die ze moet bezorgen. Maar dan verdwijnt plotseling haar tas en kan Halley de situatie niet langer ontkennen.

Halley kan de bruiloft alleen nog redden door samen te werken met de mysterieuze rendierfokker Björn. Hij is de enige persoon die haar over de besneeuwde toendra kan leiden om herenigd te worden met haar tas.

Ze vertrekt op de reis van haar leven onder de sterren, met alleen de rendieren en een slechtgehumeurde vreemdeling als gezelschap. Zullen de nachten naast het kampvuur haar tot nieuwe inzichten brengen?

15. Winter in Schotland, Sarah Morgan

Winter in Schotland

Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen hee¬ ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt. Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel! Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar dur¬ niet te veranderen uit loyaliteit jegens haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren… In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.

16. Winterparadijs, Nora Roberts

Winterparadijs, Nora Roberts

Thuis met kerst: Als journalist heeft Jason over de hele wereld gezworven, maar deze kerst gaat hij terug naar huis, heeft hij besloten. Terug naar Faith, de vrouw die hij nooit uit zijn hoofd heeft kunnen zetten. Hij móét haar gewoon zien, ook al is ze met een ander getrouwd

Bekijk ook:  Tip: Het geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman

Magisch moment: Als illusionist weet Pierce Atkins mensen over de hele wereld te betoveren, maar niemand kent het verleden dat hij zorgvuldig verbergt. Tot de mooie Ryan Swan op zijn pad komt. Zij laat zich niet zo gemakkelijk om de tuin leiden met rook en spiegels…

17. Dit soort kleinigheden, Claire Keegan

Dit soort kleinigheden kerstboek

December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.

18. Een kerstcadeau van het Duincafé, Debbie Johnson

Een kerstcadeau van het Duincafé

Kerstmis is nooit Katie Seddons favoriete tijd van het jaar geweest. Iedereen haalt herinneringen op aan gezellige familiediners en onvergetelijke kerstmuziek, maar de melodie van Katies kindertijd was een stuk minder vrolijk. Gelukkig hebben Katie en haar zoontje, sinds ze zijn verhuisd naar het dorpje Budbury aan de prachtige kust van Dorset, een nieuwe familie gevonden. Eén die bij elkaar is gebracht door de onverwachte wendingen van het leven en de opbeurende kracht van een goed stuk taart en een bakkie troost bij het Duincafé.

Dit jaar zijn Katies nieuwe vrienden van plan om haar te verrassen met een kerstfeest om nooit te vergeten. En met een aantrekkelijke nieuweling in het dorp zou het zomaar kunnen dat Katies grootste droom werkelijkheid wordt.

19. Scrooge en kleine Tim, Charles Dickens

Scrooge en kleine tim

Als één boek aanspraak kan maken op de eretitel van Ultiem Kerstverhaal, dan wel A Christmas Carol van Charles Dickens. Het is een van die zeldzame boeken die tegelijk sprookje, fabel, roman en levensregel zijn. Het verhaal spreekt nog steeds lezers van alle leeftijden aan. Op kerstavond wordt de zure oude vrek Ebenezer Scrooge bezocht door de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die hem waarschuwt: beter je leven, wees minder egoïstisch, minder vrek en meer weldoener, of het zal je berouwen. Maar Scrooge is koppig. Vriendschap en gezelligheid vindt hij tijdverspilling, gul delen lijkt hem waanzin, naastenliefde en liefdadigheid acht hij absurd. De geesten van Kerstmis in het verleden, in het heden en in de toekomst tonen de stuurse brompot een menselijk alternatief en wijzen hem op de consequenties van zijn wangedrag. Voor de egoïst Scrooge wordt dit de kerst van de laatste kans: hij moet nu zijn leven beteren en eindelijk de kerstgedachte omhelzen, of hij is voor eeuwig verdoemd… Scrooge en kleine Tim is een eigentijdse bewerking van A Christmas Carol, met respect voor het origineel.

20. Het kerstfeest van Bob, James Bowen

Het kerstfeest van Bob

In Het Kerstfeest van Bob blikt James terug op de laatste Kerstmis die hij met Bob heeft doorgebracht op straat. Het is december 2010 en Londen ligt bedolven onder een pak sneeuw. Bob helpt James door een van de zwaarste tijden van zijn leven. Voor een straatmuzikant zijn het slechte tijden. Al snel komt James krap bij kas te zitten en moet hij zijn uiterste best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kost hem veel moeite om in leven te blijven, maar misschien nog wel meer om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij altijd Bob nog. James put kracht en inspiratie uit zijn buitengewone kat, gaandeweg lerend over de ware betekenis van Kerstmis.

21. Fred & Ginger, Jackie van Laren en Petra Vollinga

Fred & Ginger kerstboek

Fred, een blijmoedige golden retriever, komt bij Jasmijn in de ­Bethlehemstraat wonen. Zij heeft hem dan wel uit het asiel ­gehaald, maar eigenlijk heeft ze helemaal geen tijd voor een hond. Verderop in de straat woont Ginger, een deftige, iets te dikke rode Maine Coon-poes. Ze maakt zich zorgen om Steven, haar mens, die nooit meer de oude is geworden sinds zijn vrouw bij hem weg is. Tegen de verwachtingen in raken Fred en Ginger bevriend, al moeten hun baasjes in eerste instantie niks van elkaar hebben.

Dan, op een dag, verdwijnt Fred. Is hij toch op zoek gegaan naar zijn oude huis of is er iets ergers gebeurd? De feestdagen naderen, buiten sneeuwt het en Ginger moet alles uit de kast halen om Fred terug te vinden. Is hun vriendschap sterk genoeg om alle problemen op te lossen? Zelfs die van Jasmijn en Steven? Want zeg nou zelf, met kerst wil toch iedereen uit de Bethlehemstraat op een grote paarse bank onder een dekentje zitten?

22. De kerstboekwinkel, Jenny Colgan

Kerstboekwinkel Jenny Colgan

In De kerstboekwinkel van Jenny Colgan wacht Carmen een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van Kerstmis voor een wonder zorgen?

Meer van deze tips ontvangen? Volg ons dan op Facebook. Lees jij ook graag boeken met een kerstsfeer? Deel jouw favoriete titel met ons en laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

3 gedachten over “Kerstboeken: 22 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)”

Geef een antwoord