Recensie: De vrouwen van de suikerrietplantage, Ildefonso Falcones

De romans van Ildefonso Falcones zijn allang niet meer alleen in Spanje populair. Zijn boeken worden over de hele wereld vertaald en dat is alleen maar toegenomen na de Netflix-verfilmingen van enkele van zijn titels. Onlangs kwam er een nieuw boek van hem uit in het Nederlands. Nieuwsgierig naar De vrouwen van de suikerrietplantage van Ildefonso Falcones? Lees dan nu onze recensie.

Gegevens van het boek

Titel: De vrouwen van de suikerrietplantage
Auteur: Ildefonso Falcones
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 624 blz.

Waar gaat De vrouwen van de suikerrietplantage over?

In De vrouwen van de suikerrietplantage vertelt Ildefonso Falcones het verhaal over de vrijheidsstrijd van twee zwarte vrouwen in verschillende tijden: het negentiende-eeuwse koloniale Cuba en het eenentwintigste-eeuwse Spanje.

In Cuba, in het midden van de negentiende eeuw, leeft en werkt Kaweka, een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, op een suikerrietplantage die eigendom is van de uit Spanje afkomstige markies van Santodoma. Haar leven en dat van de andere vrouwen is verschrikkelijk. Tot Kaweka de bijzondere kracht vindt om haar lotgenoten te leiden in een levensgevaarlijke strijd voor vrijheid.

In het huidige Spanje krijgt Lita, dochter van de bediende van de familie Santodoma, een baan bij hun familiebank in Madrid. Terwijl ze zich verdiept in de financiën van het bedrijf en in het verleden van deze zeer rijke familie, ontdekt ze de oorsprong van hun fortuin, en een geheim dat hen kan vernietigen.

Een weergaloze, epische roman over twee vrouwen gescheiden door de tijd maar verenigd in hun gedeelde strijd tegen onderdrukking en voor erkenning en gerechtigheid.

Recensie: De vrouwen van de suikerrietplantage, Ildefonso Falcones

Hoe zit het boek in elkaar?

Het boek kent twee verhaallijnen: een in het verleden (rond 1860) en een in het heden. Je wisselt dus steeds van personen, maar dat leidt nergens tot verwarring. Boven elk hoofdstuk staat ook duidelijk aangegeven over wie je leest en in welke tijd dat speelt.

Bekijk ook:  Recensie Het kamermeisje door Nita Prose

Recensie De vrouwen van de suikerrietplantage

Bij een boek draait het natuurlijk vooral om de inhoud, maar toch: het oog wil ook wat. Als je kiest voor de hardcover van De vrouwen van de suikerrietplantage heb je een boek in handen dat voor altijd in je boekenkast zal blijven schitteren. Het is prachtig gebonden en beschikt zelfs over een lintje om de bladzijde aan te wijzen waar je gebleven was. Als je het boek openslaat, zie je meteen een prachtige afbeelding van suikerrietstengels aan de binnenzijde. Bovendien is de cover ook mooi en symbolisch.

De schrijfstijl is rauw en mooi, wat past bij het boek. Soms is het wel wat platvloers en hard, maar dat past wel bij het verhaal en de tijdgeest. De personages zijn mooi uitgewerkt en zoals altijd heeft Falcones ook voor de verhaallijnen weer volop de tijd genomen. Soms misschien een beetje te veel, maar persoonlijk vond ik deze historische roman van Ildefonso Falcones weer echt een topper. Ik hou wel van dramatische verhalen met verrassende wendingen en een tikkeltje spanning. Daar kun je met dit boek zeker op rekenen.

Het boek staat vol met zinnen die op het eerste oog misschien makkelijk weglezen, maar als je er de tijd voor neemt, blijken ze een heel verhaal te vertellen, zoals: ‘Toen ze besefte wat het betekende wat ze aan het doen was, stopte ze even, maar ze keek niet om.’ en ‘Hij was gaan staan op de plek waar Kaweka op haar knieën had gelegen, alsof de tranen die zij daar had gestort hem die hadden aangewezen.’

Niet alleen zit het verhaal goed in elkaar, maar je leert ook veel details bij over een tijd die momenteel zeer in de belangstelling staat. Er wordt in het boek veel verteld over de geestenwereld van de slaafgemaakten. Dit is natuurlijk zeer cultureel gericht en dat maakt het enerzijds interessant om te lezen, maar anderzijds staat het ook ver van onze westerse denkwereld af. Persoonlijk vond ik dat te aanwezig in het boek. De leefomstandigheden worden echter zeer geloofwaardig geschetst en doordat het zo actueel is, krijgt de roman een nog diepere lading. Een verhaal van hoop, kracht, moed en gerechtigheid, dat zeker de moeite waard is.

Bekijk ook:  Recensie: Liever het bloed van Michael Bennett

Is dit boek een aanrader?

Dit boek is een dikke aanrader voor iedereen die van historische romans houdt, zeker wanneer je geïnteresseerd bent in de slavernij. Door de mooie uitstraling en de uitstekend uitgewerkte verhaallijnen is dit boek ook een prachtig cadeau voor de feestdagen.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *