De Nobelprijs 2023 voor de literatuur is voor Jon Fosse

Op 10 oktober verschijnt Een schitterend wit, de Nederlandse vertaling van het boek van Jon Fosse. De interesse zal ongetwijfeld flink toenemen nu de schrijver op 5 oktober de Nobelprijs voor de literatuur toegekend heeft gekregen. Fosse is ook geen onbekende en was ook niet echt verrast toen hij het nieuws hoorde. Hieronder lees je wat meer over de schrijver en het boek.

Wie is Jon Fosse?

De auteur is in 1959 geboren in Noorwegen. Op 7-jarige leeftijd was hij betrokken bij een ernstig ongeluk dat hem bijna het leven kostte. Dat heeft zijn schrijven daarna duidelijk beïnvloed, ook in Schitterend Wit is de dood het belangrijkste thema. Fosse studeerde literatuur aan de Universiteit van Bergen.

Inmiddels heeft hij meer dan 70 werken op zijn naam staan: romans, kinderboeken, verhalen en toneelstukken. Hij wordt vooral geroemd om zijn toneelstukken die in vijftig talen zijn uitgebracht en overal ter wereld worden opgevoerd. Hij wordt vergeleken met een van de grootste toneelschrijvers ooit: Henrik Ibsen.

Een tweede thema dat vaak in het werk van Fosse voorkomt is godsdienst. Beide ouders waren streng gelovig en dat gold ook voor Fosse, totdat hij zich in 2012 atheïst verklaarde. Een jaar later bekeerde hij zich weer tot het Rooms-Katholieke geloof. Zijn persoonlijke leven was ook behoorlijk stormachtig, hij is inmiddels voor de derde keer getrouwd.

Waar gaat Een schitterend wit over?

Een schitterend wit Jon Fosse

Een man rijdt in zijn auto zonder te weten waar hij heen gaat. Hij slaat afwisselend linksaf en rechtsaf en komt ten slotte in een bos op een weg met diepe sporen. Hij stopt pas als de auto vast komt te zitten in de modder en niet meer voor- of achteruit kan. Het begint te sneeuwen, het wordt donker en koud, maar in plaats van hulp te halen, loopt de man een pad in het bos af – ook al is het zo donker geworden dat hij tussen de bomen nauwelijks iets meer kan zien; ook al weet hij dat het dwaas is om te doen.

Bekijk ook:  Nieuwste boek van Anne Jacobs

Een schitterend wit is een briljant verhaal over de grens tussen leven en dood.

‘Met Een schitterend wit heeft Jon Fosse een kort meesterwerk over de dood geschreven. Het is, simpel gezegd, geweldige literatuur.’ – Dagbladet

‘Uiteindelijk lees je Fosse om eraan herinnerd te worden hoe wonderbaarlijk onze werkelijkheid werkelijk is – mooi en pijnlijk tegelijk – en om een stapje terug te doen, uit respect voor het mysterie.’ – Morgenbladet

Septologie

Jon Fosse (1959) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd. Hij schrijft romans, toneelstukken, gedichten, verhalen, essays en kinderboeken. Zijn bekroonde werk is vertaald in meer dan vijftig talen. Fosse’s grootste werk tot nu toe is Septologie, dat zowel in Noorwegen als in het buitenland lovende recensies heeft ontvangen en werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de International Booker Prize en The National Book Awards.

De pers over Septologie:

‘Het meesterstuk van een schrijver op het toppunt van zijn kunnen.’ – De Standaard der Letteren

‘Bijna bedwelmend. Ja, je moet er wat voor doen, voor het proza van Jon Fosse, maar dan word je wel meegezogen in een bijzonder avontuur.’ – Het Parool

‘Alleen door te vertragen, door open te staan en aandacht te hebben voor de stilte stem die tot ons spreekt in de stilte, door onszelf te ontdoen van ons valse zelf – onze naam, cv en andere uiterlijkheden waar we identiteit aan ontlenen – zijn we in staat om iets hogers, grootser of wezenlijkers te kunnen ervaren. Wat dat is, daar kan men enkel over schrijven, zoals Derrida stelde. Maar weinigen zo mooi als Fosse.’ – De Groene Amsterdammer

Bekijk ook:  De top 10 spannende boeken van 2021

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *