Recensie Betoverend Toscane – Annemartien Berkelaar

Van Uitgeverij Zomer & Keuning ontving ik een recensie-exemplaar van Betoverend Toscane, de nieuwste roman van Annemartien Berkelaar. Dank daarvoor! De titel en de cover spraken mij erg aan, omdat Toscane altijd nog op mijn lijstje staat van toekomstige bestemmingen. In deze recensie van Betoverend Toscane van Annemartien Berkelaar kun je meer over dit boek lezen.

Gegevens van het boek

  • Titel: Betoverend Toscane
  • Auteur: Annemartien Berkelaar
  • Uitgeverij: Zomer & Keuning
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 250 blz.

Waar gaat Betoverend Toscane over?

Betoverend Toscane is een feelgoodroman waarbij je 7 vrouwen volgt die een beeldhouwcursus gaan volgen in Italië. Een weekje Toscane klinkt natuurlijk wel heel erg aanlokkelijk. Heidi organiseert de beeldhouwcursus. Dat doet ze niet voor het eerste jaar, maar het is wel eigenlijk de eerste keer dat er alleen maar vrouwen deelnemen. Een van de vrouwen, Fenna, is wel samen met haar man, maar hij neemt geen deel aan de cursus. Alle vrouwen hebben hun eigen ‘rugzakje’, ieder heeft zo zijn eigen problemen. Zo heeft Fenna het doel in haar leven een beetje verloren, omdat de kinderen het huis uit zijn. Ook de andere vrouwen zitten stuk voor stuk niet echt lekker in hun vel, maar dat moet je zelf maar ontdekken in het boek. Wat biedt er nu een betere kans om je hoofd leeg te maken dan een vakantieweek in Toscane? In dit boek lees je hoe de vrouwen elkaar beter leren kennen en hoe ze in dit vroege stadium hun best doen elkaar te helpen hun problemen te verwerken. En wat is nu een betere basis voor een vriendschap?

Hoe zit het boek in elkaar?

Dit boek van Annemartien Berkelaar heeft een duidelijke opbouw, het gaat over de vakantie in Toscane en daar kom je ook al snel terecht. Het verhaal heeft geen lange aanloop nodig. Verder zijn de hoofdstukken kort en bondig, wat het tot een geschikt boek maakt voor op vakantie, je kunt het tussendoor even wegleggen. Vanwege de korte hoofdstukken kan je soms even de draad kwijtraken over welke van de vrouwen het nu gaat en moet je even terug bladeren. Ik haalde Tanja en Anouk bijvoorbeeld regelmatig door elkaar.

Bekijk ook:  Alle boeken van Jacobine van den Hoek en een recensie van Madame

Recensie Betoverend Toscane

Wat vond ik van Betoverend Toscane? Betoverend Toscane is echt een boek voor op vakantie, het leest lekker weg en doordat de hoofdstukken zo kort zijn, kan je het ook op zijn tijd even wegleggen. Het is lekker luchthartig en het boek vraagt niet te veel concentratie.

Wat mij betreft mist het boek wel hier en daar diepgang, met 100 bladzijden meer, hadden de personages misschien net wat verder uitgewerkt kunnen worden. De ‘diagnoses’ van de problemen worden vaak erg snel gesteld, terwijl dit soms niet eens nodig was geweest, wanneer de gevoelens uitgebreid genoeg beschreven zouden zijn. Dat Fenna last heeft van het legenestsyndroom valt bijvoorbeeld al op de achterflap van het boek te lezen, terwijl ik dat liever pas in een van de laatste hoofdstukken zou lezen, omdat dan ‘alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen’.

Wat ik positief vind in dit boek, is dat je ook echt inhoudelijke dingen over Italië leest. Dat is een voordeel als je daar op vakantie bent, of vakantieplannen in die richting hebt. Er valt bijvoorbeeld van alles te lezen over San Gimignano, waarbij niet alleen gewezen wordt op verschillende bezienswaardigheden, maar ook op het lekkere ijs. Verder worden de maaltijden uitgebreid beschreven, iets waar een lekkerbek zoals ik echt blij van wordt. Interessant om meer over Italiaanse specialiteiten te lezen en let op de tip om stokbrood met olijfolie nog lekkerder te maken. Van dat soort details houd ik echt.

Is Betoverend Toscane een aanrader?

Ben jij een echte feelgoodlezer of lees je graag romans die zich in het buitenland afspelen? Dan is Betoverend Toscane echt een aanrader. Het boek is toegankelijk en luchtig geschreven, waardoor het eigenlijk voor iedereen geschikt is. Persoonlijk miste ik soms wat diepgang in personages, maar door de beschrijvingen van Toscane en het lokale eten is het een boek geworden dat ik met plezier heb gelezen.  Zeker als je vakantieplannen in de richting van Italië hebt, is het een gezellig boek om van tevoren of ter plaatse te lezen.

Bekijk ook:  Lucinda Riley - The Murders at Fleat House

In de wandelgangen heb ik gehoord dat er een tweede deel komt. Misschien wordt die wel wat dikker, na het succes van dit eerste deel?

De andere boeken van Annemartien Berkelaar

Benieuwd geworden naar de andere boeken van Annemartien Berkelaar? Eerder schreef zij:

  • Opnieuw beginnen, een roman over twee vrouwen die een ommekeer in hun leven achter de rug hebben.
  • Scheerlicht, een familieroman over een moeder die last heeft van het legenestsyndroom.
  • De toekomst tegemoet, een historische roman die zich afspeelt in de Achterhoek.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

2 gedachten over “Recensie Betoverend Toscane – Annemartien Berkelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *