Kerstboeken: 30 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)

De Kerstdagen komen alweer in zicht en niets is zo fijn als met een lekker boek op de bank hangen wanneer het buiten guur en koud is. Doe hier inspiratie op voor echte kerstboeken, waarbij je je even in een besneeuwd landschap of op een knus familiefeest kunt wanen.

We hebben veel kerstromans van de afgelopen jaren verzameld, maar ieder jaar komen er weer mooie nieuwe boeken bij. Daarom houden we dit artikel up-to-date voor je, ook van het nieuwe jaar staan er weer mooie kerstromans bij!

30 kerstboeken op een rij

Hieronder vind je 30 kerstboeken op een rij. Er staan historische romans tussen, maar ook feelgoodromans en zelfs een detectives. Deze kerstboeken nemen je mee naar een ander land of naar een andere tijd, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zorgen voor een bijzondere wintersfeer. Laat de decembermaand maar komen!

1. De kerstboekwinkel, Jenny Colgan

de-kerstboekwinkel Jenny Colgan

In De kerstboekwinkel van Jenny Colgan wacht Carmen een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van Kerstmis voor een wonder zorgen?

2. 12 dagen voor kerst, Jenny Bayliss

twaalf-dagen-voor-kerst

Het boek Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss is een grappig en romantisch kerstboek.

Kate Turner is geen kei in relaties en in het sneeuwerige stadje waar ze woont, zijn ook niet zoveel leuke mannen te vinden. Ze geniet van haar werk als ontwerpster en haar bijbaantje als bakker voor het café van een vriend uit haar kinderjaren bevalt haar ook prima. Maar haar vriendin Laura vindt dat Kate wel wat geluk kan gebruiken. Ze schrijft haar in bij een datingbureau. Dat bureau heeft een ludieke actie: ze beloven aan singles dat zij voor de kerstdagen de liefde voor hen vinden. Het levert Kate twaalf dates op, met twaalf totaal verschillende mannen.

3. Kerst op Carnton, Tamera Alexander

kerst-op-carnton-tamera-alexander

Het is kort na de Amerikaanse Burgeroorlog. Aletta Prescott is achtergebleven als weduwe en kan zich maar net staande houden met haar 6-jarige zoontje. De bank dreigt haar uit haar huis te zetten. Maar dan duikt kapitein Jake Wintston op, een Zuidelijke scherpschutter die een hoofdwond heeft opgelopen. Hij is bang dat hij nooit meer de scherpschutter zal worden die hij was, maar ook dat hij nog veel meer zal vergeten. Tijdens zijn herstel gaat hij aan de slag bij een lokale veiling voor vrouwen. Kerst op Carnton is een boek over verlies, maar ook over opofferende liefde. Natuurlijk allemaal tegen een achtergrond van Kerstmis.

Dit boek maakt deel uit van een serie, maar is ook los te lezen.

4. Een Kerstmis naar haar hart, Robyn Carr

een-kerstmis-naar-haar-hart-robyn-carr

Een Kerstmis naar haar hart is een deel uit de Virgin River-serie. Angie heeft een ernstig auto-ongeluk gehad, maar daardoor weet ze de kleine dingen in het leven veel meer te waarderen. Ze zoekt naar rust en hoopt dat te vinden in Virgin River. De verkeerde plaats, zoals zal blijken. Ook Patrick Riordan is naar Virgin River gekomen om het verlies van zijn beste vriend te boven te komen. Moet hij met Jakes weduwe trouwen en de zorg voor hun zoon op zich nemen? Of heeft het leven wat anders voor hem in petto?

5. Kerst bij de Archers, Karen Witemeyer

kerst-bij-de-archers

Ook dit boek maakt deel uit van een serie, namelijk De Archer Brothers. De roman is wel los te lezen. Voor Cassie en Jim Archer is de dag voor kerst nog altijd moeilijk, nadat ze drie jaar geleden hun kindje verloren. Toch verheugen ze zich wel op de kersttijd, omdat ze dan weer met de hele familie bij elkaar zullen zijn. Deze Kerstmis zal echter anders zijn dan de andere. Een hoogzwangere vrouw klopt wanhopig aan, omdat ze op de vlucht is voor een gevaarlijke bandiet. Als ze tijdens de kerstdagen moet bevallen, zullen de Archers haar en haar kindje moeten beschermen tegen het dreigende gevaar.

6. Kerstmis met een staartje, Lizzie Shane

kerstmis-met-een-staartje-lizzie-shane

Ben verliest zijn zus en zwager door een verschrikkelijk ongeval. Hun dochter Astrid blijft achter en Ben trekt in het huis en neemt de zorg voor Astrid op zich. Bovendien biedt hij aan de taken van zijn zwager over te nemen, die was namelijk lid van de plaatselijke gemeenteraad. Rondom de kerstdagen is dat een extra zware taak. Ben ziet zich gedwongen om het plaatselijke asiel te sluiten vanwege geldproblemen. Hondenliefhebber Ally is geschokt door deze beslissing, want nu moet ze in drie weken tijd een nieuw huis vinden voor de honden in het asiel. Ze zint op wraak op deze stugge ambtenaar.

7. Kerst met Poirot, Agatha Christie

kerst-met-poirot

De boeken van Agatha Christie vallen eigenlijk onder cozy detectives: detectiveverhalen met een warme sfeer. Vaak spelen de verhalen zich af in een klein dorp of een beperkte kring, zoals ook in dit boek het geval is. Het draait namelijk om een familiekerstmis op een landgoed. Simeon Lee heeft de hele familie uitgenodigd voor kerst en ook Poirot mag erbij zijn. Maar wanneer Simeon Lee in een grote plas bloed ontdekt wordt, valt de warme familiekerst beslist in duigen. En Hercule Poirot komt tot de ontdekking dat de gasten niet allemaal zo onschuldig zijn als ze lijken.

8. Kerstmis in het Duincafé, Debbie Johnson

kerstmis-in-het-duincafe

Kerstmis in het Duincafé is het tweede deel in de populaire Duincafé-serie van Debbie Johnson. Bij het Duincafé krijg je meteen een warm gevoel. Het is een plaats waar iedereen graag komt. Als Becca kerst gaat doorbrengen bij haar zus Laura, kijkt ze daar niet echt naar uit. De feestdagen zijn niet zo haar ding en ze verwacht dan ook weinig van deze familiedagen met elkaar. Maar Becca beseft beslist niet hoe bijzonder het Duincafé eigenlijk wel is.

9. Een onverwachte kerst, Natalie Cox

natalie-cox-een-onverwachte-kerst

Een hilarisch en hartverwarmend boek dat zich afspeelt tijdens Kerstmis. Charlie is in de steek gelaten door haar vriend, er is een gaslek in haar appartement, en haar moeder zit ver weg in Australië. Dus brengt ze de feestdagen maar door in Devon, waar ze haar nichtje gaat helpen met de hondenopvang. Een rustige kerst wordt het beslist niet, zeker niet wanneer Duitse dog Malcolm en baasje Hugo verschijnen. Ook dierenarts Cal doet een duit in het zakje.

10. Een dag in december, Josie Silver

een-dag-in-december-josie-silver

Josie Silver is een echte romanticus en dat merk je ook wel als je deze kerstroman gaat lezen. Laurie gelooft niet in liefde op het eerste gezicht, maar ze kan die jongen bij de bushalte maar niet uit haar hoofd zetten. Precies een jaar later komt ze hem weer tegen, maar dan als de nieuwe liefde van een van haar vriendinnen. Laurie is vastbesloten om door te gaan met haar leven.

11. Alles wat ik wens, Lynn Austin

alles-wat-ik-wens-kerstroman-lynn-austin

Alles wat ik wens is een kerstboek van Lynn Austin. Het is een vertederend verhaal over twee kinderen die alleen nog maar uit kunnen kijken naar de cadeautjes met Kerstmis. Hun moeders willen hen graag laten inzien dat kerst om veel meer draait dan alleen dat. Een kerstverhaal dat ons weer even laat stilstaan bij de kleine (of juist grote?) dingen in het leven. Het boek gaat over de personages uit ‘Als ik jou was‘, maar is los te lezen.

Bekijk ook:  De 5 meest gelezen boeken ter wereld

12. Langste kerst ooit, Lisette Jonkman

langste-kerst-ooit

Nederlandse feelgoodauteur Lisette Jonkman is terug met de hilarische kerstroman Langste. Kerst. Ooit. Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

13. Kerstmis in New York, Jenny Holiday

kerstmis-in-new-york

Prinses Marie van Eldovia wilde nooit de troon bestijgen, maar sinds de dood van haar moeder rust het lot van het land op haar schouders. Als ze tijdens een staatsbezoek aan New York City wordt opgepikt door de stugge taxichauffeur Leo is dat de eerste keer in tijden dat Marie zich thuis voelt. Ze vraagt Leo om de rest van de trip haar chauffeur te zijn.

Leo Ricci moet een hoop ballen hooghouden: zorgen voor zijn zusje Gabby, zoveel mogelijk uren maken in zijn taxi en bijklussen als conciërge in zijn appartementencomplex in de Bronx. Eigenlijk zit hij niet te wachten op nog meer verantwoordelijkheden, maar als er bij toeval een heuse prinses in zijn taxi stapt, kan hij geen nee zeggen. Hij hoopt een extra zakcentje te verdienen, zodat hij Gabby een leuke kerst kan bezorgen. Maar dan begint hij gevoelens te ontwikkelen voor Marie. Naarmate kerst, en daarmee Maries vertrek, steeds dichterbij komen, groeit de knoop in Leo’s maag.

Het is een onmogelijke match, maar wat als de prinses ook de vrouw van zijn dromen blijkt te zijn?

14. Er was eens een rendier, Jo Thomas

er-was-eens-een-rendier

Postbezorger Halley rent al jaren weg voor haar problemen, dus dat ze nu voor haar werk naar Zweeds Lapland mag, komt haar uitstekend uit. In haar tas zitten twee kostbare trouwringen die ze moet bezorgen. Maar dan verdwijnt plotseling haar tas en kan Halley de situatie niet langer ontkennen.

Halley kan de bruiloft alleen nog redden door samen te werken met de mysterieuze rendierfokker Björn. Hij is de enige persoon die haar over de besneeuwde toendra kan leiden om herenigd te worden met haar tas.

Ze vertrekt op de reis van haar leven onder de sterren, met alleen de rendieren en een slechtgehumeurde vreemdeling als gezelschap. Zullen de nachten naast het kampvuur haar tot nieuwe inzichten brengen?

15. Winter in Schotland, Sarah Morgan

winter-in-schotland Sarah Morgan

Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen hee¬ ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt. Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel! Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar dur¬ niet te veranderen uit loyaliteit jegens haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren… In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.

16. Winterparadijs, Nora Roberts

winterparadijs-nora-roberts

Thuis met kerst: Als journalist heeft Jason over de hele wereld gezworven, maar deze kerst gaat hij terug naar huis, heeft hij besloten. Terug naar Faith, de vrouw die hij nooit uit zijn hoofd heeft kunnen zetten. Hij móét haar gewoon zien, ook al is ze met een ander getrouwd

Magisch moment: Als illusionist weet Pierce Atkins mensen over de hele wereld te betoveren, maar niemand kent het verleden dat hij zorgvuldig verbergt. Tot de mooie Ryan Swan op zijn pad komt. Zij laat zich niet zo gemakkelijk om de tuin leiden met rook en spiegels…

17. Dit soort kleinigheden, Claire Keegan

dit-soort-kleinigheden

December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.

18. Een kerstcadeau van het Duincafé, Debbie Johnson

een-kerstcadeau-van-het-duincafe

Kerstmis is nooit Katie Seddons favoriete tijd van het jaar geweest. Iedereen haalt herinneringen op aan gezellige familiediners en onvergetelijke kerstmuziek, maar de melodie van Katies kindertijd was een stuk minder vrolijk. Gelukkig hebben Katie en haar zoontje, sinds ze zijn verhuisd naar het dorpje Budbury aan de prachtige kust van Dorset, een nieuwe familie gevonden. Eén die bij elkaar is gebracht door de onverwachte wendingen van het leven en de opbeurende kracht van een goed stuk taart en een bakkie troost bij het Duincafé.

Dit jaar zijn Katies nieuwe vrienden van plan om haar te verrassen met een kerstfeest om nooit te vergeten. En met een aantrekkelijke nieuweling in het dorp zou het zomaar kunnen dat Katies grootste droom werkelijkheid wordt.

19. Scrooge en kleine Tim, Charles Dickens

scrooge-en-kleine-tim

Als één boek aanspraak kan maken op de eretitel van Ultiem Kerstverhaal, dan wel A Christmas Carol van Charles Dickens. Het is een van die zeldzame boeken die tegelijk sprookje, fabel, roman en levensregel zijn. Het verhaal spreekt nog steeds lezers van alle leeftijden aan. Op kerstavond wordt de zure oude vrek Ebenezer Scrooge bezocht door de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die hem waarschuwt: beter je leven, wees minder egoïstisch, minder vrek en meer weldoener, of het zal je berouwen. Maar Scrooge is koppig. Vriendschap en gezelligheid vindt hij tijdverspilling, gul delen lijkt hem waanzin, naastenliefde en liefdadigheid acht hij absurd. De geesten van Kerstmis in het verleden, in het heden en in de toekomst tonen de stuurse brompot een menselijk alternatief en wijzen hem op de consequenties van zijn wangedrag. Voor de egoïst Scrooge wordt dit de kerst van de laatste kans: hij moet nu zijn leven beteren en eindelijk de kerstgedachte omhelzen, of hij is voor eeuwig verdoemd… Scrooge en kleine Tim is een eigentijdse bewerking van A Christmas Carol, met respect voor het origineel.

20. Het kerstfeest van Bob, James Bowen

het-kerstfeest-van-bob

In Het Kerstfeest van Bob blikt James terug op de laatste Kerstmis die hij met Bob heeft doorgebracht op straat. Het is december 2010 en Londen ligt bedolven onder een pak sneeuw. Bob helpt James door een van de zwaarste tijden van zijn leven. Voor een straatmuzikant zijn het slechte tijden. Al snel komt James krap bij kas te zitten en moet hij zijn uiterste best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kost hem veel moeite om in leven te blijven, maar misschien nog wel meer om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij altijd Bob nog. James put kracht en inspiratie uit zijn buitengewone kat, gaandeweg lerend over de ware betekenis van Kerstmis.

21. Fred & Ginger, Jackie van Laren en Petra Vollinga

fred-ginger-kerstboek-jackie van laren

Fred, een blijmoedige golden retriever, komt bij Jasmijn in de ­Bethlehemstraat wonen. Zij heeft hem dan wel uit het asiel ­gehaald, maar eigenlijk heeft ze helemaal geen tijd voor een hond. Verderop in de straat woont Ginger, een deftige, iets te dikke rode Maine Coon-poes. Ze maakt zich zorgen om Steven, haar mens, die nooit meer de oude is geworden sinds zijn vrouw bij hem weg is. Tegen de verwachtingen in raken Fred en Ginger bevriend, al moeten hun baasjes in eerste instantie niks van elkaar hebben.

Dan, op een dag, verdwijnt Fred. Is hij toch op zoek gegaan naar zijn oude huis of is er iets ergers gebeurd? De feestdagen naderen, buiten sneeuwt het en Ginger moet alles uit de kast halen om Fred terug te vinden. Is hun vriendschap sterk genoeg om alle problemen op te lossen? Zelfs die van Jasmijn en Steven? Want zeg nou zelf, met kerst wil toch iedereen uit de Bethlehemstraat op een grote paarse bank onder een dekentje zitten?

22. Kerst op Ivy Hill, Julie Klassen

Kerst-op-Ivy-Hill-1

Dit kerstboek maakt eigenlijk deel uit van een serie, maar je kunt het ook los lezen. De boeken van Julie Klassen vallen doorgaans in het genre ‘historische detectives’, maar met dit boek zet ze een heerlijke kerstroman neer, die je meeneemt naar een familiefeest op het Engelse platteland. Richard Brockwell vierde kerst altijd liever in Londen dan bij zijn familie, maar dat jaar kan hij er niet omheen. Zijn moeder dreigt om zijn toelage stop te zetten als hij Kerstmis dat jaar niet thuis viert. Het wordt een Kerstmis vol verrassingen.

Bekijk ook:  Alle boeken van J.D. Barker, Sam Porter serie op volgorde

23. Een tweede kans voor kerst, Robin Hart

een-tweede-kans-voor-kerst-robin-hart

Rosalie heeft haar eigen lingeriezaak en is voorzitter van de middenstandsraad in East Hazelwood. Ze heeft haar zaakjes min of meer op orde, tot er plots een fusie met buurgemeente Oxbury op tafel ligt. Rosalie heeft zo haar redenen om er alles aan te doen om dat te vermijden, zelfs als ‘alles’ een neprelatie aangaan met de man die ze niet kan uitstaan betekent.

Victor is bestsellerauteur en eigenaar van Plantastic. Als voorzitter van de middenstandsraad van West Hazelwood moet hij samen met Rosalie in vijf maanden tijd een onvergetelijk winterdorp op poten zetten als hij een fusie met Loxington wil voorkomen.

Alsof hun opdracht nog niet moeilijk genoeg is, worden ze op de vingers gekeken door een nationale tv-ploeg die op het verhaal van de twee star-crossed lovers is gesprongen.

Naarmate de maanden vorderen zwelt niet alleen de kerstsfeer aan, maar lopen ook de spanningen tussen Rosalie en Victor op. Alleen lijken ze dat zelf steeds minder erg te vinden…

24. De Kerstmis vriendenclub, Becca Freeman

de-kerstmis-vriendenclub

Ben je dol op Friends en blijf je kijken naar de herhalingen? Dan is dit een must-read voor jou tijdens de kerstdagen

Hannah en Finn hebben sinds hun studietijd elke Kerstmis samen doorgebracht. Ze kunnen toch nergens anders heen – Hannahs ouders zijn overleden en Finn was thuis niet meer welkom toen hij uit de kast kwam. De groep verdubbelt zich wanneer ook Hannahs huisgenoot Priya en de Britse Theo aansluiten. Elk jaar worden hun kersttradities gekker en uitbundiger.

Tien jaar na het begin van hun traditie, kondigt Finn aan dat hij naar Los Angeles gaat verhuizen. Dit zou wel eens hun laatste gezamenlijke kerst kunnen worden. Hannah is bang dat ze haar zelf gekozen familie zal verliezen en is dan ook vastbesloten om er de beste kerstdagen ooit van te maken. Tegelijkertijd probeert haar vriend haar te overtuigen om de volgende stap in hun relatie te nemen. En Finn? Hij worstelt met alles wat hij achter zich zal laten – met name zijn onuitgesproken gevoelens voor Theo.

Betekent opgroeien hetzelfde als uit elkaar groeien? Deze Kerstmis wordt de groep gedwongen om te erkennen wat ze voor elkaar betekenen, ook wanneer het leven hen andere kanten op stuurt.

25. De kerstboom vol wensen, Holly Martin

de-kerstboom-vol-wensen-holly-martin

‘De kerstboom vol wensen’ van Holly Martin is het hartverwarmende slot van de Wishing Wood-serie aan de kust van Wales. Eerder verschenen in deze serie ‘De bloesemboom vol dromen’ en ‘De blauweregen vol liefde’.

Evergreen Winter is tevreden met haar onconventionele bestaan: ze woont in een vervallen rode caravan met paard Thunder als haar enige metgezel. Tot ze wordt gevraagd om de vrouw van de kerstman te spelen in Wishing Wood. Acht dagen voor kerst ontmoet ze haar tegenspeler: de knappe Heath Brookfield. Hoewel de vonk overslaat, is Evergreen vastbesloten zichzelf te beschermen en op kerstavond te vertrekken. Ondertussen zet Heath alles op alles om haar hart te veroveren.

26. Een winter in Parijs, Jane Smiley

een-winter-in-parijs-jane-smiley

Paras is een jong racepaard dat ten westen van Parijs woont. Op een middag duwt ze haar staldeur open en dwaalt ze nieuwsgierig naar het duizelingwekkende Parijs. Ze is verblind en verbijsterd door de geluiden en geuren om haar heen, maar ze is niet bang. Al snel ontmoet ze een Duitse hond, die weet hoe hij zich moet redden zonder de aandacht van achterdochtige Parijzenaars te trekken, twee onstuimige eenden en een eigenzinnige kraai. Ze geniet van het vrije leven met haar nieuwe vrienden in de parken van de stad. Alles verandert wanneer Paras een jongen ontmoet, Étienne. Terwijl het koude kerstweer nadert, bloeit er een onwaarschijnlijke vriendschap op. Maar hoelang kan een kleine jongen een weggelopen paard in Parijs verborgen houden?

27. Een hertog met Kerstmis, Jenny Holiday

een-hertog-met-kerstmis

Maximilian von Hansburg, baron van Laudon en erfgenaam van de hertog van Aquilla, heeft niet bepaald een vrolijke kerst. Hij is net gedumpt door een prinses, hij is zijn baan kwijt én zijn dominante vader heeft hem naar New York gestuurd om een potentiële bruid te ontmoeten in wie hij absoluut geen interesse heeft. In de stad ontmoet hij Dani Martinez, een intelligente professor. Maximilian is vastbesloten om vrienden met haar te worden, voordat hun beste ­vrienden elkaar het jawoord geven tijdens dé Eldoviaanse bruiloft van deze eeuw.

De nuchtere, net single geworden New Yorkse Dani is klaar met de liefde – ze heeft zelfs een lijst: ‘dingen die ik nooit meer zal doen voor een man’ – en dat is precies waarom ze het zo goed kan vinden met de losbandige Max. Hij is de perfecte vriend om sneeuwengelen mee te maken in Central Park en diepe gesprekken te voeren over de nutteloosheid van liefde.

28. Window shopping, Tessa Bailey

window-shopping-tessa-bailey

Onderweg naar huis loopt Stella langs het grote warenhuis Vivant. Het is twee weken voor Kerstmis, en overal in New York zijn de etalages feestelijk versierd met lichtjes, nepsneeuw en rendieren. Vivant heeft een extravagante kerstetalage, en die is zo bizar dat Stella niet anders kan dan even vol verbijstering blijven kijken.

Dan wordt ze aangesproken door een knappe man genaamd Aiden. Hij vraagt haar wat ze van de etalage vindt. Stella geeft hem haar ongezouten mening, waar Aiden hard om moet lachen. Hij blijkt de grote baas van het warenhuis te zijn, en neemt Stella aan als de nieuwe etaleur.

De twee moeten veel samenwerken, maar zijn complete tegenpolen. Hij is extravert en altijd vrolijk, zij is een introverte pessimist die heel moe wordt van zijn eindeloze enthousiasme. Ondanks die tegenstellingen voelen ze zich toch tot elkaar aangetrokken. Maar twee zo totaal verschillende types, kan dat wel werken, of is daar een kerstwonder voor nodig?

29. Wat ik wil voor kerst, Catherine Walsh

wat-ik-wil-voor-kerst-catherine-walsh

Het is bijna kerst. Molly en Andrew willen naar hun families in Ierland, maar een gigantische sneeuwstorm saboteert hun vlucht. Eén keer per jaar, al tien jaar op rij, zit Molly op de laatste vlucht vanuit Chicago naast Andrew vliegtuigwijn te drinken, elkaar bijpratend over hun leven. Ondanks hun verschillen is dit een kersttraditie die ze niet zouden willen missen.

Molly heeft niks met kerst, Andrew is een feestdagenfanaticus, en Molly weet hoe belangrijk hij het vindt om daarvoor in Ierland te zijn. Dus die storm is een probleem. In plaats van de verstandige oplossing – samen de feestdagen vieren in Amerika – besluit ze om voor de totaal onverstandige oplossing te gaan. Ze belooft hem thuis te krijgen, op tijd voor zijn moeders befaamde kerstdiner. De klok tikt, maar Molly heeft een plan. En zolang de nogal specifieke combinatie van taxi’s, vliegtuigen, boten en treinen blijft werken, kan het niet misgaan. Wat ze niet weet, terwijl de sneeuw blijft vallen, is dat het universum misschien toch nog iets anders in petto heeft…

30. De mooiste tijd van het jaar, Jenny Bayliss

de-mooiste-tijd-van-het-jaar-jenny-bayliss

In De mooiste tijd van het jaar van Jenny Bayliss volgen we Annie Sharpe. Annie heeft het allemaal: een succesvol restaurant, twee lieve volwassen zonen en een liefhebbende echtgenoot. Kras dat laatste maar door… Een echtgenoot die het te druk heeft met andere vrouwen. Wanneer ze hem op heterdaad betrapt met zijn nieuwste liefje van de maand, besluit ze haar oude leven achter zich te laten. Annie verhuist naar een strandhuis in een klein dorpje aan de ruige kustlijn van Kent. De dorpsgemeenschap is excentriek maar hecht, en Annie wordt meegesleurd in hun traditionele feestvieringen, van het snijden van pompoenen tot vreugdevuren op het strand. De enige vervelende dingen (of eigenlijk mannen) in haar leven zijn John, de ruige maar totaal onredelijke neef van de eigenaar die zijn eigen agenda voor het strandhuis heeft, en haar ex, die alles op alles zet om haar terug te winnen. Annie kan niet eeuwig voor haar problemen wegrennen. Zal ze haar eerste liefde een tweede kans geven? Of gaat ze verder met haar nieuwe leven?

Bonustip: Kerstmis in de Schotse Hooglanden

kerstmis-in-de-schotse-hooglanden

De dertigjarige Belle Albany voelt zich eenzaam deze kerst. Ze verlangt naar liefde en een beetje wintermagie, maar de vraag is of ze die nog vindt in het slaperige Schotse dorp. Dat verandert als ze de oudere Edina op haar kersenrode fiets ontmoet en besluit een onvergetelijke kerst voor hen beiden te organiseren. Maar dat is nog niet zo makkelijk in Edina’s vervallen kasteel, en zeker niet als haar knappe, lang verloren gewaande kleinzoon Jack Hamilton-Kirk opeens op de stoep staat. Hij is eigenlijk de Grinch in menselijke vorm, dus waarom klopt haar hart zo snel, elke keer dat ze in dezelfde kamer zijn? Hoe hard ze het ook probeert, Belle kan hun groeiende aantrekkingskracht niet negeren. En dan wordt er ook nog een geheim uit Jacks verleden opgerakeld…

Meer van deze tips ontvangen? Volg ons dan op Facebook. Lees jij ook graag boeken met een kerstsfeer? Deel jouw favoriete titel met ons en laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

3 gedachten over “Kerstboeken: 30 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *