10 escapeboeken voor kinderen en volwassenen

Vrijwel iedereen is wel bekend met de populaire escaperooms, waarbij je allerlei opdrachten krijgt om uit een ruimte te ontsnappen. Vaak is dit in teamverband, bijvoorbeeld met je collega’s of medestudenten. Ook heeft een escaperoom bijna altijd een bepaald thema, denk aan La casa de papel. Inmiddels is er een nieuwe hype op dit gebied ontstaan: escape boeken. Wat zijn escapeboeken precies en welke escapeboeken zijn er voor kinderen en voor volwassenen? Hieronder vind je handige informatie over escapeboeken.

Wat is een escapeboek?

Wat is een escapeboek nu eigenlijk? Een escapeboek is een boek met allerlei puzzels en hersenkrakers. Maar dat is niet het enige, er zit ook een spannend verhaal in verweven. Het wordt ook wel een escape game boek genoemd en juist in de afgelopen tijd werd het razend populair, omdat je zo een escaperoom een beetje naar huis kon halen. De escaperoom bestaat overigens nog helemaal niet zo lang. Wist je dat de eerste escaperoom in 2007 in Kyoto in Japan verscheen? In 2009 begon je het ook in Europa tegen te komen, maar het duurde tot 2013 voordat de escaperoom zijn weg vond naar Nederland, om precies te zijn in Bunschoten.

Escapeboeken voor kinderen en volwassenen

Inmiddels zijn er zowel voor kinderen als voor volwassenen leuke escapeboeken op de markt. Hieronder hebben we 5 escapeboeken voor kinderen verzameld én 5 escapeboeken voor volwassenen. Doe inspiratie op met deze bijzondere boeken.

5 escapeboeken voor kinderen

Ben je op zoek naar escapeboeken voor kinderen? De meeste escapeboeken voor kinderen zijn geschikt voor een leeftijd vanaf 9 jaar.

1. Escape boek – Ivan Tapia

Een perfect boek voor kinderen in groep 8 of de brugklas. In dit boek maak je kennis met Lia, een meisje dat eigenlijk gedachten kan lezen. Ze kan inbreken in het hoofd van een ander en zo achter geheimen en herinneringen komen. Daar gaat ze goed mee om, maar als ze in aanraking met een geheim broederschap komt, gebeurt er van alles. In dit boek krijg je de opdracht om samen met Lia te ontsnappen. Echte hersenkrakers en verrassende raadsels maken je het moeilijk om uit dit boek te komen!

2. Escape boek – De geheime code van de Grote Kluis

Dit is deel 2 in deze Escapeboeken-reeks voor kinderen. Velen hebben reikhalzend uitgekeken naar Escapeboek – De geheime code van de Grote Kluis. Want als je deel 1 eenmaal hebt gekraakt, dan wil je ook deel 2 kraken. Ook hier ga je weer op pad met Lia. In dit deel moet ze erachter zien te komen welk geheim Andrew, de leider van het broederschap waar ze lid van is, in zijn hoofd meedraagt. Hij ligt in coma en zijn toestand verslechtert, dus er is haast bij!

3. Ontsnap uit dit boek – Egypte!

Je zit vast in een piramide in Egypte en hebt 3 kansen om hieruit te komen. Ga jij verder als farao, piramidebouwer of als archeoloog? Welke weg je ook kiest, je zal hard je best moeten doen om hieruit te kunnen ontsnappen. Alleen voor echte slimmeriken! Dit boekje gebruik je als een puzzelboekje en er mag in getekend, geknipt en gescheurd worden.

In deze serie zijn nog twee andere delen beschikbaar:

Bekijk ook:  De thrillers van Lisa Jewell (los te lezen)

4. Dagboek van een noob – Escapeboek

Een aanrader voor Minecraft-fans, maar ook als je dit spel niet kent, is het boekje leuk en uitdagend om door te werken. Dit escapeboek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Stap in de schoenen van Minus, krijger-in-opleiding uit de serie Dagboek van een noob. In je dorp is ineens een mysterieuze tempel herrezen uit het water. Alice was nieuwsgierig, maar niemand heeft haar meer teruggezien. Jij gaat haar zoeken, maar raakt al snel ook vast. Je krijgt hulp van Billy en een bijzondere kat. Lukt het jullie om te ontsnappen?

5. Escape game – Nacht in de bibliotheek

Als voorbereiding op je examen moet je echt een nachtje doorgaan. Met koffie, pizza en energiedrank zal dat wel lukken. Maar je mist één boek. Inbreken in de schoolbieb is de enige optie. Vind je het boek op tijd en kom je deze verboden kamer nog wel uit? Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Nog een aanrader: Escape room van Maren Stoffels

Dit is een boek voor tieners, de aangeraden leeftijd is vanaf 12 jaar. Het is geen escapeboek, maar een spannende YA-thriller over een escaperoom, vertelt vanuit 4 personen. 4 vrienden moeten in een uur ontsnappen uit een escaperoom, maar wat als de persoon die hen opgesloten heeft niet van plan is om hen te laten gaan? Het is aan de vier hoofdpersonen om uit te zoeken wie van hen het doelwit is.

5 escapeboeken voor volwassenen

Ook voor volwassenen zijn er verrassende escapeboeken beschikbaar. Wij hebben er een aantal voor jullie uitgeprobeerd. De 5 escapeboeken voor volwassenen hieronder sprongen er voor ons echt uit.

1. Sherlock Holmes Escaperoompuzzels

Sherlock Holmes Escaperoom Puzzels

Sherlock Holmes zelf is verdwenen, maar gelukkig is daar altijd zijn trouwe hulp Mr. Watson. Met hem ga je de uitdaging aan om deze verdwijning op te lossen. Het is een rijk boek, met mooi geïllustreerde pagina’s, uitdagende puzzels en een spannend verhaal dat als hier als rode draad doorheen loopt. Lukt het jou om de zaken op te lossen en uit de diverse kamers te ontsnappen?

2. La Casa de Papel escapeboek – Het dagboek van de professor

La Casa de Papel escapeboek - Het dagboek van de professor

La Casa de Papel werd meteen een hit op Netflix. Er zijn allerlei maskers en kostuums te koop in dit thema, maar hoe leuk is het om zelf in de raadselachtige wereld van de professor te duiken? Dit boek is een aanvulling op de serie en dus ook makkelijk los te lezen. Een jeugdvriend van de professor, Jero, krijgt een pakketje met een anonieme brief, een boekje vol notities, een kistje dat op slot zit, een foto van een Dalí-masker, zoals uit de serie, en een rode vlinderdas. Jero aarzelt geen moment en is van plan om alle aanwijzingen op te volgen. Als het hem lukt, krijgt hij een deel van de buit.

3. Leonardo da Vinci Puzzelcodex

Leonardo da Vinci was een genie en hij heeft dan ook veel aan de wereld nagelaten. Wanneer je Da Vinci zegt, denk je wellicht ook meteen aan de Da Vinci code van Dan Brown. In deze puzzelcodex kom je allerlei raadsels en hersenkrakers tegen die gebaseerd zijn op de werken van Leonardo da Vinci, zoals zijn schilderijen en geschriften. Maar om het nog leuker te maken, staan er ook filmreferenties bij.

4. Escaperoom 1 – Los de raadsels op en kraak de code

Dit verrassende escaperoomboek voor volwassenen is ook van de hand van Ivan Tapia, inmiddels echt een puzzelexpert te noemen. In deze thriller kom je met onderzoeksjournalist Candela Fuertes terecht in een internationale samenzwering. Natuurlijk wil je de Wanstein Club onthullen en hun praktijken aan het licht brengen… maar ze zijn een machtige tegenstander. Ga jij deze uitdaging aan? Kun je alle aanwijzingen vinden en de codes kraken? Nog leuker als je je aan de tijd moet houden die in het boek staat vermeld. Voor alle liefhebbers van escaperooms.

5. Escape Adventures Mythen en Aztekengoud

Escape adventures mythen en aztekengoud

Dit boekje is leuk voor jong én oud, dus je kunt de escapegame ook samen met kinderen vanaf 10 jaar spelen. Een bijzonder spel waarbij je een oude Aztekentempel induikt. Hier zijn bijzondere schatten te vinden, maar laat je niet misleiden, want overal schuilt gevaar!

Nog een aanrader: EXIT De dode in de Oriënt Express – Escape Room – Bordspel

Fan van escaperooms én de boeken van Agatha Christie? Dan zijn er ook leuke escaperoom bordspellen te vinden, zoals De Dode in de Oriënt-Express. Los het moordmysterie op met een van de leukste escaperoomspellen van dit moment. Veel gebruikers geven aan dat dit het beste escaperoom bordspel is dat zij hebben gespeeld en in 2018 werd dit spel zelfs winnaar in Speelgoed van het jaar!

In de Top 10 non-fictieboeken van dit moment staat ook een verrassend puzzelboek. Neem snel een kijkje!

Bekijk ook:  Top 10 dierenboeken voor volwassenen

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

8 gedachten over “10 escapeboeken voor kinderen en volwassenen

  1. Zelf ben ik niet zo van het lezen van boeken. Dit omdat ik hier niet goed in ben. Meestal kan ik mijn aandacht er niet bijhouden waardoor ik na een aantal bladzijden de draad kwijt ben. Dat is de reden dat ik liever blogs lees. Dat is minder tekst dan een heel boek. Het principe van deze escape boeken klinkt wel heel leuk. Wellicht dat ik die toch eens ga proberen te lezen. Misschien is het wel iets voor me. Bedankt voor de info. Mocht het niets voor mij zijn kan ik mijn vrouw er wellicht blij mee maken. Die leest wel graag.

  2. Ik ben GEK op escape spelletjes. Ik denk dat ik alle apps van de Escape series wel hebt gespeeld op mijn telefoon. Ik wist niet dat er ook boeken van waren, iets waar ik nu zeker naar wil kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *