De 5 meest gelezen boeken ter wereld

Ben je zelf schrijver of houd je gewoon veel van lezen? Dan wil je vast wel eens weten wat de meest gelezen boeken ter wereld zijn. Sommige kun je wellicht al raden, andere titels zullen je onbekend voorkomen. Toch zijn dit echt de meest gelezen boeken ter wereld volgens de huidige cijfers.

Top 5 meest gelezen boeken wereldwijd

1. De Bijbel: 3,9 miljard keer

De bijbel is maar liefst 3,9 miljard keer verkocht. Mensen kopen de bijbel niet alleen voor zichzelf, maar ook om weg te geven. Het is dan ook zonder twijfel het meest gelezen boek ter wereld. Er zijn talloze drukken en uitgaven van en er komen nog steeds regelmatig nieuwe vertalingen op de markt. De huidige vorm bevat 66 boeken die elk weer onderverdeeld zijn in eigen hoofdstukken. De bijbel bestaat in deze vorm al ruim 1600 jaar, maar de losse boeken zijn elk weer veel ouder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dode-Zee-rollen die nog niet zo lang geleden bij Qumran gevonden werden.

2. Quotes uit de werken van Mao Tse-tung: 820 miljoen keer

Wellicht zegt deze uitgave je niets, maar Mao Tse-tung was echt een revolutionair persoon in de Chinese geschiedenis. Het wordt ook wel het ‘kleine rode boekje’ genoemd. Het boekje heeft een communistische inslag en iedereen die in China woonde, moest weten wat er in dit boekje stond. Kon je niet vertellen wat de inhoud van het rode boekje was of was je het niet eens met de inhoud hiervan, dan kon het zijn dat je in een heropvoedingskamp terechtkwam of een nog zwaardere straf kreeg opgelegd.

Bekijk ook:  De 25 beste thrillers van 2024

3. Don Quichot: 500 miljoen keer

Het beroemde boek van Miguel de Cervantes bevat de lachwekkende reisavonturen van een oude edelman. Het is een van de eerste romans die in modern Europees geschreven is. De eerste publicatie was al in 1612 en hoewel er toen uiteraard nog geen cijfers werden bijgehouden, kun je door de lange periode van verkoop wel een inschatting maken. Deze schatting bedraagt een verkoopcijfer van maar liefst 500 miljoen!

4. Harry Potter: 400 miljoen keer

Wellicht is het niet helemaal eerlijk om Harry Potter zo in het lijstje te plaatsen, omdat het meer om een serie gaat dan om een afzonderlijk boek. Maar dat de serie inmiddels al 400 miljoen keer verkocht is, is toch beslist noemenswaardig. Vooral als je je bedenkt dat deze serie helemaal nog niet zo oud is. Het eerste boek werd uitgegeven in 1997 en het is ook het meest populaire. Er zijn maar liefst 107 miljoen exemplaren van verkocht. Met alle andere delen uit de reeks komen we voor Harry Potter dus op 400 miljoen verkochte boeken. Iets waar JK Rowling beslist trots op zal zijn.

5. A Tale of Two Cities: 200 miljoen

Dit beroemde boek van Charles Dickens is waarschijnlijk al zo’n 200 miljoen keer over de toonbank gegaan. Niet zo gek, als je nagaat dat het verplichte kost is voor veel Amerikaanse scholieren. Het boek gaat over de tijd net voor de Franse Revolutie en laat duidelijk zien hoe de moraal onder de Fransen veranderden en hoe de Franse boeren onderdrukt werden door de oude aristocratie. Het laat echter ook de andere kant van het verhaal zien: namelijk die van de wrede revolutionairen ten opzichte van de adel. Niet alleen Parijs komt echter aan bod, ook Londen wordt uitgebreid in het boek naar voren gebracht. Het boek is inmiddels vrij van auteursrechten, waardoor er ontelbaar veel edities zijn.

Bekijk ook:  10 Valentijnscadeaus voor lezers en schrijvers

Lees ook: 5 kinderboeken die leuk blijven

Welke boeken had jij in dit lijstje verwacht?

Toen je zag dat de Bijbel op nummer 1 stond, had je wellicht ook de Koran verwacht in dit lijstje. Van dit boek zijn echter geen verkoopcijfers bekend. Misschien had je nog wel andere titels in deze top 5 verwacht. Welke boeken had jij in gedachten? Vertel het ons en laat hieronder een reactie achter.

10 gedachten over “De 5 meest gelezen boeken ter wereld

 1. Wat vind ik dit goed van jou, dat jij als christen bij dit artikel De Bijbel er bij zet als meest gelezen boek. Ik weet dat dit belangrijke boek voor ons Geloofsleven in de Heer, erg veel gelezen wordt. Om mensen te mogen laten weten wat de Bijbel voor een boek is, heb ik daar zelf ook over geschreven.

 2. Toen ik het artikel openklikte dacht ik bij mezelf: ‘Ik zal er waarschijnlijk geen enkele van gelezen hebben’.
  Maar toen ik het lijstje zag keek ik toch even op.
  Don Quichot en Harry Potter heb ik ook gelezen.
  En ja, ik vroeg me ook af waar de Koran gebleven was.

  1. Een echt onderzoek is er volgens mij niet naar geweest. Zelf zou ik zeggen dat religieuze werken daarvoor in aanmerking komen, zoals de Bijbel.
   Volgens Goodreads worden onder andere de volgende boeken het meest herlezen:
   – De grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald
   – Spaar de spotvogel van Harper Lee
   – Trots en vooroordeel van Jane Austen
   – Harry Potter van J.K. Rowling
   – De boekendief van Mark Zusak

  1. Niet zo’n gekke veronderstelling, het dagboek van Anne Frank is het meest gelezen Nederlandse boek. Het komt niet in de top 5 meest gelezen boeken ter wereld voor, maar wel in de top 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *