Top 10 gedichtenbundels – Zegt een gedicht meer dan duizend woorden?

We herkennen ze allemaal: gedichten. Er zijn diverse vormen en stijlen die je in deze top 10 gedichtenbundels terugvindt. Sommige gedichten worden literatuur met de hoofdletter L genoemd terwijl andere spottend als rijmelarij worden aangeduid. Niet iedereen heeft het geduld om een dichtbundel te lezen terwijl anderen er geen genoeg van krijgen en steeds nieuwe betekenissen proberen te ontdekken.

In iedere definitie van poëzie wordt aangegeven dat een dichter diep nadenkt over de woorden die hij gebruikt en daar zinnen van maakt, bij voorkeur mooie zinnen met een diepere betekenis. Gedichten gaan in het algemeen over emoties (liefde, blijdschap, verdriet etc), maar niet iedereen zal er dezelfde betekenis aan geven. Wat maakt een gedicht goed of juist slecht? Een eenduidig antwoord is er niet. Hieronder staat een top 10 gedichtenbundels in het Nederlands.

Top 10 gedichtenbundels

Lees jij graag gedichten of zoek je een gedichtenbundel om weg te geven? Hieronder vind je een top 10 gedichtenbundels die de moeite waard zijn.

1. Liedoffers – Geetanjali

Geetanjali (Zangoffers) van Rabindranath Tagore, die hem de begeerde Nobelprijs voor literatuur in 1913, opent met deze mystieke regels en dit zet ook de toon voor zijn verzameling van 103 gedichten die de dichter zelf in het Engels vertaalde. In zijn voorwoord tot de eerste versie van Geetanjali, gepubliceerd in 1912, verwees de Ierse dichter W.B. Yeats naar deze lyriek als het “…werk van een hoge cultuur” en dat deze “in hun gedachtewereld een wereld verklanken, waar ik mijn hele leven van heb gedroomd”. Voor het eerst gepubliceerd in 1912, slechts een paar jaar voor de eerste wereldoorlog, bevatte Geetanjali een immens spirituele boodschap voor het door twist verscheurde Europa en voor de rest van de wereld. Zo overweldigend was de ontvangst in Europa, dat het werk tienmaal werd herdrukt, voordat hij de Nobelprijs in november 1913 kreeg. Naam en glorie was Tagore’s deel, hij werd wereldberoemd en werd haast een symbool.

De liederen van Geetanjali, die bedoeld waren om gezongen te worden, zijn uniek spiritueel en fijngevoelig lyrisch. Het zijn hymnen, een soort offers van het “eindige aan het oneindige” en ze tonen de emotionele intensiteit, de romantische verbeelding en de diepe lyriek die het waarmerk van de poëzie van Tagore is. In deze verzameling van zangoffers lijkt Tagore vlakbij het Heilige te zijn met zijn intense verlangen om met Zijn helende genade te worden gezegend. Zijn spirituele visie in Geetanjali, zoals hij zelf zei, is ondergedompeld “in de oude geest van India, zoals geopenbaard in de heilige teksten en zoals zichtbaar wordt in het leven van alledag”. De invloed van de Upanishaden – de heilige schriften van India, die hij op zeer jonge leeftijd bestudeerde, kan men in al zijn werken bespeuren, waaronder ook Geetanjali.

Bekijk ook:  Recensie Het Klimaatboek van Greta Thunberg

Bekijk de bundel hier.

2. Even onder ons – Ellen Mulder

even-onder-ons-gedichtenbundel

Gedichtenbundel

Met eenvoudige,

herkenbare gedichtjes

neemt Ellen je mee door

de reis van het verlies,

waarbij ze gaandeweg

de zin van het leven

krachtiger dan ooit hervindt.

Zo gaat dit boekje niet

alleen over dood,

maar vooral ook

over leven.

3. Liefde en Troost  – J.H. Stronks

Liefde en troost kunnen misschien wel het beste worden beschreven in poëzie. Want poëzie gaat zoveel verder dan mooie woorden. In poëzie kun je schuilen, poëzie kan het licht vangen en houvast bieden als het noodlot toeslaat. Het is taal om op terug te vallen als niets anders het meer doet. Verdriet een bedding geven, onmacht benoemen, liefdesvuur aanblazen, de leegte een stem geven, woede laten bliksemen, veerkracht voeden, ondeugd verdubbelen, humor wekken: poëzie kan het allemaal, zo spreekt uit de gedichten van Jenk. Het zijn afspiegelingen van zijn eigen ervaringen, “schrijfsels” die hem inzicht brengen en helpen om goed voor zijn ziel te zorgen.

Bekijk de dichtbundel hier.

4. Van toekomst doordrongen – Annika Mortelmans

Het leven plaatst ons soms voor grote uitdagingen. Dit kan gaan van een ziekte, een scheiding of een ontslag, tot het overlijden van iemand die ons dierbaar was. We ervaren bij dit alles hevige emoties zoals angst, boosheid en verdriet. Het kompas om toch koers te houden in deze stormen van het leven is de hoop. De hoop op een toekomst. De hoop ook dat alles een zin heeft of heeft gehad. In de dichtbundel Van Toekomst doordrongen bekleedt de hoop op een toekomst een centrale plaats. De 126 gedichten geven zuurstof en onthullen een hoopvolle levenshouding vol overgave naar het leven en zijn uitdagingen toe.

Bekijk de dichtbundel hier.

5. Grappige gedichtjes gebundeld – Marja Vos

Grappige-gedichtjes-Marja-Vos

Grappige gedichtjes, die na het lezen ervan een glimlach op het gezicht moeten toveren. Er moet in deze tijd vol ernstige dingen, ruimte zijn voor humor. Bij een groot aantal gedichten heb ik een zelfgemaakte foto geplaatst. Zet daarom op je verlanglijst ‘Grappige gedichtjes gebundeld’. Je zult geen spijt hebben van deze aankoop!

6. Wijs is anders dan geleerd – Toon Hermans

wijs-is-anders-dan-geleerd gedichtenbundel

Waarom

Ik wil geloven
in leven en wonder
ik zal niet meer vragen
en kijk niet meer om
er gaat veel meer boven
m’n pet dan eronder
ik zal niet meer vragen
waarom?

TOON HERMANS was de grootste theaterpersoonlijkheid die Nederland en Vlaanderen ooit hebben gekend, én een van de meest gelezen dichters. Dit boek bevat een bundeling van zijn mooiste levenswijsheden.

Voor deze tweede editie werden nieuwe teksten geselecteerd. Beslist een topper onder de gedichtenbundels.

7. Gedichtenbundel – Judith Weening

Een van de gedichtenbundels over dieren, mensen en de natuur.

Deze gedichtenbundel is geschreven over wat ik heb meegemaakt in mijn leven. Het is zo geschreven, dat slecht ziende mensen het ook beter kunnen lezen, omdat de lettertype extra groot is. Dit boek is voor jong en oud.

Bekijk ook:  10 schrijfsters zoals Anne Jacobs

8. Jij – Mitchel Kleuver

Liefde, verdriet en angst zijn de drie kernwoorden voor de gedichtenbundel Jij. In deze gedichtenbundel geef ik, Mitchel Kleuver, mezelf bloot door te spreken via de gedichten. In de gedichten zijn de emoties te voelen op het moment dat ik het schreef. Dat wat ik bij het gedicht wil voelen, komt tot zijn recht wanneer de ander het omschrijft als bijzonder mooi.

In de Italiaanse zomerzon ben ik begonnen met schrijven van een eerste regel. Dat moet de richtlijn van het gedicht worden. Met om mij heen kijken heb ik niet meer bereikt dan ideeën verzamelen. Voor mij stond een tafel en dat werd de leidraad voor het eerste gedicht. Deze heeft de bundel echter niet gehaald. De volgende wel. Werd je maar wakker is één van de 45 gedichten die de bundel rijk is.

Iedereen is jij. Het onderwerp van deze bundel is Jij. Dat kleine woordje van drie letters kan een grote impact hebben. De liefde spat van de pagina’s af in deze bundel. Echter is er angst en ook andere emoties die een rol spelen. Ik ben iemand die altijd lacht, maar er zit een dikke harslaag overheen waardoor mensen mijn binnenkant niet zien. Je moet mij echt kennen om te weten wat er in mij speelt. Door middel van deze gedichtenbundel hoop ik anderen de kans te geven om mij te leren kennen.

9. In de ban van het moment – Ciham Fennich

In de ban van het moment. Hoe fijn is het van een moment te genieten. Hoe mooi is het in de ban van een moment te zijn. laat je meenemen door deze gedichten naar verschillende momenten en laat je hart spreken. Geniet van het moment en koester het moment. Het moment is je zo gegund, want ook jij mag er zijn!

Bekijk hier de bundel.

10. Rouw – Karin Troostgeschenk

De tweede gedichtenbundel van Troostgeschenk met 20 gedichten over de weg die je moet gaan, wanneer het leven een wending neemt, die je niet verwacht had.

Een pad dat niemand van je over kan nemen. Een route die jij alleen kunt gaan, in alle eenzaamheid door duisternis en kou. De gedichten zullen je de ene keer raken doordat je de emotie meteen herkent, maar de andere keer zul je worden geholpen je eigen draad weer terug te vinden, je eigen kracht opnieuw aan te boren. Het pad van rouw duurt een leven lang, maar met de liefde die altijd voelbaar blijft zul je de pijn kunnen verzachten en heel voorzichtig de leegte weer kunnen vullen.

Bekijk hier de bundel.

Weet jij nog mooie gedichtenbundels? Aarzel niet om ons te tippen in een reactie hieronder.

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *