Lezen is goed voor je. Voorlezen is voor kinderen van elke leeftijd belangrijk. Eigenlijk kun je op elke leeftijd met voorlezen beginnen. Zelfs als je kleintje nog in de wieg ligt, is het goed om al voor te lezen. Je baby went zo aan de klanken van de Nederlandse taal. Spreek je ook andere talen vloeiend? Dan kun je op die manier je kind ook aan de klanken van een vreemde taal laten wennen.
Inhoudsopgave
De verschillende fases van voorlezen
Voorlezen kent verschillende fases. Als je kindje ongeveer een half jaar oud is, zal deze al genieten van de interactie die er is tijdens het voorlezen. Wanneer je kindje wat ouder is, zal deze ook meer van het verhaal gaan begrijpen. Daarom is het zo belangrijk om een boekje te kiezen dat aansluit op de leeftijd van je kind.
10 voordelen van voorlezen
Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen aan wie al op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen wordt, later zelf makkelijker leren lezen en minder moeite hebben met spellen? Hieronder volgen 10 voordelen van voorlezen.
1. Je kind krijgt een uitgebreide woordenschat.
Het eerste voordeel is dat je kind een uitgebreide woordenschat krijgt. Je woordenschat is de Basis voor je ontwikkeling. Op alle gebieden gebruik je taal. Hoe uitgebreider je woordenschat, hoe gemakkelijker je alles kunnen begrijpen. Het is dan ook echt belangrijk om veel woorden te kennen. Natuurlijk gaat dat niet ineens. Je kind leert er op elke leeftijd weer nieuwe woorden bij.
Jip en Janneke is nog steeds een van de meest populaire kinderboeken om voor te lezen. Geschikt voor thuis en in de klas.
2. Veel voorlezen is een goede basis voor een meertalige opvoeding.
In de inleiding haalden we het al kort aan.Wanneer je een kind meertalig wilt opvoeden, is het goed om ook alvast in die taal voor te lezen. Je kind raakt zo gewend aan de klanken van de vreemde taal. Dat maakt het makkelijker om die klanken straks na te bootsen. Geen native? Dan kun je ook gebruik maken van audiobooks op internet. Deze zijn doorgaans ingesproken in de moedertaal.
3. Je kind krijgt meer fantasie en inlevingsvermogen.
Door de verhalen in de boekjes wordt de fantasie van je kind gestimuleerd. kinderen staan vaak bekend om een rijke fantasie. Die moet echter wel getriggerd worden. Dat kun je doen met behulp van boeken. Ook het inlevingsvermogen van het kind wordt gestimuleerd. Doordat het kind hoort hoe andere kinderen, volwassenen of dieren omgaan met bepaalde emoties, zal het kind in vergelijkbare situaties beter weten hoe het daarmee om moet gaan. Je kind leert zich dus ook emotioneel ontwikkelen.Verhalen hebben de kracht in zich om je kind vrolijk te maken, maar sommige verhalen zijn ook verdrietig. Door voor variatie te zorgen, maak je veel thema’s bespreekbaar.
De boekjes over Kikker zijn bij jonge kinderen echt geliefd. Het zijn frisse verhaaltjes met mooie boodschappen. In dit voorleesboek vind je 7 verhalen over Kikker.
4. Het is een mooie manier om de aandacht van je kind te trekken.
Als je je kind een bepaalde boodschap mee wilt geven, dan is het niet altijd eenvoudig om aandacht van je kind te krijgen. Via een voorleesboekje is dat veel makkelijker. Alle kinderen zijn dol op voorlezen. Het is een ideaal moment om de aandacht van je kind te krijgen en die vast te houden. Kies een rustig tijdstip op de dag en geniet van het moment samen met je kind.
5. Voorlezen bevordert de ouder-kindrelatie.
Natuurlijk is het momentje samen zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen heel belangrijk voor jullie band. Daar houdt het echter nog niet op. Voorlezen bevordert de ouder-kindrelatie namelijk nog op een andere manier. Het is een mooie aanleiding voor gesprekken. Het kind zal vaak nog terugkomen op wat er in het boekje verteld werd. Zelf kun je ook af en toe het gesprek openen door over het gebeurde in het boekje te praten. Het sluit aan op de belevingswereld van je kind.
6. Je stimuleert het kind om later zelf ook te lezen.
Wanneer het kind geniet van de voorleesmomenten, zal het later ook eerder geneigd zijn om zelf een boek te pakken. Het kind raakt geïnteresseerd in boeken in het algemeen. Je zorgt er namelijk voor dat je kind positieve ervaringen krijgt met lezen. Men zegt zelfs dat dit later voor betere leerprestaties zorgt. Het is belangrijk om je kind ook op latere leeftijd nog voor te lezen. Zelfs als je kind zelf al boeken kan lezen, zorgt voorlezen voor positieve prikkels.
In de meeste voorleesboekjes zitten wel lessen verwerkt, bijvoorbeeld over emoties. Maar er zijn ook voorleesboeken over geschiedenis en cultuur te vinden, zoals Het grote Rijksmuseum voorleesboek. Een aanrader!
7. Het is goed voor de slaap van kinderen.
Voorlezen voor het slapengaan is niet voor niets een ritueel. Het is een mooie manier voor je kind om echt tot rust te komen. Wanneer je elke avond voor het slapengaan je kind voorleest, raakt je kind daaraan gewend. Kinderen hebben vaak veel structuur nodig. Zij zullen al snel beseffen dat het tijd is om te gaan slapen als zij een verhaaltje gehoord hebben. De hersenen koppelen het voorlezen aan slaap. Doordat het voorlezen iets positiefs is, kijken ze ernaar uit. Dat zal het naar bed gaan iets makkelijker maken.
Peppa Pig is het helemaal bij de kleintjes. Dit boek met Verhaaltjes voor het slapengaan is dan ook een aanrader voor de allerkleinsten. Een dik voorleesboek voor kinderen tot ongeveer 8 jaar.
8. Het bevordert de concentratie.
Zeker in de huidige tijd is het voor Kinderen moeilijk om zich te concentreren. De spanningsboog wordt steeds korter. Er zijn talloze prikkels van buitenaf, niet alleen op school, maar ook thuis. Vooral wanneer kinderen regelmatig een tablet of smartphone gebruiken, zijn ze relatief snel afgeleid. bij voorlezen moet je echter goed luisteren. Alleen dan zul je het verhaal kunnen volgen. Het is dus een mooie manier om je kind te leren zich te concentreren.
9. Je creëert mooie herinneringen.
Herinner jij je nog dat je vader, moeder, opa of oma jou voorlas? Dat soort momenten vergeet je als kind nooit. Voorlezen is dus ook een manier om herinneringen met je kind te creëren. Tijdens het voorlezen dien je goed contact te houden met je kind. Merk je dat hij of zij iets eng vindt? Dan kun je met een grapje tussendoor het verhaal een beetje luchtiger maken. Ook een andere intonatie kan verschil maken. Door met je stem te spelen, wordt het verhaal levendiger.
Wie is er niet groot geworden met de verhaaltjes over Dikkie Dik? 365 verhaaltjes, zodat je weer een jaar vooruit kunt met voorlezen.
10. Voorlezen is goed voor het zelfvertrouwen.
Voorlezen is indirect goed voor het zelfvertrouwen. Hierboven Heb je al kunnen lezen dat kinderen aan wie veel voorgelezen is later makkelijker zelf kunnen lezen. Dat maakt heel veel vakken op school eenvoudiger. Begrijpend lezen is namelijk bij bijna alle vakken de basis. Een goede taalvaardigheid helpt niet alleen bij het lezen van de teksten, maar ook bij het maken van de opdrachten. Als je kind het gevoel heeft dat hij of zij dit onder controle heeft, zal hij of zij zich meer op het gemak voelen.
Wat is voor jou de meerwaarde van voorlezen? Laat hieronder een reactie achter.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!