Kerstverhalen van Bard Bothe

Herinner jij het boek nog dat je hebt (voor)gelezen tijdens kerst 2022? Kerstmis 2023 kom eraan, dus tijd voor een nieuwe verhalenbundel: Kerstverhalen van Bard Bothe. “Met kerstmis is alles anders” zegt de schrijver over de inhoud van dit boek. Ik las het vorige kerst en weet niet meer of het een cadeautje was of een boek bestemd om hier te beschrijven. Wat ik nog wel weet, is dat er een aantal verhalen in staan die zich uitstekend lenen om voor te lezen. Kerstmis is de laatste jaren ook anders geworden. De kans op een witte wonderwereld buiten wordt ook in 2023 alweer klein geacht. En wie durft er nog te denken aan een wereld in vrede over 3 weken? Dan is het wel eens prettig om de gordijnen dicht te doen en de kerstboom en een paar veilige kaarsen te ontsteken. Mensen vertellen en luisteren al naar verhalen sinds de prehistorie en die betovering zal nooit verdwijnen.

Wie is Bard Bothe?

De lerares Nederlands van Bard Bothe op de middelbare school inspireerde hem om te gaan schrijven. Hij werd hoofdredacteur van de schoolkrant, van de interscholaire krant, maakte een enkel programma voor het toenmalige jeugdprogramma van de AVRO en was vastbesloten om de journalistiek in te gaan.

In zijn studententijd kreeg hij een baan aangeboden bij de wereldomroep voor hele dagen. Vanwege zijn studie sociale psychologie kon hij echter maar halve dagen werken. Daar wilde de wereldomroep niets van weten, dus kwam er van de journalistiek niets terecht. Hij studeerde af, ging werken, bleef wel schrijven, maar publiceerde niets.

Bekijk ook:  Een waargebeurd kerstverhaal over de liefde

Doordat zijn werk hem al maar meer opeiste, had hij voor zijn gezin steeds minder tijd. Toen brak een tijd van bezinning aan. Tijdens zijn verblijf in een boeddhistisch centrum besloot hij om weer te gaan schrijven.

Inmiddels heeft hij drie boeken gepubliceerd. Andermaal Anne, een roman waarmee hij een eerste prijs won in een schrijverswedstrijd, Kaarslicht en dennenaalden, een bundel verhalen die hij in de loop van de jaren geschreven had voor zijn kinderen en recent verscheen De wereld van WINNE, een spannend jeugdboek.

Kerstverhalen van Bard Bonthe

Kerstverhalen, de samenvatting

De schrijver: ‘Met kerstmis is alles anders. We halen een kerstboom in huis en er branden overal kaarsjes. Kerstmis is een familiefeest. Een feest van het licht. Er wordt lekker gegeten en er worden goede gesprekken gevoerd.

Kerstmis is ook een tijd voor verhalen. Over vreugde en soms over verdriet. Over dingen die gebeuren, over zaken waar niet altijd een oplossing voor de hand ligt. En soms is het toch lastig om de goede kerstsfeer te pakken. Een fijn kerstverhaal dat wordt voorgelezen kan daarbij behulpzaam zijn. Er zijn niet veel kerstverhalen die min of meer losstaan van de puur christelijke beleving.’

Dit boek bestaat uit warme verhalen die allemaal wel iets met Kerstmis te maken hebben. Sommige zijn geschikt voor kinderen andere meer voor volwassenen, maar alle verhalen dragen een boodschap in zich die gaat over mensen en hun belevenissen.

Over Kerstverhalen

Er zijn inderdaad weinig bundels over kerst die niet direct betrekking hebben op de christelijke beleving van het feest en dat maakt dit boek bijzonder. De verhalen zijn licht met een vleugje humor, maar ontroeren ook. Het zijn korte verhalen die zich goed lenen om voor te lezen aan een gemengd publiek. Kerstverhalen met een knipoog. De bundel telt 143 bladzijden en heeft illustraties. Het mooiste verhaal is misschien wel ‘De vergadering van engelen’. Het boek ligt hier al klaar voor Kerstmis.

Bekijk ook:  De 15 leukste winterboeken voor kinderen

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *