Top 10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen. Daarover heb je al meer kunnen lezen in ons artikel Waarom is voorlezen belangrijk? 10 voordelen van voorlezen. Het is belangrijk om vroeg met voorlezen te beginnen. Stimuleer de emotionele en sociale ontwikkeling van je kind. Wil je inspiratie opdoen? bekijk dan onze top 10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Hieronder vind je tien boeken die je voor kunt lezen aan kinderen van 3 tot 4 jaar. 

1. Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt

Wie is er niet groot geworden met de boeken van Annie M.G. Schmidt? Jip en Janneke is waarschijnlijk haar grootste klassieker. Het voorleesboek wordt al vele jaren gebruikt, maar staat ook nu nog steeds in vele top 10 lijstjes met voorleesboeken voor jonge kinderen. Ook in deze lijst mag dit boek dus niet ontbreken. Ga mee op avontuur met deze twee buurkinderen en geniet natuurlijk ook van de mooie tekeningen van Fiep Westendorp. 

2. Nog even achter mijn oortjes kriebelen, Jorg Muhle

Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Dit boekje werd oorspronkelijk uitgegeven in de Duitse taal. Het leuke aan dit boekje is dat het heel interactief is. Jouw peuter wordt helemaal betrokken bij het proces van het naar bed gaan van Klein Konijn. Dat begint al bij het pyjamaatje dat klaargelegd is. Natuurlijk hoort tandjes poetsen er ook bij. Tijdens het lezen van dit boekje gaat jouw peuter Klein Konijn helpen. Ook leuk is dat je Klein Konijn op zijn schouder kunt tikken, misschien draait hij zich dan wel naar jou om. En vergeet het nachtzoentje niet. 

3. Laat maar los, Koala, Rachel Bright & Jim Field

De beste voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Kinderen hebben structuur nodig in hun leventje. Ze houden van vaste gewoontes. Deze koala zit precies hetzelfde in elkaar. Hij is een gewoontedier. Het liefst zit hij de hele dag op zijn plaatsje in de boom. Maar dan valt de boom waar beertje zo graag in zit plotseling om. Hij kan niet anders dan slapen. Dat wil hij niet, want hij wil aan zijn tak blijven hangen. Toch is loslaten niet zo eng als hij eerst dacht. Een boekje met een mooie boodschap en heel geschikt voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

4. Het grote Rijksmuseum voorleesboek, Marion van de Coolwijk ea.

Misschien denk je dat dit voorleesboek nog een beetje hoog gegrepen is voor kinderen van 3 tot 4 jaar. Niets is echter minder waar. Het boek is bijzonder beeldend en spreekt ook jonge kinderen tot de verbeelding. Ze leren dat kunst iets is om naar te kijken, maar dat er ook achter elk schilderij of beeld een verhaal zit. En door zo’n verhaal begrijp je beter wat de kunstenaar bedoeld heeft. Kinderen leren bovendien ook om goed te kijken. Wat is er allemaal te zien? Op het schilderij De Nachtwacht staat bijvoorbeeld een jongetje. Waar rent hij naartoe? In dit boek vind je verhalen van de beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen. Zij laten hun fantasie de vrije loop en zorgen ervoor dat 25 beroemde kunstwerken uit het Rijksmuseum ook de jongere generatie aanspreken.

5. Bobbi naar de camping, Monica Maas

Voorleesboeken voor peuters en kleuters

Natuurlijk is dit boekje van Bobbi maar een voorbeeld. Over Bobbi zijn er namelijk heel veel boekjes verschenen. Ze zijn allemaal heel aansprekend en leren kinderen bijvoorbeeld meer over zindelijk worden of over hoe het is om een broertje of een zusje te krijgen. Dat zijn situaties die ook in het dagelijks leven van je peuter voorkomen. Met de vakantietijd voor de deur is Bobbi naar de camping echt een aanrader. Zo laat je je peuter al kennismaken met het fenomeen op vakantie gaan en kun je alvast vertellen dat de dagen op vakantie net iets anders zijn dan thuis. Dat begint al bij het bedje dat ergens anders staat. Een van de beste voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar. 

6. Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar

Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar

De wereld wordt ineens heel anders als je 3 jaar bent. Dan ben je geen baby meer en moet je je ook als een groot kind gedragen. Je gaat in een echt bed slapen, je maakt gebruik van de echte wc, en misschien mag je zelfs al wel even kijken op school. Maar natuurlijk hoort spelen er ook nog bij. Dit grote voorleesboek bevat verhalen van Jet Boeke, Dick Bruna en andere bekende schrijvers. Het is hen wel toevertrouwd om aansprekende verhalen voor jonge kinderen neer te zetten. 

7. Mama kwijt, Chris Haughton

mama kwijt Chris Haughton

In het boekje Mama kwijt volgen we het verhaal van klein uiltje. Als klein uiltje in slaap valt, duikelt hij uit het nest. En dan is hij plotseling zijn mama kwijt. Gelukkig krijgt hij hulp van een lieve eekhoorn. Die gaat proberen om hem weer in zijn nest te krijgen. Makkelijk is het zeker niet, maar aan het eind van het verhaaltje komt alles goed. In 2012 was dit het prentenboek van het jaar. Nog steeds is het een echte aanrader als je op zoek bent naar een goed voorleesboek voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

8. Het grote gekke voorleesboek, Marianne Busser en Ron Schröder 

Het grote gekke voorleesboek

Verhalen over stoute kinderen zijn nu eenmaal altijd een succes. Het grote gekke voorleesboek staat vol met verhalen over stoute kinderen. Marianne Busser en Ron Schröder weten als geen ander hoe zij kinderen kunnen blijven boeien. Of het nu gaat over Prutje en Snotje of over Flop en Fladdertje over Mees en Moontje, alle verhalen zijn even leuk. Zeker weten dat jouw peuter al snel dit boek aanwijst als zijn of haar favoriet. 

9. Kikker – Mijn mooiste voorleesboek van Kikker, Max Velthuijs

De boekjes van kikker nooit vervelen. In dit mooie voorleesboek voor kinderen van 3 tot 4 jaar vind je maar liefst 7 leuke verhalen. Volop voorleesplezier voor de allerkleinsten. In dit boek zijn allerlei aansprekende thema’s verwerkt, zoals vriendschap, bang zijn, ziek zijn en eten. alle verhalen sluiten uitstekend aan op de belevingswereld van jonge kinderen. Een boek dat nog vaak uit de kast gehaald zal worden. 

10. Twee vechtende eekhoorntjes, Rachel Bright & Jim Field

Twee vechtende eekhoorntjes

De boekjes van Rachel Bright en Jim Field zijn bijzonder aansprekend. Ze hebben prachtige illustraties, maar omvatten bovendien altijd een belangrijke boodschap voor onze kleintjes. Dit boekje gaat over samen delen. Ideaal wanneer jouw kind geen kei is in dingen delen op school of wanneer je kind een broertje of zusje krijgt. Delen is nu eenmaal niet altijd gemakkelijk. Soms wil je iets zo graag! Deze eekhoorntjes willen allebei dezelfde dennenappel. Het is de laatste dennenappel die in het bos te vinden is. Een flinke ruzie is vrijwel onvermijdelijk… 

Deze 10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar zijn echte aanraders. Heb jij nog een aanrader voor kinderen in deze leeftijd? Laat de titel dan achter in een reactie.

Bekijk ook:  Prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *