Robert Jordan – Het Rad des Tijds boeken

Amazon heeft de filmrechten gekocht van de 14 boeken van Robert Jordan, die tezamen het epos Het Rad des Tijds vormen. De eerste serie, die gaat over Het Oog van de Wereld, moet nog worden uitgezonden. Maar blijkbaar is Amazon zo tevreden dat de opdracht voor de tweede serie al is gegeven, nog voordat er een kijkcijfer bekend is. Dat mag gerust bijzonder worden genoemd, omdat er ook beslist niet bezuinigd is op de eerste serie. Deze heeft maar liefst $ 90 miljoen gekost. Daarbij werkt Amazon ook nog eens aan een serie van wellicht de grootste fantasytrilogie ooit: The Lord of the Rings. Waarom heeft Amazon gekozen voor dit enorme verhaal van Rad des Tijds dat over 14 dikke boeken is verspreid? Misschien moet je gewoon met het eerste deel beginnen in boekvorm en een eigen oordeel vormen.

‘Alles wat was, wat is en wat zal zijn dreigt nu onder de Schaduw verloren te gaan. Want zo staat het geschreven…’

Over Robert Jordan

Robert Jordan was een pseudoniem voor James Oliver Rigney, die in 1948 werd geboren. Hij maakte zijn ‘tour’ in Vietnam en ging nadien studeren op kosten van de strijdkrachten. Jordan studeerde af in natuurkunde en kon daarna aan de slag voor de Amerikaanse marine als nucleair ingenieur. Omdat hij gewond raakte, moest hij dit beroep opgeven. Daarna besloot hij te gaan schrijven en zijn eerste boek in de serie Het Rad des Tijds kwam in 1990 uit en was een groot succes.

De uitgeverij sprak destijds over Het Rad des Tijds 1 als het eerste boek van een trilogie, terwijl Jordan dacht er 6 boeken voor nodig te hebben. Uiteindelijk werden het er 14. De laatste drie werden door Brandon Sanderson geschreven. Jordan overleed in 2006 aan hartproblemen, maar liet een grote hoeveelheid notities na voor het einde van het epos. De serie is niet onomstreden. Veel lezers die enthousiast waren over de eerste boeken, haakten later af. De indruk ontstond dat Jordan het verhaal rekte uit financiële redenen.

Bekijk ook:  De geheimen van de kostschool - Lucinda Riley

Volgorde serie Het Rad des Tijds

Er zijn tot dusverre 44 miljoen exemplaren verkocht. Naar verwachting zal dat aantal nog flink oplopen als de serie van Amazon een succes wordt. Alle 14 boeken zijn in het Nederlands vertaald. De serie wordt in 2021 helemaal in een nieuw jasje uitgegeven. De volgorde van de serie Rad des Tijds staat hieronder.

 1. Het Oog van de Wereld
 2. De Grote Jacht
 3. De Herrezen Draak
 4. De Komst van de Schaduw
 5. Vuur uit de Hemel
 6. Heer van Chaos
 7. Een Kroon van Zwaarden
 8. Het Pad der Dolken
 9. Hart van de Winter
 10. Viersprong van de Schemer
 11. Mes van Dromen
 12. De Naderende Storm
 13. De Torens van Middernacht
 14. Het Licht van Weleer

Zijn de boeken van Jordan afzonderlijk te lezen?

Voor veel series die zo’n groot aantal boeken tellen, is het vaak wel mogelijk om ergens te beginnen met een willekeurig boek. Dat kan je echter bij de Lord of the Rings beter niet doen en dat geldt ook voor het Rad des Tijds. Als je niet met deel een begint, zal je toch terug willen lezen hoe het allemaal is begonnen. Bovendien zal je door het Oog van de Wereld te lezen ook meteen een indruk krijgen van de stijl van Jordan en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Voor wie zijn de boeken van Jordan bedoeld?

Ben jij een fan van Tolkien? Dat is een uitstekende reden om ook Jordan te gaan lezen. De boeken van Jordan komen qua stijl dichter bij de vader van de fantasy dan het werk van Feist, een andere grote onder de schrijvers in dit genre. De boeken van Jordan zijn vol avontuur in een wereld die perfect wordt beschreven. Er is ook sprake van romantiek maar de toon is donker, tenslotte dreigt alles verloren te gaan in de Schaduw. Het zijn beslist niet alleen boeken voor mannen, vrouwen spelen hoofdrollen in het verhaal.

Het Rad des Tijds Robert Jordan

Samenvatting Het Rad des Tijds

Waar gaat Het Rad des Tijds over? Het begint zoals veel fantasyromans heel lieflijk en onschuldig in een afgelegen dorpje Edmondsveld. Hier gebeurt maar weinig en de buitenwereld komt slechts naar het dorp in de verhalen die de schaarse bezoekers aan het dorp meebrengen. Die verhalen zijn echter niet bijster positief meer. Overal is het  onrustig en er staat duidelijk iets te gebeuren dat de wereld zal schokken.

Bekijk ook:  M.J. Arlidge boeken: Helen Grace op volgorde

De rust verdwijnt al gauw en 5 jongeren (3 jongens en 2 meisjes)  moeten het dorp ontvluchten en zullen grote avonturen gaan beleven. De wereld is in oproer omdat de terugkomst van de Draak wordt verwacht. Er is magie op deze wereld, die is verdeeld in een vrouwelijke en manlijke kant. De manlijke kant is besmet door de Schaduw of de Duistere, die de wereld in het kwaad wil storten.  Mannen die in staat zijn deze magie te hanteren, zijn machtiger dan  tovenaressen, maar ze worden na enige tijd onvermijdelijk waanzinnig. De tovenaressen van de Witte Toren jagen onbarmhartig op alle mannen die deze kracht hebben en maken ze onschadelijk.

In het verleden was er de Draak, de grootste manlijke tovenaar ooit. Hij heeft de Duistere verslagen en opgesloten. Maar er staat geschreven dat de Draak zal herrijzen en de strijd opnieuw zal beginnen. De wereld zal scheuren als de herrezen draak zijn bloed zal offeren op de gevangenis van de Schaduw. Rand Al’thor uit Edmondsveld is de herrezen draak, maar ook een onzekere jongeman die niet weet hoe hij met zijn krachten moet omgaan en de waanzin vreest. De halve wereld is naar hem op zoek om hem onschadelijk te maken, de andere helft wil vechten onder zijn banier.

Het Rad des Tijds 2

Conclusie

Zoals je hierboven kan lezen is ook Jordan behoorlijk beïnvloed door Tolkien en zijn er elementen die je meteen aan de Lord of the Rings doen denken. Maar de verhaallijnen van Jordan zijn bijzonder en vaak uniek. Af en toe moet je de boeken wel wegleggen omdat ze erg dik zijn. Het is inmiddels uiteraard ook heel bijzonder als je weet dat pas in deel veertien de ontknoping volgt.

Bijzonderheden

Het oeuvre van Jordan bestaat met name uit dit werk. Hij scheef ook nog een aantal andere boeken, waaronder een vijftal romans over Conan de Barbaar. Deze werd echter eerder bekend als stripfiguur en de films die daarop werden gebaseerd.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

3 gedachten over “Robert Jordan – Het Rad des Tijds boeken

 1. Wheel of Time is een serie die ik zeker en vast wil bekijken.
  Misschien is het geen slecht idee om alvast het eerste boek in deze serie te lezen.
  En ligt het boek me, dan ben ik er toch eventjes zoet me.
  Ik denk dat ik boek 1 vandaag alvast ga in huis halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *