Interview met Nan Adams – bekend van De Alfa-vrouwen

Hallo Nannet, in de eerste plaats bedankt dat je hebt ingestemd met dit interview. Je vertelde al dat je eigenlijk op een bijzondere manier je droom hebt waargemaakt. Wil je dat in het kort nog eens vertellen?

Zoals veel zzp’ers met mij, verloor ik al het werk dat ik had opgebouwd tijdens de coronapandemie. Ik was retreatcoach en hielp vrouwen op binnen- en buitenlandse wellnesslocaties om hun kracht te hervinden. Groepen, reizen, hotels, sporten – het was ineens allemaal niet meer aan de orde. Net voor corona was mijn relatie voorbij en had ik geen huis meer. Ik woonde tijdelijk in een huisje op de Veluwe met mijn hond. Toen dacht ik: ik kan nu niets meer verliezen, ik ga mijn eeuwige droom uit laten komen: schrijven. En mijn eerste boek werd zomaar opgepikt door uitgeverij Loft Books. Het mooie: in 2024 combineer ik mijn twee passies: dan organiseer ik een boekretreat bij Bellagio. Alles komt dan samen.                 

Wie is Nan Adams?

Nan is mijn roepnaam – Adams is de meisjesnaam van de oma waar ik erg op lijk. Zij (maar ik ook) is erg van ‘groots en meeslepend leven’ en dat gevoel kan ik in mijn fictie perfect kwijt. Als mijn eigen leven saai wordt, stap ik in de wereld van Nan Adams!

Waar put je vooral inspiratie uit?

Ik haal mijn inspiratie uit ware gebeurtenissen waar ik een twist aan geef. De verhalen spelen zich altijd af op plaatsen die ik heel goed ken. Ik ben een expat-kind en heb bij KLM gewerkt dus de wereld is voor mij niet onbekend.

Je bent begonnen als cozy crime schrijfster, de eerste in Nederland, hoe voelt het om de eerste schrijfster te zijn in dit genre in Nederland?

Het voelt geweldig om de eerste cozy crime schrijfster te zijn. Al die vertalingen uit het Engels zijn leuk, maar een Hollandse ‘kneuter krimi’ – daar zaten we toch op te wachten?! Ik koester mijn Brenda Park-mysteries en Vera op de Veluwe-trilogie zeer en er komen zeker veel meer cozies, maar ik had, toen ik die verhalen schreef, niet gedacht dat ik nu een grote auteur van historische romans zou worden. Dat gebeurde bij de trilogie De Alfa-vrouwen, waarvan het derde deel deze zomer uitkomt. 

Bekijk ook:  De 10 beste sciencefictionboeken

Wat trekt jou zo aan in het genre cozy crime en wat houdt dit genre voor jou precies in?

De definitie is: een vrouwelijke amateurdetective met een zacht beroep in een kneuterige community die nét voor de politie een raadsel oplost zonder dat er bloed of expliciete moordbeschrijvingen aan te pas komt. Denk Miss Marple, Jessica Fletcher, etc. Álles hierin spreekt mij aan! Ik ben dol op oude dorpjes, countryspullen, het platteland én ik ben een nieuwsgierige wijsneus! In mijn cozies leid ik het leven dat ik zou willen leiden. De trilogie Vera op de Veluwe? Dat ben íkzelf in mijn grootste fantasie!

En dan nu een historische trilogie. Hoe is dat idee ontstaan?

Mijn uitgever vroeg of ik naast cozies, een historische roman kon schrijven, á la De Zeven Zussen. Ik heb mijn tanden gezet in een heel bijzonder verhaal dat mij van bovenaf is ingefluisterd. Het is De Alfa-vrouwen trilogie geworden en deel 3, het slot, komt in augustus uit. De boeken worden enorm goed ontvangen en daar ben ik zo blij mee! De Alfa-vrouwen zijn echt mijn vriendinnen. De diepgang die ik in het verhaal kon leggen vond ik heel fijn om te doen. En de combinatie van historische feiten en fictie vind ik zelf heel bijzonder. Een prelude van De Alfa-vrouwen verschijnt half juni in tijdschrift FLAIR en een spin-off ben ik op dit moment aan het schrijven.

Wie is/zijn jouw grote voorbeeld(en)?

Nora Ephron, Jackie Collins, Peter S. Fischer (van Murder, she wrote) en Maeve Binchy. Humor, glamour, spanning en menselijke warmte. 

Binnenkort komt deel 3 van De Alfa-vrouwen dus uit: Mayfair. We stellen je graag een paar vragen naar aanleiding van deze publicatie.

Bekijk ook:  Recensie: Argylle, het boek van Elly Conway uit de film

Schrijf jij vooral voor vrouwen of voor een breder publiek?

De hoofdrol is weggelegd voor een oldtimer Alfa Romeo. Misschien dat daarom deze serie ook door mannen goed wordt gewaardeerd en dat vind ik heel leuk. Ik schrijf niet alleen voor vrouwen. Dat zal ik ook voor de volgende historische romans in gedachten houden.

Heb je na deze trilogie al plannen voor volgende boeken?

Ja, eind van het jaar verschijnt er een spin-off van De Alfa-vrouwen en een hele nieuwe serie – genre historische roman heb ik al in mijn hoofd zitten en dat worden heel wat delen!

Zijn er nog andere zaken die je de volgers van Meerlezen.nl wilt meegeven?

Na alle support die ik krijg voor mijn boeken is mijn wedervraag: en hoe kan ik jou supporten? Met andere woorden: benader een auteur en stel je vragen. Er is ruimte voor ons allemaal!


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *