De Avalon-serie op volgorde – Marion Zimmer-Bradley

Wie houdt er nu niet van de betere fantasy-verhalen? Spanning en romantiek in een wereld  van moedige prinsen en beeldschone prinsessen, maar ook boosaardige tovenaars, heksen en gruwelijke monsters. Dat is het perfecte leesvoer voor donkere herfstdagen waarop de wind om het huis giert, maar jij onder je dekentje knus op de bank zit te lezen met een kop warme kaneelthee bij de hand en een spinnende kat naast je. Er is veel variatie in fantasy, maar meestal zijn het de mannen die het voortouw moeten nemen, maar niet in de boeken van Marion Zimmer-Bradley. Daarin wordt het verhaal verteld vanuit een vrouwelijk oogpunt.

Wie was Marion Zimmer-Bradley?

Marion Eleanor Zimmer werd in 1930 geboren in Albany. Op haar 19e trouwde ze met Robert Bradley, een huwelijk dat duurde tot 1964. Ze had inmiddels een aantal fantasy verhalen gepubliceerd en werd redactrice van een tijdschrift dat fantasy en sciencefiction verhalen publiceerde van amateur-schrijvers. Zij was gespecialiseerd in niet-traditionele heldinnen. In 1965 behaalde ze haar Bachelor of Arts in Texas en verhuisde naar Californië om daar af te studeren.

Ze schreef een groot aantal sciencefiction-verhalen die later gebundeld werden. Haar bekendste boek was Nevelen van Avalon, een historische fantasy-roman die uitgroeide tot een serie. Ze overleed in 1999. In 2000 ontving ze postuum de World Fantasy Award voor haar gehele oeuvre. Vooral de feministische invloeden in haar boeken zijn opmerkelijk voor de tijd waarin ze geschreven zijn.

Na haar dood kwam de schrijfster in opspraak. Ze was in 1964 getrouwd met de veroordeelde pedofiel Walter Breen. Dat huwelijk eindigde in 1990. Haar kinderen beschuldigden haar ervan meegewerkt te hebben aan seksueel misbruik van kinderen. Ook zou ze -naar verluidt – een aantal lesbisch erotische boeken onder een pseudoniem hebben geschreven die bij het verschijnen als pornografie werden beschouwd.

De boeken van Avalon op volgorde

 1. Nevelen van Avalon (Originele titel: The mists of Avalon)
 2. Het huis in het woud (Originele titel: The forest house)
 3. Vrouwe van Avalon (Originele titel: Lady of Avalon)
 4. Priesteres van Avalon (Originele titel: Priestess of Avalon)
 5. Voorvaderen van Avalon (Originele titel: Ancestors of Avalon)
 6. Raven van Avalon (Originele titel: Ravens of Avalon)
 7. Wapen van Avalon (Originele titel: Sword of Avalon)
Bekijk ook:  Alle boeken van John Grisham

Beschrijving Nevelen van Avalon

Nevelen van Avalon

De wereld van de heldhaftige koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel; van Avalon, het mysterieuze eiland voor de kust, alleen zichtbaar voor hen die uitverkoren zijn en de wereld van Camelot met al haar hartstocht en avonturen. De wereld die door de eeuwen heen door generaties telkens weer werd vastgelegd in verhalen, gedichten en toneelstukken, wordt voor de eerste keer onthuld zoals zij beleefd zou zijn door haar heldinnen:

 • Igraine, gehuwd met Uther Pendragon en voorbestemd om moeder van Arthur te worden;
 • Viviane, de majestueuze Vrouwe van het meer en Hogepriesteres van Avalon die op mysterieuze wijze ingrijpt in het leven van Igraine, haar zuster, maar die niet in staat is het langzame, maar onafwendbare verval van Avalon tegen te gaan;
 • Gwenhwyfar, gehoorzaam in het huwelijk getreden met Arthur maar in haar hart toebehorend aan Lancelot en daardoor niet in staat Arthur een zoon te schenken. Haar onbuigzame vroomheid brengt Arthur, en met hem geheel Britannia, onder de machtige heerschappij van de christelijke priesters ondanks Arthurs heilige eed om het oude geloof van Avalon te beschermen en te handhaven;
 • Morgaine, Gwenhwyfars beschermengel: vurig en intens in haar liefde en toewijding. Zij is priesteres van Avalon en begiftigd met het Gezicht. Morgaine wordt gekweld door haar onbeantwoorde liefde voor Lancelot en haar falen als moeder, zuster en echtgenoot. Het is Morgaines tragische lot om de neergang van haar broer Arthur te bewerkstelligen…
 • Het zijn de vrouwen, hun levens en gevoelens die de Arthurlegende nieuw leven inblazen waardoor men een bekend verhaal met nieuwe ogen leert aanschouwen.
Bekijk ook:  The Lincoln Lawyer: de boeken waar de Netflix-serie op gebaseerd is

In 2001 kwam het boek uit als film, met in de hoofdrol Julianna Margulies.

Het verhaal van Troje

Indien de Avalon serie je aanspreekt, is dochter van Troje zeker ook een aanrader.

Dochter van Troje

Cassandra is de dochter van koning Priamus en koningin Hecuba van Troje. Ze wordt geboren als helft van een tweeling, maar omdat tweelingen volgens het oude Trojaanse geloof ongeluk zouden brengen, wordt haar broer Paris direct na zijn geboorte ondergebracht bij een herdersfamilie.

Cassandra groeit op tot een zelfbewuste knappe vrouw. De God Apollo wordt verliefd op haar en schenkt haar de kunst van het voorspellen. Maar… Cassandra versmaadt Apollo en wijst hem resoluut af. Apollo’s wraak is zoet: hij bewerkstelligt dat Cassandra’s voorspellingen door niemand worden geloofd. Ook niet wanneer Cassandra voorspelt dat de Grieken Troje zullen veroveren…

Misschien vind je deze boeken ook leuk:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *