20 kerstboeken voor kinderen

Kerst komt er weer aan en daar horen ook elk jaar boeken bij. Voor volwassenen zijn er allerlei boeken om naar de kersttijd toe te leven. Dat kunnen boeken zijn met het Bijbelse kerstverhaal, maar ook romans die zich in december afspelen. Voor kinderen zijn er ook allerlei boeken over kerst en alles wat daarbij hoort. Hieronder vind je 20 kerstboeken voor kinderen. Leuk om met Sinterklaas te geven, zodat ze er in de weken voor kerst al van kunnen genieten. Voor de afwisseling staan er ook wat algemene winterboeken tussen.

20 kerstboeken voor kinderen

Op zoek naar kinderboeken voor kerst om je kleintje in de periode voor de kerstdagen voor te lezen? Of kan jouw kind zelf al lezen en zoek je een boek dat bij Kerstmis past? Hieronder vind je 20 kerstboeken voor kinderen. Dit zijn leuke boeken voor kerst om voor te lezen, maar er staan ook een aantal boeken tussen die kinderen zelf kunnen lezen, zoals De Zoete Zusjes vieren kerst.

Mijn eerste Kerstmis Dick Bruna

1. Mijn eerste Kerstmis, Dick Bruna

Er is een bijzonder kindje geboren… De herders en de wijzen uit het oosten: allemaal komen ze kijken bij Jozef en Maria en het kindje in de kribbe. Dit kartonboek met doorkijkvensters is speciaal voor de allerkleinsten, die zo kunnen kennismaken met het kerstverhaal.

De zoete zusjes vieren Kerst

2. De Zoete Zusjes vieren kerst

‘De Zoete Zusjes vieren Kerstmis’ is hét kerstboek voor alle kinderen die niet kunnen wachten tot de kerstman en zijn rendieren in Nederland aangekomen zijn. Natuurlijk helpen de Zoete Zusjes mee met het versieren van de kerstboom, vieren ze kerst op school, gaan ze naar de kerstmarkt en spelen ze het kerstverhaal na. En dit jaar gaan ze kerst vieren op een wel heel bij zondere manier: ze mogen namelijk meedoen met de lichtjestocht en de levende kerststal in de wijk. Maar er komt een grote sneeuwstorm aan! Zal het Saar en Janna lukken om het kerstfeest te redden? Met het nieuwste deel in de populaire kinderboekenserie van de Zoete Zusjes wordt het weer lekker lezen op de bank met een dekentje, een beker warme chocolademelk en een zelfgebakken kerstkransje!

Muizenhuis Kerstmis zoekboek

3. Het muizenhuis – Kerstmis zoekboek

Het vervolg op het razend populaire Groot kijk- en zoekboek staat in het teken van Kerstmis. Samen met Sam en Julia zoek je naar de kleinste details van het Muizenhuis. In de winkels, werkplaatsen, slaapkamers, keukens en buitenruimtes is namelijk van alles te ontdekken, als je maar goed oplet! Kan jij de kerstballen, kerstbomen, kerstmutsen en kerstkoekjes vinden?

Het echte kerstverhaal kinderboeken voor kerst

4. Het kerstverhaal, Vivian den Hollander en Mies van Hout

Maria’s buik is al heel dik. Bijna zal haar kindje geboren worden. Een engel heeft haar verteld dat het een heel bijzonder kind zal zijn.
Maar dan moeten Maria en Jozef plotseling op reis naar Bethlehem. En daar, in een stal net buiten de stad, gebeurt het: het kindje wordt geboren. Jezus heet hij.
Maria wikkelt hem in warme doeken. En Jozef ontdekt een grote, heldere ster boven de stal. Een ster die aan iedereen laat zien dat er iets bijzonders is gebeurd!

5. De sneeuwman, Raymond Briggs

Het gaat niet helemaal over kerst, maar wel over de wintermaanden. De meeste kinderen zijn dol op sneeuw en zullen zeker genieten van dit klassieke prentenboek.

Bekijk ook:  Kerstboeken: 30 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)

Op een koude winterse nacht komt een sneeuwman tot leven. En begint een magisch avontuur… Raymond Briggs’ klassieker vertelt het verhaal van het jongetje dat overdag een sneeuwman maakt waarmee hij ’s nachts allerlei avonturen beleeft.

Het grote kerst voorleesboek

6. Het vrolijke kerstvoorleesboek, Marianne Busser & Ron Schröder

Met natuurlijk het traditionele kerstverhaal over Jozef en Maria die de lange reis naar Bethlehem moeten maken. Maar ook het verhaal over de klas van juf Roos die dit jaar de kerstversiering op school mag verzorgen. En versjes over de blote koning die een kerstboom haalt, over een prachtige etalage en nog veel meer!

Heerlijk om voor te lezen of zelf te lezen in de donkere dagen voor en tijdens Kerstmis, als de kerstboom in de kamer staat en de kaarsjes branden.

Woezel & Pip Kerst in de tovertuin

7. Woezel en Pip – Kerst in de tovertuin, Guusje Nederhorst

Vandaag is het Kerstmis! Woezel en Pip hebben kriebels in hun buik. Maar in alle drukte zijn ze vergeten een kerstboom te halen. Tante Perenboom stuurt Woezel en Pip snel naar het kerstbomenbos. Ze komen terug met een wel heel bijzonder boompje…

O dennenboom Jacques Vriens

8. O, dennenboom, Jacques Vriens

‘Als Sinterklaas weg is, wordt het Kerstmis,’ vertelt Lieke haar kleine broertje Sam. Overal zie je kerstbomen, hangen kerststerren voor het raam en worden kaarsjes aangestoken. Sam begrijpt nog niet zo veel van ‘Kersumus’ en het kindje in het schuurtje, maar gelukkig weet Lieke er
al veel meer van, zodat ze het hem mooi uit kan leggen. Ze versieren de boom en mama vertelt een mooi, oud verhaal over de geboorte van een kindje in een stal en ze zingen veel kerstliedjes.

A Christmas Carol

9. A Christmas Carol, een kerstvertelling op rijm, Marianne Busser & Ron Schröder

In A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm lees je over Scrooge, de grimmige vrek uit het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens. De oude man kan alleen maar aan geld denken en vergeet de mensen om hem heen. Op kerstavond verschijnt de geest van Scrooges overleden zakenpartner Marley, die hem vertelt dat hij drie keer bezoek zal krijgen. De verschijningen laten Scrooge zijn verleden, heden en toekomst zien. De gierige en kille man ziet wat voor effect zijn gedrag op zijn naasten heeft en besluit het roer drastisch om te gooien. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het boompje kerstboeken voor kinderen

10. Het boompje, Loek Koopmans

Het kleine boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde, stekelige naaldjes. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht… Een ontroerend kerstverhaal naar een gedicht van Friedrich Rückert (1788-1866).

11. Kerstlichtjes, Ruth Symons & Carolina Rabei

Een vader en zijn dochter rijden naar huis voor kerst. Rijd je met ze mee? Op iedere pagina schitteren bewegende lichtjes je toe! De koplampen van de auto, het noorderlicht aan de hemel en de lichtjes in de boom: ze bewegen echt door flapjes te openen of aan wieltjes te draaien! Een heerlijk kijk- en voorleesboek met lieve, sfeervolle illustraties. De bewegende elementen lijken de lichtjes echt te doen fonkelen. Een van die kerstboeken voor kinderen dat je ogen laat schitteren en je hart verwarmt.

12. Het wonderlijke winterboek

Met dit voorleesboek voor kinderen zit je de hele winter goed. In deze bundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over de winter. Over Sint en Piet, die soms wel een beetje hulp kunnen gebruiken, over een prachtig midwinterfeest, over een kerstman die zijn muts kwijt is, over een onsmakelijk kerstdiner, en over héél veel oliebollen…

13. Het Kerstvarken, J.K. Rowling

Een gloednieuw boek van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijfster! Jack is dol op zijn speelgoedknuffel Ut Varken. UV is er altijd voor hem geweest, in goede en slechte tijden. Maar dit jaar is er op kerstavond iets vreselijks gebeurd: UV is zoek! Gelukkig is kerstavond dé tijd van het jaar voor wonderen, een avond waarop alles tot leven kan komen… zelfs speelgoed. Samen met zijn nieuwe knuffel het Kerstvarken (de irritante vervanger van UV) gaat Jack naar het Land van Verlies. Met de hulp van een pratende Lunchtrommel, een dapper Kompas en de gevleugelde Hoop gaat hij op pad om de beste vriend die hij ooit gehad heeft te redden van de verschrikkelijke, allesverslindende Grote Verliezer…

Kerstmis in de stal, Astrid Lindgren

14. Kerstmis in de stal, Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens stemmige verhaal over het kind dat tijdens de kerstnacht geboren wordt in een stal, is met veel innerlijke warmte en een kleurrijke toonzetting door Lars Klinting in beeld gebracht.

15. Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg, Eric Carle

In dit sfeervolle en vrolijke kerstboek met stevige flappen viert Rupsje Nooitgenoeg kerstavond. Maar waar is iedereen in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek: kan hij de poes, muis en hond vinden achter de flapjes? En wie knabbelt er daar aan het huisje van koek? O ja, en waar is de Kerstman eigenlijk?

16. Kerstmis met Boer Boris, Ted van Lieshout & Philip Hopman

De kerstboom staat mooi versierd buiten op het erf en alle dieren komen kijken. Behalve het oude varken… Dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boer Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje…

17. Een Gouden Kerst met Donald Duck en zijn vrienden

Een Gouden kerst met Donald Duck en zijn vrienden bevat drie heerlijke Disney kerstverhalen om samen te lezen. Met: Knabbel en Babbel en de kerstboom, Donald Duck en het kerstverhaal en Mickey Mouse bezorgt de kerstpost.

Hamley zoekt de kerstman

18. Hamley zoekt de kerstman, Sandra J. Paul

Op zoek naar kerstboeken voor kinderen die al wat ouder zijn? Dan is Hamley zoekt de kerstman een leuke optie.

Bekijk ook:  De boeken van Hiro Arikawa: Reisverslag van een kat en De kat die bleef

Het nieuwe avontuur van Hamley, het zwarte katje dat mensen verstaat. Hamley is enorm geïnteresseerd in de kerstperiode, en vooral hoe de mensen praten over de kerstman. Wie is toch die man, en waarom gooit hij pakketjes in schoorstenen? Nieuwsgierig als ze is gaat ze op zoek naar de kerstman. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Hij woont immers op een geheime plek die niemand ooit mag zien.

De notenkraker

19. De notenkraker – muziekboek

Sommige kerstboeken voor kinderen zijn ook voorzien van muziek. Prachtig geïllustreerd sprookje over Clara en de notenkraker. Na een druk op de knop hoor je de speciaal gearrangeerde muziek van Tsjaikovski’s beroemde ballet. Perfect cadeautje om kleine kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.

20. Egeltjes wonderlijke winter, Bram Kasse en Leontine Gaasenbeek

Dit jaar wil Egeltje geen winterslaap houden. Want zijn vriendjes zeggen dat de winter de mooiste tijd van het jaar is. En dat wil hij ook wel eens meemaken. Maar dan gaat er van alles mis. En Egeltje krijgt de schuld. Alle vriendjes zijn boos op hem. Verdrietig trekt Egeltje toch zijn pyjamaatje maar aan. De winter is echt niet de mooiste tijd van het jaar… Of toch wel? Een hartverwarmend winterverhaal over vriendschap.

Bonustip: Het sneeuwvlokje

Ben je fan van De kleine walvis (Prentenboek van het Jaar 2017) van Benji Davies? Lees dan ook Het sneeuwvlokje, opnieuw een hartverwarmend prentenboek van deze talentvolle auteur-illustrator dat je in je hart raakt. Van Benji verschenen eerder ook o.a. Het eiland van opa en Donderkopje (bekroond met Oscar’s Book Prize 2020 voor beste kinderboek tot 5 jaar). Hoog in de wolken woont een klein sneeuwvlokje. Ongestoord tolt en springt het rond in de wolken, steeds harder en harder. Tot het opeens begint te vallen… Beneden loopt een meisje met haar opa. Ze kijkt op naar de lucht en vraagt zich af of het gaat sneeuwen… Het sneeuwvlokje is een subliem verteld en prachtig geïllustreerd verhaal over het vinden van je plek in de wereld en ontdekken dat het mooiste cadeau dat je kunt krijgen een cadeau is om te geven. Cadeautip voor het hele jaar door, en speciaal voor de feestdagen!

Weet jij nog leuke kerstboeken voor kinderen? Laat je tip gerust hieronder achter.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *