Tot op heden had ik nog geen enkel boek van Aimie K. Runyan gelezen. Dat is eigenlijk wel bijzonder, want deze Amerikaanse schrijfster geeft sterke vrouwen de hoofdrol in haar historische romans en ze staat bekend om haar mooie schrijfstijl. Dan scoor je punten bij mij als lezeres. Deze zomer kreeg ik ter recensie van Uitgeverij De Fontein een exemplaar van Een bakkerij in Parijs, het nieuwste boek in het Nederlands van deze auteur. Eerlijk gezegd was ik best nieuwsgierig en hieronder kan je lezen hoe het boek me is bevallen.
Inhoudsopgave
Alle boeken van Aimie K. Runyan
Tot op heden zijn de onderstaande titels verschenen in het Nederlands.
De boeken van Aimie K. Runyan op volgorde
Titel | Verkrijgbaar als | Jaar van uitgave | Originele titel |
---|---|---|---|
Stemmen aan het front | Paperback E-book | 2018 | Girls on the line |
De school voor perfecte bruiden | Paperback E-book | 2022 | The school for German brides |
Een bakkerij in Parijs | Paperback E-book | 2024 | A bakery in Paris |
Stemmen aan het front
Als dochter van een rijke Amerikaanse zakenman zou Ruby Wagner zich in de Eerste Wereldoorlog uitsluitend hoeven te richten op haar society-huwelijk. In plaats daarvan meldt ze zich bij de verbindingsdienst van het Amerikaanse leger en wordt in 1917 naar Europa gestuurd. Ze is een van de telefonisten die de lijnen moeten bedienen voor het leger. Er is weinig begrip voor vrouwen in uniform en ook Ruby wordt meerdere malen gekleineerd. Ondertussen redden de vrouwen levens door hun werk goed te doen.
De school voor perfecte bruiden
Het is 1939 en de oom en tante van Hanna koppelen de jonge vrouw aan een hoge SS-officier. Om een perfecte nazi-bruid te worden, moet ze zeer tegen haar zin naar een school die daar speciaal voor is bedoeld. Bij toeval leert ze de Joodse Tilde kennen. Deze is zwanger en zit vlak bij de school ondergedoken. Beide jonge vrouwen besluiten het ongeboren kind ten koste van alles te redden. Maar hoe groot is die kans in een land waar het alleen maar slechter zal worden?
Wie is Aimie K. Runyan?
Hoewel haar naam wellicht anders doet vermoeden is Aimie Runyan (1979) een geboren en getogen Amerikaanse. Ze schrijft al sinds haar puberjaren korte verhalen en (naar eigen zeggen) slechte gedichten, maar die zijn niet voor de buitenwereld bestemd. Ze geeft les in het Frans op een middelbare school. Voordat ze aan haar eerste roman begon wou ze zeker weten dat de verhalen die ze ging vertellen ook de moeite waard waren. Dat gebeurde toen ze 33 werd 7 jaar getrouwd was en twee kinderen op de wereld had gezet. Op dat moment had ze genoeg ervaring om te schrijven over andere vrouwen op een realistische manier. Haar eerste boek was een succes in de VS, maar is niet vertaald in het Nederlands.
Op haar eigen website kun je meer over de schrijfster lezen. Deze informatie is in het Engels.
Recensie Een bakkerij in Parijs van Aimie K. Runyan
Dit nieuwste boek van deze auteur. Aimie K. Runyan concentreert zich op historische verhalen en je merkt door het hele boek heen dat ze zich verdiept heeft in haar personages, de historische feiten én de omgeving. In dit boek volg je het verhaal van twee vrouwen: Lisette, wat zich afspeelt rond 1870, en Micheline, wat zich afspeelt rond 1946. Het verband tussen beide hoofdpersonage is dat Micheline de kleindochter is van Lisette. In het verhaal spelen beiden nauwelijks een rol in elkaars leven, maar in hun sterke karakter is de overeenkomst duidelijk.
Waar gaat het boek over?
Een bakkerij in Parijs, Aimie K. Runyan
De tijden zijn roerig en dat merk je meteen in het begin van het boek. Het is weer eens een oorlog tussen Frankrijk en Pruisen. De Duitsers zijn aan de winnende hand en belegeren Parijs. Eigenlijk heeft Lisette weinig te maken met deze gebeurtenissen omdat ze in het herenhuis van haar rijke ouders niets tekort komt. Maar alles wordt anders als ze verliefd wordt op een jonge revolutionair en hem volgt. Dan leert ze het echte Parijs in die dagen kennen en de ontberingen die het volk moet ondergaan. Ze ontdekt dan ook dat ze meer is dan een teer rijkeluiskind.
Micheline is 19 als de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Omdat vader dood is en moeder spoorloos, moet Micheline zorgen voor haar beide jongere zusjes. Dat wordt nog moeilijker als het restaurant onder hun appartement sluit. Dit was de enige inkomensbron voor de jonge vrouw. In plaats van bij de pakken te gaan neerzitten, besluit ze de droom van haar overleden ouders waar te maken. Ze begint een bakkerij, een bijzondere opgave in een tijd dat emancipatie nog in de kinderschoenen stond.
Hoe zit het boek in elkaar?
De roman is verdeeld in hoofdstukken waarin Lisette en Micheline afwisselend aan het woord komen. Beide personages schrijven in de ik-vorm. Dat is normaal gesproken niet mijn favoriete perspectief, maar ik moet bekennen dat het mij in dit boek niet heeft gestoord. Dat zegt wat mij betreft ook veel over de meeslepende wijze waarop deze auteur weet te vertellen. Beeldend kunnen schrijven is een grote kunst die Runyan zeker beheerst. De romantiek is aanwezig maar overheerst niet en is typisch Amerikaans en zal door velen een tikkeltje preuts worden genoemd.
Opmerkelijk is dat in het boek ook een aantal recepten zijn opgenomen van Franse delicatessen. Het is niet de eerste roman waaruit je ook kan koken of bakken, maar het is een grappig detail. Een punt van kritiek mijnerzijds is dat er scènes in het boek staan waar de geloofwaardigheid ten koste gaat van de behoefte om het verhaal extra spanning te geven. Maar ook dat wordt goed gemaakt door de kwaliteit van het schrijven.
Wat mag je verwachten van Een bakkerij in Parijs?
Het boek heeft me toch positief kunnen verrassen. Het geeft een goede indruk van het Parijs in periodes waar ik nog niet veel van wist en de problemen van vrouwen die nog niet voor vol werden aangezien. Maar vooral is het een meeslepend verhaal dat velen zal aanspreken. Zet het gerust op je lijst als je een mooi boek zoekt voor de donkere maanden die gaan komen.
Een aantal mooie zinnen uit het boek:
- ‘De meisjes zou het niets uitmaken als het korstdeeg niet goed genoeg was. Het ging erom dat er van ze werd gehouden en dat hun zus alles deed wat ze kon om hun leven een beetje beter te maken.’
- ‘Aan de horizon meende ik iets te zien, of ze het waren was onmogelijk te zeggen; toch blies ik een kusje uit het raam en wenste ze een behouden vaart.’
Is deze roman een aanrader?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb ik genoten van het boek. Ik raad het je dan ook van harte aan!
Soortgelijke schrijvers zijn:
– Jenni L. Walsh
– Brenda Meuleman
– Janet Skeslien Charles
– Pam Jenoff
– Kate Quinn
Dit boek ontvingen wij van de uitgever in ruil voor onze eerlijke, onafhankelijke mening.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!