Henning Mankell: Wallander op volgorde en andere boeken

Henning Mankell Wallander op volgorde en andere boeken

Ken je boeken van Henning Mankell al? Deze Scandinavische thrillerschrijver is inmiddels wereldberoemd. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald. Maar wie is de persoon achter de schrijver? En wat is de volgorde van de Wallander boekenserie? Hieronder lees je meer over de beroemde Wallander boeken, die vooral bekend zijn geworden vanwege de verfilming op Netflix, maar je leest ook meer over de andere boeken van Henning Mankell.

Wie is Henning Mankell?

Henning Mankell was een Zweedse schrijver. Hij werd geboren in Stockholm op 3 februari 1948. Zijn grootvader had dezelfde naam en was bekend als componist. Zijn vader was rechter. Mankell heeft zowel in Mozambique als in zijn vaderland Zweden gewoond. Hij had zijn eigen uitgeverij waarmee hij jong talent uit Zweden en Afrika ondersteunde. Hij woonde enige jaren samen met een Noorse vrouw, maar trouwde later met de dochter van een filmregisseur, Eva Bergman. Michael heeft vier zoons uit verschillende relaties. Tijdens zijn leven was hij politiek zeer actief. Hij zette zich onder andere in tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de Vietnamoorlog. Dat is ook merkbaar in zijn boeken, vaak komen daarin maatschappelijke kwesties aan bod. In 2015 overleed de schrijver.

Alle boeken van Henning Mankell

Hieronder vind je alle boeken van Henning Mankell. Dat betekent de series van Henning Mankell op volgorde, maar ook alle losse boeken van de schrijver. Hoewel de series van Henning Mankell niet perse op volgorde gelezen hoeven te worden, loopt het verhaal van de hoofdpersonen er wel als een rode draad doorheen. Wil je meer boeken uit de serie lezen, dan is het verstandig om bij deel 1 te beginnen. De jonge Wallander werd pas na diverse delen uitgegeven, maar omvat vijf verhalen die zich afspelen voor Moordenaar zonder gezicht. Daarom hebben wij die hieronder als eerste deel genoemd.

Kurt Wallander boeken op volgorde

 1. De jonge Wallander – Pyramiden (Ook uitgegeven als: De Piramide)
 2. Moordenaar zonder gezicht – Mördare utan ansikte
 3. Honden van Riga – Hundarna i Riga
 4. De witte leeuwin – Den Vita lejoninnan
 5. De man die glimlachte – Mannen som log
 6. Dwaalsporen – Villospår
 7. De vijfde vrouw – Den femte kvinnan
 8. Midzomermoord – Steget efter
 9. De blinde muur – Brandvägg
 10. Voor de vorst – Innan Frosten
 11. Het graf – Händelse om hösten
 12. De gekwelde man – Den orolige mannen
 13. Wallanders wereld (Alles over Wallander en korte verhalen)
Bekijk ook:  De boeken van James Michener, de historicus die verteller werd

Fredrik Welin boeken op volgorde

 1. Italiaanse schoenen – Italienska skor
 2. Zweedse laarzen – Svenska gummistövlar

Sofia op volgorde (Het waargebeurde verhaal van Sofia uit Mozambique)

 1. Het geheim van het vuur – Eldens hemlighet (Ook uitgegeven als: Gezichten in het vuur)
 2. Het raadsel van het vuur – Eldens gåta
 3. De woede van het vuur – Eldens vrede

Los te lezen boeken

Young adult boeken

Biografie Henning Mankell

Er is ook een biografie uitgegeven over Henning Mankell onder de titel:

Waar gaat de Wallander-serie over?

De serie over Wallander van Henning Mankell is het meest bekend.Dat komt waarschijnlijk doordat er verschillende verfilmingen van zijn. Momenteel staan er ook een aantal afleveringen op Netflix. De boeken over Wallander kun je het beste op volgorde lezen. De hoofdpersoon in deze serie is good Wallander, en eigenzinnige politie-inspecteur in Zuid-Zweden. Hij is een beetje een vreemde vogel, met zijn eigen problemen en typische karaktereigenschappen. Toch leef je vanaf het begin van de serie echt met hem mee. Wallander treedt voor het eerst op in Moordenaar zonder gezicht. Doordat het verhaal van Wallander de rode draad is door deze serie, heeft het beslist meerwaarde om de Wallanderserie op volgorde te lezen. Inmiddels zijn er al bijna 15 boeken over Wallander verschenen. In elk boek komt er een andere zaak aan de orde. Vaak hebben deze zaken een politiek tintje.

Wallander boeken Henning Mankell

Moordenaar zonder gezicht

Dit is het eerste boek waarin Mankell over Wallander schrijft. Kurt Wallander krijgt de opdracht om de moord op een boerenechtpaar te onderzoeken. Maar hij komt voor het blok te staan als er vertrouwelijke informatie openbaar komt. Door deze informatie komen asielzoekers in een kwaad daglicht te staan. Racisme ligt op de loer.

Het beste boek van Henning Mankell

Wat het beste boek van Henning Mankell is, is uiteraard een persoonlijke keuze. De meningen hierover zullen dan ook zeker verschillen. Maar als wij een boek zouden moeten kiezen, dan gaan we voor Zweedse laarzen.

Zweedse laarzen

Dit boek is het tweede deel in de serie over Frederik Welin. Het is het laatste boek dat Henning Mankell geschreven heeft. Toen hij dit boek schreef, had hij juist te horen gekregen dat hij een slopende ziekte onder de leden had. In het boek komt de vergankelijkheid van het leven steeds naar voren. Dat geeft iets bijzonders aan dit boek, iets wat zijn andere boeken minder hadden.In het boek weet voormalig chirurg Frederik ternauwernood zijn huis te ontvluchten als dat in brand staat. Het lukt hem alleen om twee linkerlaarzen aan te trekken. Hij moet helemaal opnieuw beginnen, en wordt ook nog eens beschuldigd van brandstichting. Dat zorgt ervoor dat hij zich oud en eenzaam voelt. Zelfs de nabijheid van zijn dochter helpt niet. Dan komt hij in aanraking met een jonge journaliste, Lisa. 

Wat vond jij het beste boek van Henning Mankell? Laat hieronder een reactie achter om dat met ons te delen.

Bekijk ook:  25 romans die zich afspelen in Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord