Boekentip van de week – 43

De schrijver van de boekentip van week 43 was een duidelijke kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur. Het boek uit deze tip handelt over een voormalig agent van de geheime dienst, maar heeft een andere insteek dan dit soort boeken normaalgesproken hebben. Iets voor jou? Bekijk dan snel onze boekentip van week 43.

Wie was Javier Marias?

Tien dagen voordat zijn laatste boek in Nederland uitkwam, overleed de Spaanse auteur Javier Marias (11-9-2022). Niet zomaar een schrijver, want hij ontving tijdens zijn 30-jarige carrière talloze literatuurprijzen. Hij werd gezien als een van de grootsten van deze tijd en was een duidelijke kandidaat voor de Nobelprijs voor de literatuur. Hij stierf op 70-jarige leeftijd aan een longaandoening in een ziekenhuis in Madrid. Eerder had hij in Spaans magazine een interview gegeven over zijn angst voor de dood. De boekentip van deze week is Tomas Nevinson.

Waar gaat het boek Tomas Nevinson over?

De hoofdpersoon Tomas Nevinson is een voormalig agent van de geheime dienst. In een van Marias’ eerdere boeken ‘Berta Isla’ is hij eerder ten tonele gevoerd. Hoewel hij inmiddels met pensioen is, wordt hij bezocht door zijn voormalige leidinggevende. Die verzoekt hem een bijzondere opdracht aan te nemen. Nevinson moet op zoek naar een vermeende terroriste van de IRA. Volgens geruchten is ze teruggekeerd naar Spanje waar ze in het verleden veel slachtoffers heeft gemaakt met spectaculaire aanslagen. De taak van Nevinson is simpel: hij moet haar opsporen en dan doden.

Het boek is geen thriller, zoals de korte beschrijving wellicht doet vermoeden. Het gaat over moraliteit en de grenzen van mogelijkheden. Nevinson vraagt zich af of hij hiertoe in staat is: “Ik ben ouderwets opgevoed en heb nooit kunnen vermoeden dat ik op een dag opdracht zou krijgen een vrouw te doden.”.
Maar de vragen die worden opgeroepen zijn groter. Mogen slechte daden genegeerd worden en wat is daarvan het gevolg. Is er ook zoiets als een goede moordenaar die de wereld veel leed kan besparen door zijn daden, of is het doden van een mens nooit toegestaan ondanks de context? De recensies spreken over een moreel aangrijpend boek dat indringend is en vele vragen oproept, ook over de soms sinistere macht van overheden.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 35

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *