Rozen 1: De theeroos van Jennifer Donnelly

Ken je dat gevoel? Het wordt alweer vroeg donker en aan de kust stormt het al met enige regelmaat. Dat zijn de dagen dat ik extra geniet van een goed boek. Daarbij gaat mijn voorkeur uit naar historische romans met een vleugje romantiek en veel spanning. De theeroos voldoet zo op de eerste blik aan alle eisen. Kop thee met kaneelsmaak erbij en lezen maar.

Wie is Jennifer Donnelly?

Jennifer Donnelly is een Amerikaanse bestsellerauteur van jongerenromans. Met haar boek ‘A Northern Light’ won ze de Printz Honor Book en de Carnegie Medal. Haar boeken ‘Stiefzus’ en ‘Vergif’ zijn prachtige hervertellingen vol girlpower van de welbekende sprookjes.

Waar gaat De theeroos over?

de-theeroos-jennifer-donnelly

Londen, 1888. Fiona Finnegan woont in een van de armoedige steegjes van East End, waar overdag kinderen spelen en ’s nachts dieven, prostituees en dromers rondhangen. Ze werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton en droomt ervan om ooit samen met haar grote liefde Joe Bristow een eigen theewinkeltje te kunnen openen.

Fiona’s leven staat op z’n kop als haar vader door een onverklaarbaar ongeluk in de fabriek sterft. Fiona vermoedt dat er opzet in het spel is en dat ook zij gevaar loopt. Ze vlucht naar New York en werkt zich daar op naar de top van de Manhattanse theehandel. Ondanks haar succes kan ze het verleden echter niet laten rusten. Ze keert terug naar Londen voor een gevaarlijke confrontatie met de man die de dood van haar vader op zijn geweten heeft…

Recensie De theeroos

De voorgaande succesvolle boeken van Jennifer Connelly zijn voornamelijk young-adult. Daar is qua schrijfstijl ook in dit boek af en toe wat van terug te vinden. Maar de schrijfster heeft zich beslist in de tijd ingeleefd. Tegen het eind van de 19e was de situatie van jonge vrouwen volkomen anders dan vandaag de dag, Connelly neemt je mee naar de straten van Londen en New York en doet dat zo kundig dat je als vanzelf in die wereld wordt gezogen.

Bekijk ook:  De boeken van Soraya Lane: De verloren dochters op volgorde

Het is knap hoe ze het bekende Amerikaanse succesverhaal ‘van krantenjongen tot miljonair’ toepast op Fiona, als deze naar de VS is geëmigreerd. Nergens wordt het spannende verhaal onwaarschijnlijk of ongeloofwaardig. De schrijfster weet de spanning op te bouwen en de personages goed uit te werken. Het is dan ook geen straf om de volle 720 bladzijden te lezen. Het verhaal zit uitstekend in elkaar en heeft een verrassend einde. De romantiek is subtiel en goed verweven met de spanning. Er zijn diverse cliffhangers in het boek waardoor je nieuwsgierig wordt hoe dat verder moet met de hoofdpersoon. Als een minpuntje genoemd moet worden, is dat de hoeveelheid conversatie achtereen soms een beetje te veel kan worden. Verder maakt dit eerste deel van de bloemen-serie nieuwsgierig naar de volgende boeken.

Rozen-serie op volgorde

Voor de liefhebbers nog de Rozen-serie op volgorde:

  1. De theeroos
  2. De winterroos
  3. De wilde roos

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *