5 kinderboeken die leuk blijven

Sommige boeken blijven leuk en dat geldt ook voor kinderboeken. Bepaalde kinderboeken zullen door vele generaties gelezen worden. Soms zijn het boeken die al vele jaren geleden geschreven zijn, maar die toch blijven boeien. Andere titels zijn veel recenter. Maar er zijn nu eenmaal boeken die nooit gaan vervelen. Wij verzamelden 5 kinderboeken die leuk blijven.

Top 5 kinderboeken die leuk blijven

Op zoek naar kinderboeken die de tand des tijds doorstaan hebben? Die je vroeger zelf al las en waar jouw kind zelf ook van zal genieten? Onderstaande boeken worden nog steeds opnieuw uitgegeven.

1. De vijf-serie

De serie over De Vijf van Enid Blyton zal niet snel gaan vervelen. Waarom niet? Waarschijnlijk is het de gezellige sfeer die zij in de boeken weet te leggen. De kinderen gaan er helemaal op zichzelf op uit en zijn vaak zonder volwassenen op pad. Dit maakt de boeken extra spannend voor de jeugdige lezers. Verder is het ook heerlijk om te lezen hoe Julian, Dick, Annie en George overal wel een geweldige picknick weten te organiseren. Vaak maakt hun moeder of de huishoudster een uitgebreide maaltijd klaar en dit wordt net zo uitgebreid beschreven. Om je vingers bij af te likken. De avonturen zijn allemaal op dezelfde basis geschreven, maar ze verveelden mij als kind nooit! Deze boeken zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

2. Kruistocht in spijkerbroek

Dit is een titel van Thea Beckman die vrijwel iedereen wel kent. Als je het niet via het boek kent, dan ken je de film ervan in ieder geval wel. Kruistocht in spijkerbroek is een spannend boek over een jongen, Dolf, die terechtkomt in een tijdmachine. Hij reist terug in de tijd en belandt plotseling in de tijd van de kruistochten. Daar maakt hij allerlei avonturen mee en natuurlijk maakt hij tijdens zijn reis ook bijzondere vrienden. Het boek wordt aangeraden voor kinderen vanaf 12 jaar, maar afhankelijk van het kind zou het ook al vanaf 10 jaar gelezen kunnen worden.

Bekijk ook:  Tip: Het geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman

3. De scheepsjongens van Bontekoe

De scheepsjongens van Bontekoe is een boek van de hand van Johan Fabricius en werd in 1924 al voor het eerst uitgegeven. Beslist een klassieker te noemen dus, aangezien het vandaag de dag nog steeds in veel boekenkasten te vinden is. Er is inmiddels ook een nieuwe versie van het boek, in wat eenvoudiger taalgebruik. Het verhaal is gebaseerd op het scheepsjournaal van schipper Bontekoe, dat al dateert uit 1646. De scheepsjongens, Rolf, Peter en Padde, vormen de rode draad in het verhaal. Er gebeurt van alles en nog wat en al met al is het een spannende reis. Ook dit boek is een aantal jaar geleden verfilmd, deze verfilming is nu op DVD verkrijgbaar. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

4. Pippi Langkous

Het boek over Pippi Langkous van Astrid Lindgren zal altijd wel een leuk verjaardagscadeautje blijven. Echt een van de kinderboeken die leuk blijven. Dit boek over een ijzersterk meisje dat nooit opgeeft, heeft al vele kinderharten veroverd. Velen hebben het idee dat dit echt een boek voor meisjes is, maar ook jongens zullen genieten als dit boek voorgelezen wordt. De avonturen van Pippi slaan nu eenmaal echt alles en er gebeuren steeds weer nieuwe gekke dingen. Deze verhalen zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 10 jaar.

5. De brief voor de koning

De brief voor de koning van Tonke Dragt is een veel recentere uitgave, maar het boek is zo populair dat er al vele oplages van zijn. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1962, maar inmiddels zijn we al bijna toe aan de vijftigste druk. In het boek krijgt Tiuri een opdracht die hoogst geheim is. Hij is bijna ridder, en moet in de laatste nacht voor zijn ridderslag absoluut alleen zijn. Maar als er dan plotseling een nachtelijke bezoeker voor de deur staat, maakt Tiuri een spannende keuze. Het is een opdracht die hem zijn leven kan kosten, maar hij gaat er volledig voor. Een boeiend boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bekijk ook:  Kikker is verliefd! – recensie van het boekje van Max Velthuijs

Heb jij nog tips voor leuke kinderboeken die leuk blijven? Laat dan hieronder een reactie achter!

Lees ook ons artikel Boeken tijdens de coronacrisis: dit lazen we massaal!


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *