De 10 beste boeken van John Grisham

John Grisham (1956) wordt wel de vader van de juridische of legal thriller genoemd. In 2024 zit hij 35 jaar in het vak en in die periode heeft hij ieder jaar wel een boek geschreven. Zijn grote succes begon in 1991 met Advocaat van de duivel (the Firm). Deze wereldwijde bestseller werd al snel verfilmd en Grisham werd een begrip. Voor wie nog geen kennis heeft gemaakt met deze topper staan hieronder een tiental opties. Misschien mogen we dit wel de beste boeken van John Grisham noemen. Ik heb er in ieder geval van genoten. Welk boek van John Grisham vond jij het best? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

De 10 beste boeken van John Grisham

Op zoek naar een mooi boek van John Grisham? Grisham is een van mijn favoriete schrijvers en ik heb dan ook al veel boeken uit zijn oeuvre gelezen. Hieronder vind je 10 titels die tot de beste boeken van John Grisham worden gerekend.

1. Advocaat van de duivel – het bekendste boek van Grisham

Uiteraard hoort dit boek thuis in de top 10 van legal thrillers van de man die hiervan een sub-genre heeft gemaakt. Maar waarom is juist dit boek zo’n groot succes geworden en niet alleen in de VS? Uiteraard heeft Grisham een vlotte schrijfstijl, geeft hij zijn karakters iets extra’s mee en zijn de boeken in het algemeen echt spannend tot het eind. Maar is er ook meer? Op dat punt kan ik alleen maar over mijn eigen ervaring vertellen. Als liefhebber van detectives kwam ik Advocaat van de duivel toevallig tegen in de bibliotheek. Daarbij had ik geen idee dat de boeken van Grisham in feite onder een ander genre vallen: legal thrillers, waarvan je er op deze pagina met auteurs zoals Grisham meer vindt.

Al lezende kwam ik in een wereld terecht die we in Nederland niet kennen en waar ook de meeste Amerikanen waarschijnlijk slechts een beperkt idee van hebben. Het boek begon traag maar ook wel boeiend en leek een beetje op een feel-good. Maar dan ineens slaat de sfeer om en gaat het tempo enorm omhoog. De lezer wordt meegezogen in het verhaal en moet zich wel afvragen. Wat zou ik doen als ik in deze situatie terecht zou komen.

Het verhaal van Advocaat van de duivel

Mitch McDeere rondt zijn studie rechten aan de befaamde Harvard-universiteit als een der besten van zijn jaar af en kan nu kiezen uit de meest vooraanstaande kantoren in het land, Maar dan is er ineens een kleiner, maar prestigieus kantoor in het zuiden van de VS. Ze doen alles om het Mitch en ook zijn vrouw Abby naar de zin te maken. Het geld is goed en de emolumenten nog beter. Mitch en Abby kiezen voor het zuiden. Uiteraard verlangt het kantoor iets terug van nieuwe werknemers: volstrekte loyaliteit en een werkweek van 90 uur. Maar Mitch is niet bang om hard te werken. Hij wil alle records breken en de jongste partner ooit worden. De huidige partners zien dat graag en alles lijkt perfect te gaan.

De ommekeer

Het is Abby die zich na een tijdje teleurgesteld voelt. Mitch is bijna altijd aan het werk maar er zijn ook andere zaken die haar verbazen. Het kantoor lijkt ook te willen ingrijpen in het persoonlijke leven van de medewerkers. Gelukkige medewerkers werken beter, is de slogan. Daarom werken er geen aantrekkelijke secretaresses of andere leuke vrouwelijk medewerkers op kantoor. Eenmaal is er een vrouwelijke advocaat aangenomen, maar dat eindigde in een complete ramp. Het kantoor heeft het liefst dat de echtgenotes van de advocaten niet werken en er een gezin wordt gesticht. Abby mag gaan werken als lerares, maar ze voelt zich niet prettig bij deze betutteling.

Mitch is erg intelligent en er vallen hem soms vreemde zaken op tijdens zijn lange kantooruren, maar hij negeert dat, evenals de klachten van Abby. Inmiddels wordt ook duidelijk dat er dingen in het leven van Mitch zijn die hij verborgen heeft weten te houden, zelfs voor het kantoor. Hij wil een succes maken van deze baan. Maar dan is er ineens een ontmoeting die zijn wereld doet instorten. Hij moet een keuze maken, maar waarschijnlijk is er geen juiste mogelijk.

Wat vond ik van Advocaat van de duivel?

Hou je van thrillers dan is de kans dat je stopt lezen in dit boek erg klein. Na kennis gemaakt te hebben met de onbekende wereld waarin Mitch McDeere is beland is het moeilijk om niet te willen weten hoe dit moet aflopen. De spanning in het boek loopt steeds meer op en dan ineens is het voorbij met een verrassend slot dat ook een kenmerk is geworden van Grisham als schrijver. Wie ‘Advocaat van de duivel’ heeft gelezen en waardeert, zal meer van hetzelfde willen en dat is inmiddels mogelijk. Opmerkelijk bij veel van de boeken in de Nederlandse vertaling is dat de titel niet altijd goed gekozen lijkt. De originele Engelse titel ‘The Firm’ is beslist passender voor het boek dan het Nederlandse alternatief.

De film: The Firm

Al snel nadat het boek een bestseller was geworden volgde de verfilming in 1993 met sterren als Tom Cruise en Gene Hackman. Ook de film werd een succes en er waren zelfs nominatie voor een aantal (minder belangrijke) Oscars, maar uiteindelijk werden deze niet toegekend. De film is wel een kassucces geworden. Op een aantal punten verschilt de film van het boek. De Tom Cruise-versie van Mitch McDeere heeft veel weg van een actieheld die alle partijen te slim af is. In het boek is de advocaat veel meer een gewoon mens die wordt gedwongen dingen te doen omdat er geen andere optie meer is.

Een tip

Heb je nog geen ander boek van John Grisham gelezen, begin dan met ‘Advocaat van de duivel’. Het zal je meteen duidelijk maken in hoeverre je een fan gaat worden.

advocaat-van-de-duivel-grisham

2. De voortvluchtige

Dit boek maakt onderdeel uit van een serie, namelijk over de jonge advocaat Theo Boone. Vandaar ook de Engelstalige naam van de serie: Kid Lawyer. De boeken in deze serie zijn zeker spannend te noemen, vandaar ook dat ik dit vijfde deel noem in deze top 10 met de beste boeken van John Grisham.

Waar gaat De voortvluchtige over?

Dit boek beschrijft een nieuwe zaak die Theo Boone onder handen krijgt. In de metro komt Theo iemand tegen die hij kent: Pete Duffy, een man die van moord beschuldigd wordt, maar steeds weer aan de politie weet te ontsnappen. Dankzij Theo weten ze hem uiteindelijk in de kraag te vatten, maar Duffy weet wie daarachter zit en is hem beslist niet dankbaar. Theo verkeert dan ook in groot gevaar…

Moet je de Kid Lawyer-serie op volgorde lezen?

De boeken zijn in theorie los te lezen, maar toch raad ik je aan om de boeken op volgorde te lezen. Op deze pagina vind je alle boeken in de Kid Lawyer-serie op volgorde. Als ik ze toch op volgorde moet lezen, waarom dan niet deel 1 tippen, vraag je? Omdat ik dit boek gewoon beter vond, ondanks dat het deel 5 in de serie is. Het loont dus zeker de moeite om door te lezen.


3. Het oordeel

Het oordeel wordt ook wel het meest aangrijpende boek van John Grisham genoemd. Is dat ook echt zo? Je vindt dit boek natuurlijk niet voor niets zo hoog in mijn top 10 met favoriete boeken van Grisham. Het is zeker de moeite waard om dit boek zelf te lezen en een oordeel te vellen.

Waar gaat Het oordeel over?

Deze goede thriller van John Grisham handelt over Pete Banning, een man die in de hele omgeving bekend en geliefd is. Hij heeft een roemrijk verleden en staat voor iedereen klaar. Dan komt de dag dat hij zijn vriend, Dexter Bell, de lokale predikant, doodschiet. Het lijkt vanuit het niets te komen, maar Pete is er zelf niet van onder de indruk. Hij weigert dan ook een reden te geven. Wat speelt hier?


4. De onschuldigen

In dit boek besteedt John Grisham aandacht aan een kwestie die overal ter wereld speelt: onschuldige mensen die tóch veroordeeld worden. Een drama voor veel partijen, maar natuurlijk wel het meest voor de onschuldige zelf.

Bekijk ook:  25 boeken die zich afspelen in Duitsland

Waar gaat De onschuldigen over?

In dit boek draait het om Quincy Miller, een jonge zwarte man die veroordeeld werd op de moord op Keith Russo, een jonge advocaat. Er waren geen sporen en het bewijs werd vervalst, maar na de veroordeling dacht niemand meer aan Quincy Miller. Tot er twintig jaar verstreken zijn…


5. De cliënt

De cliënt is een indringend boek dat je eigenlijk helemaal vanuit een kind beleeft, iets waar Grisham behoorlijk goed in is. Natuurlijk had de jongen betere keuzes moeten maken in het verhaal, maar het is een kind, en kinderen zijn onberekenbaar. Deze thriller van Grisham zit boordevol spanning en juist ook daarom verdient het een plekje in deze top 10 met beste boeken van John Grisham.

Waar gaat De cliënt over?

Jerome Clifford zal een van zijn grootste zaken ooit mogen verdedigen, maar dan pleegt hij op een bijzondere manier zelfmoord. Twee kinderen zijn daar getuigen van: Mark en Ricky Sway, twee broertjes die stiekem wilden gaan roken. Mark belt de politie, maar die geloven hem helemaal niet. Zijn broertje Ricky raakt in shock en komt in een coma terecht. Reggie Love, een advocate, is de enige bij wie Mark terecht kan. Maar dan loopt hij groot gevaar…


6. Een tijd voor genade

Een tijd van genade is een van de meer recente boeken van John Grisham. Wel verwijst hij in deze thriller regelmatig naar een personage uit een eerder boek, namelijk De jury. De boeken zijn echter los van elkaar te lezen. Een tijd van genade is weer een boeiende thriller waarin het verhaal op Grishams eigen zakelijke, maar toch spannende wijze gebracht wordt.

Waar gaat Een tijd van genade over?

Hoofdpersoon in dit boek is Jake Brigance, een advocaat die zijn zestienjarige cliënt wil redden van de doodstraf. Drew wordt namelijk beschuldigd van de moord op een politieman en eigenlijk iedereen is het erover eens dat hij streng gestraft moet worden. Toch begint Jake Brigance daar steeds meer aan te twijfelen. En juist daardoor zet hij veel meer levens op het spel.


7. De erfgenaam – Hoe het fout kan gaan op een achterflap

Dit boek van Grisham kwam in 2015 uit en inmiddels was de auteur al uitgegroeid tot de absolute grootheid van de legal thriller. Voor mij gold waarschijnlijk hetzelfde als voor vele fans, ik kocht het boek zonder eerst de achterflap te lezen. Pas later toen ik over boeken ging schrijven, deed ik dat alsnog en besefte dat er flink wat fout was gegaan want de samenvatting bevat veel missers en dekt de lading ook niet. Overigens is dit probleem niet ontstaan bij de vertaling in het Nederlands, maar in de originele Amerikaanse uitgave. Waar draait het dan wel om in dit boek? Hieronder wordt een tipje van de sluier opgelicht.

De hoofdpersonen in De erfgenaam

Seth Hubbard

Het boek begint met Seth Hubbard, een selfmade multi-miljonair. Hubbard krijgt maar enkele pagina’s in het boek. Hij is uiterst excentriek maar ook schatrijk. Net als veel machtige en rijke mannen hield hij van mooie, jonge vrouwen. Uit 3 huwelijken heeft hij diverse kinderen van middelbare leeftijd tot  aan een puber. Hij heeft een hekel aan al zijn kinderen die hij stuk voor stuk als niksnutten beschouwt. Op een dag laat hij zijn ex-vrouwen en kinderen komen en pleegt vervolgens voor hun ogen zelfmoord. Zijn advocaat laat vervolgens een kleine bom ontploffen door te verklaren dat Hubbard een dag eerder een nieuw testament heeft gemaakt dat op een later tijdstip zal worden bekend gemaakt.

De kinderen

Grisham is niet mild in zijn beschrijving van de kinderen die stuk voor stuk alleen luxe hebben gekend, maar niets hebben bereikt ondanks de constante financiële steun van hun vader. De meesten zitten diep in de schulden en de erfenis is voor hen de weg naar een leven dat ze denken te verdienen. De aankondiging van een nieuw testament met onbekende inhoud is dan ook een complete schok. Grisham weet echter ook duidelijk te maken dat Hubbard tijdens zijn leven weinig betekende voor zijn kinderen. Zijn interesses lagen elders.

De hyena’s/advocaten

De erfenis van Hubbard is zo groot dat zeker is dat er om zal worden gevochten voor de rechtbank, ongeacht de inhoud van het nieuwe testament. De kinderen hebben elk al een advocaat, maar vrijwel iedere jurist in de wijde omgeving wil nog wel een graantje meepikken op basis van een exorbitant uurtarief of no cure no pay. Het gevecht tussen de advocaten is keihard en ze schromen niet om al het mogelijke in de strijd te gooien van seks tot omkoping en chantage.

Het bedrijf

Vrijwel het hele vermogen van Hubbard zit in zijn bedrijf, een multinational die op vele terreinen actief is. Geen van zijn kinderen werkt in het bedrijf hoewel een aantal wel die kans heeft gekregen. De Raad van Bestuur kijkt met afgrijzen naar het gekrakeel en vreest het ergste voor het bedrijf als de kinderen het voor het zeggen krijgen. Er staan ook nog rekeningen open van kinderen die zich slecht behandeld voelen. De bestuursleden hopen het beste van het testament en vertrouwen op de diensten van de advocaat die Hubbard al jaren heeft bijgestaan.

De klusjesman

Voordat het testament wordt geopend en de strijd begint moeten er nog wat details geregeld worden. Hiervoor kiest de advocaat van Hubbard voor een onopvallende compagnon. Deze is door de keiharde wereld van de Amerikaanse rechtspraktijk aan de drank verslaafd geraakt. De meest exclusieve ontwenningsklinieken hebben zijn verslaving niet kunnen temmen. Dit is wellicht zijn laatste kans.

De Amerikaanse realiteit

Uiteraard is dit boek fictie en voor Europese begrippen gaat het erg ver. De Amerikaanse realiteit is echter vaak nog extremer. In de kranten kunnen we met regelmaat lezen hoe er gevochten wordt om de nalatenschap van de zeer rijke en vaak beroemde mensen. Zeker als er zoals in dit boek sprake is van meerdere huwelijken en nakomelingen, al dan niet wettig, kan dat tot lelijke gevechten leiden. In de meeste Staten van de VS bestaat het begrip wettelijk kindsdeel ook niet en kan iemand geheel vrijelijk over zijn vermogen beschikken in zijn testament.

Wat vond ik van De erfgenaam?

Een deel van dit boek speelt zich af voor de rechtbank met beschrijvingen waarin Grisham excelleert. Maar ook de andere scènes zullen de liefhebber niet teleurstellen.


8. Achter gesloten deuren

Hoe belangrijk de Hoge Raad in de VS is, blijkt steeds vaker nu het land tot op het bot is verdeeld. De ‘founding fathers’ namen de scheiding van de 3 machten zeer serieus en het hoogste juridische orgaan van het land moest dan ook zo onafhankelijk mogelijk worden van de wetgevende en uitvoerende macht. Rechters in de Hoge Raad worden voor het leven benoemd. Omdat de zittende president een nieuwe rechter mag benoemen als er tijdens zijn ambtstermijn iemand in de Raad komt te overlijden of terugtreedt, wordt gegarandeerd dat ook hier de wil van het volk doorklinkt en de leden van de Hoge Raad een goede afspiegeling vormen van de heersende politieke opvattingen in het land. De Hoge Raad mag zelf kiezen welke zaken ze behandelt. Afgewezen kwesties worden doorverwezen naar een lager hof. Maar uiteindelijk blijven ook deze rechters slechts mensen.

Het verhaal van Achter gesloten deuren

Binnen een tijdsbestek van 2 uur overlijden twee rechters van de Hoge Raad. Dat is niet echt een verrassing ingeval van het oudste lid dat ondanks zijn terminale ziekte zijn zetel niet wenste op te geven. Een heel ander geval is een andere rechter, jonger en schijnbaar kerngezond. De binnenlandse veiligheidsdienst is verantwoordelijk voor de beveiliging van de rechters van het hoogste juridische orgaan in het land. Maar deze rechter heeft duidelijk de agenten misleidt en wordt uiteindelijk elders op een onverwachte plaats dood aangetroffen. Zelfmoord, luidt uiteindelijk de conclusie van de FBI. De achtergrond blijft onduidelijk en enig verband tussen de dood van beide rechters wordt niet vermoed noch dat er sprake zou zijn van kwade opzet.

Darby Shawn is een briljante rechtenstudente. Uitsluitend als vingeroefening schrijft zij een verslag waarin ze op basis van eigen onderzoek een verband legt tussen de dood van beide rechters en een reden aangeeft waarom ze moesten verdwijnen. Ze levert het werkstuk dat ze de ‘Pelican brief’ noemt in bij haar hoogleraar. Deze stuurt het min of meer als grap door naar een kennis bij de FBI. Al gauw gebeurt er daarna van alles en moet Darby vluchten voor haar leven.

Een bijzonder boek

Achter gesloten deuren is een van de boeken die Grisham schreef nadat hij een wereldhit had gescoord met Advocaat van de duivel. Het is vooral een thriller met een legal sausje, omdat de hoofdpersoon een rechtenstudente is. Het verhaal komt langzaam op gang en de lezer zal zich de eerste hoofdstukken afvragen welke kant dit op moet. Maar dan komt de vaart erin en blijft het spannend tot de ontknoping, die weer zeer verrassend is. Daarom vind ik dat dit boek ook een plaatsje verdient in deze top 10 met beste boeken van Grisham. Zoals in de meeste boeken van Grisham heb je het idee dat dit ook in de realiteit zou kunnen gebeuren en dat is geen prettige gedachte.

Bekijk ook:  Jojo Moyes: boeken en verfilmingen

De film: The Pelican Brief

Al een jaar na het uitbrengen van het boek werd de ‘Achter gesloten deuren’ verfilmd. De hoofdrollen in de film uit 1993 waren weggelegd voor Julia Roberts, Denzel Washington en Sam Shepard. Voor wie eerst het boek heeft gelezen, komt deze sterbezetting niet echt overeen met de personages in het boek. Julia Roberts oogt wat oud voor een jonge studente rechten en Denzel Washington is niet het type dat je in gedachten hebt bij een versleten journalist. Roberts in de film is ook onmiskenbaar meer de hoofdpersoon dan Shawn in het boek. Maar de film is de moeite waard, evenals het boek. Ook volgt de film het boek veel meer dan bij ‘Advocaat van de duivel’ het geval is.


9. De straatvechter

De straatvechter is een boek dat veel indruk op me maakte, omdat het de harde kant van de Amerikaanse advocatuur laat zien. Het is een boek vol contrasten. Grisham weet zoiets als geen ander neer te zetten, soms bijna op een zakelijke manier, waardoor het nergens opgelegd overkomt.

Waar gaat De straatvechter over?

De hoofdpersoon is Michael Brock, een veelbelovende, jonge advocaat die voor een belangrijk kantoor in Washington DC werkt. Op bijzondere wijze komt hij er echter achter dat zijn werkgever iets vreselijks te verbergen heeft en hij neemt op staande voet ontslag. Hij heeft zo zijn redenen om als advocaat van de armen aan de slag te gaan, maar dan blijkt dat het dossier wat hij heeft meegenomen zeer explosief te zijn.


10. De claim

De schrijver van juridische bestsellers bracht dit boek in 2008 uit en De claim is een boeiend, maar ook onthutsend verhaal over een ander onderdeel van de Amerikaanse juridische praktijk. Het is daarmee ook een van mijn favoriete boeken van deze auteur. Wil je wat meer weten over dit boek dan op de achterflap staat, maar de spanning ook behouden, dan kan je gerust doorlezen. In het onderstaand stukje geen spoilers.

Waar gaat De claim over?

De hoofdpersoon van dit uitstekende boek van John Grisham is Clay Carter, een jurist in de VS zoals er ongetwijfeld ook duizenden zijn in de realiteit. Hij komt uit een heel gewoon gezin en heeft gekozen voor een stadje rechten en die succesvol afgelegd zonder te excelleren. En dat levert problemen op want de grote kantoren nemen alleen topstudenten aan en bij de kleinere kantoren gaat het vaak om wie je kent.

Aan de slag als pro-deo advocaat

Clay komt als pro-deo advocaat terecht bij de gemeente. Misdaad is er genoeg in de grote steden en iedere schuldige heeft recht op juridische bijstand als het gaat om strafrecht. Al na een paar jaar is Clay overwerkt en gedesillusioneerd. De betaling is ook niet om over naar huis te schrijven. Uitblinken voor de rechtbank zit er ook niet in, want de meeste cliënten die hij krijgt zijn zo schuldig als maar mogelijk is. Dat geldt ook voor drugsverslaafde Tequila Watson die een drugsdealer heeft doodgeschoten terwijl er meerdere getuigen toekeken. Het enige vreemde aan de zaak is dat Watson geen gewelddadig verleden heeft en zelf niet lijkt te weten waarom hij het heeft gedaan, zeker omdat hij al even clean is. Het boeit Clay echter niet bijster, het bevestigt alleen zijn mening over de uitzichtloosheid van zijn baan.

Als Clay bezoek krijgt van een ‘bemiddelaar’ denkt hij eerst dat het een grap is. Maar het is een aanbod dat hij bijna niet kan afslaan. Voor een volstrekt legale opdracht kan hij een paar miljoen verdienen en een eigen kantoor beginnen. Daarna belooft de bemiddelaar nog een extra klus. Het aanbod lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het lost meteen een ander probleem op. De ouders van zijn verloofde zien een verbintenis van hun dochter met een advocaat zonder toekomst niet zitten. Zijn verloofde denkt daar anders over, maar Clay twijfelt of zij de permanente druk zal kunnen weerstaan. Hij besluit op het aanbod in te gaan. Tot wanhoop van zijn baas neemt hij ook nog enkele collega’s van het onderbezette pro-deo kantoor mee. Aan Tequila Watson zal hij lang niet meer denken. De klus wordt succesvol afgerond en het nieuwe werk lijkt nog meer te kunnen opleveren. Clay is op weg naar de absolute top.

Hoe werkt het met no cure no pay en massaclaims?

Hoe werkt no cure no pay?

In de rest van de westerse wereld bestaat dit systeem niet. Het is uiteraard een feit dat niet iedereen een advocaat kan betalen. In de VS heeft men daarom gekozen voor de het no-cure-no-pay-systeem. Cliënt en advocaat kunnen afspreken dat een (flink) deel van de vergoeding naar de advocaat gaat bij succes. Dat is het enig mogelijke honorarium dat de jurist dan ontvangt. Als het proces wordt verloren, krijgt niemand iets. Dit systeem maakt procederen eenvoudiger voor mensen die geen geld hebben voor een jurist. Uiteraard nemen advocaten een dergelijke zaak alleen aan bij kans op succes. Dat beperkt (enigszins) loze procedures.

Het zal ook duidelijk zijn dat een dergelijke proces meestal alleen zin heeft als de aangesproken partij over voldoende middelen beschikt en het geëiste bedrag hoog genoeg is. Vaak betreft het medische kwesties, vaak om leven en dood. Maar het kan ook om een veel minder groot financieel belang gaan, denk aan een product dat niet naar verwachting werkt, maar geen schade oplevert. Voor een bedrag van $ 5.000 is het niet logisch om naar de rechtbank te gaan als advocaat. Maar wat als je 1.000 cliënten verzamelt met dezelfde klacht?

Hoe zit het met massaclaims?

Dat is de wereld van een nieuwe beroepsgroep in de VS: juristen die zich specialiseren in massaclaims. Het is niet eens de bedoeling om te procederen, maar vooral om zoveel mogelijk cliënten te verzamelen en dan te schikken buiten de rechtbank om. Indien de aangesproken partij beseft dat een procedure verloren zou worden, is schikken vaak de enige optie. In dit boek komt Clay terecht in de vaak absurde wereld van de massa-claims. Hij ontmoet advocaten die nog nooit een cliënt hebben gesproken of een procedure hebben gevoerd, maar wel schatrijk zijn geworden.

Originele titel van De claim: King of Torts

De originele titel van het boek is uiterst lastig te vertalen in het Nederlands, maar zegt alles in de VS. Melvin Belli (1907-1996) werd de King of Torts genoemd omdat hij gedurende zijn juridische carrière enorme schadevergoeding wist te realiseren bij letselschade-processen. Het totale bedrag wordt geschat op $ 600 miljoen. Overigens ging het daarbij niet om massaclaims. Belli moest op latere leeftijd zijn faillissement aanvragen omdat hij moeite had de claims ook werkelijk te innen. Een probleem dat ook speelt bij massaclaims. Uiteraard wacht men in de VS op de grootste massaclaim die maar mogelijk is, namelijk die tegen tabaksfabrikanten. Dat roken dodelijk kan zijn, is inmiddels duidelijk genoeg. Maar het is nog niet aantoonbaar dat bij een specifieke dood het roken de enige oorzaak kan zijn geweest.

Meer lezen van John Grisham?

Ben jij net als ik fan van John Grisham? Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *