10 mooie kerstboeken om voor te lezen

Het weer wordt grijzer en het nieuws brengt sombere berichten in de huiskamer momenteel. Het duurt nog 73 dagen voor het Kerstmis is. Problemen lossen zich niet vanzelf op als de kerst aanbreekt. Het is ongeacht hoe je denkt over deze dagen wel een moment van reflectie. De onderstaande 10 kerstboeken lenen zich om voor te lezen en de sfeer in de huiskamer te brengen die ons de grauwe realiteit even kan doen vergeten.

10 kerstboeken om voor te lezen

Lekker op de bank met een sfeervol kerstboek? Kerstboeken om voor te lezen zijn net zo knus als kerstromans om zelf te lezen. Hieronder vind je een aantal mooie kerstboeken om voor te lezen.

1. Kerstverhalen – Antoine Bodar

De Kersttijd is de periode waarin mensen eens te meer nadenken over leven en dood, vriendschap en geborgenheid, vrede en tevredenheid, onschuld en zuiverheid. Zij worden even (bijna) als kinderen die elkaar gunnen kunnen. Antoine Bodar ontdekte Kerstverhalen die ertoe doen en stelde zijn eigen bundel samen.

Kerstverhalen om voor te lezen

Dit boek bevat het échte Kerstverhaal (Jezus is geboren in Bethlehem, God wordt mens), een persoonlijke inleiding van Antoine Bodar over het Kerstgevoel, over zijn eigen herinneringen aan Kerstmis en over het gemeenschappelijke in veel Kerstverhalen. De gekozen verhalen zijn verdiepend naar thema en literair naar vorm. De bundel is bedoeld voor christenen en voor belangstellende ongelovigen van alle leeftijden en kan elk jaar weer ter hand worden genomen. Opgenomen zijn, naast het Kerstevangelie zoals Lucas en Matteüs dat hebben beschreven, verhalen van Leo Tolstoj, Anton Tsjechov, Maxim Gorki, Ernest Claes, Gerard Walschap, Anna Blaman, Ed. Hoornik, Godfried Bomans, Bertus Aafjes, Heinrich Böll en Vonne van der Meer.

2. Het kerstfeest van Bob – James Bowen

Het waargebeurde en wereldberoemde verhaal over de vriendschap tussen straatmuzikant James en straatkat Bob

Sinds Bob de straatkat in 2012 verscheen, zijn Bob en James wereldberoemd geworden. Het verhaal van auteur James Bowen, een drugsverslaafde Londense straatmuzikant die door de aanwezigheid van de door hem geadopteerde straatkat Bob de weg naar een gezond bestaan terugvond, trok veel aandacht. Na Bob de straatkat schreef hij De wereld volgens Bob en Het Kerstfeest van Bob.

het-kerstfeest-van-bob

In Het Kerstfeest van Bob blikt James terug op de laatste Kerstmis die hij met Bob heeft doorgebracht op straat. Het is december 2010 en Londen ligt bedolven onder een pak sneeuw. Bob helpt James door een van de zwaarste tijden van zijn leven. Voor een straatmuzikant zijn het slechte tijden. Al snel komt James krap bij kas te zitten en moet hij zijn uiterste best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kost hem veel moeite om in leven te blijven, maar misschien nog wel meer om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij altijd Bob nog. James put kracht en inspiratie uit zijn buitengewone kat, gaandeweg lerend over de ware betekenis van Kerstmis.

3. De schoenendoos – Francine Rivers

In deze compleet vernieuwde uitgave van ‘De schoenendoos’ van Francine Rivers vind je een ontroerend kerstverhaal en een serie overdenkingen voor de adventstijd.

Bekijk ook:  10 schrijvers vergelijkbaar met Tom Clancy

Pleegkind Timmy heeft het niet gemakkelijk nu hij niet meer bij zijn moeder thuis kan wonen. Hij wordt opgevangen door lieve pleegouders, maar zelfs zij weten niet wat er in de schoenendoos zit die Timmy altijd met zich meedraagt. Pas wanneer Timmy meespeelt in het kerstspel op school, verandert alles.

4. De beste kerstverhalen van Mozaïek

De beste kerstverhalen van Mozaïek van Irma Joubert, Guurtje Leguijt, Arie Kok, Frans Willem Verbaas, Joke Verweerd e.a. bevat een keuze van de beste kerstverhalen van de fondsauteurs van Uitgeverij Mozaïek, aangevuld met twee fonkelnieuwe verhalen. Zeer geschikt om voor te lezen in het gezin, in de kerk of op de vereniging. Of om er zelf van te genieten.

5. Sprookjes onder de kerstboom – Astrid Lindgren

Mooie sprookjesbundel vol fantasierijke plekken en kleurrijke personages van de bekende schrijfster Astrid Lindgren.

Wij hebben thuis een draakje gehad. Ik zal nooit die ochtend in april vergeten dat ik hem voor het eerst zag. Mijn broer en ik gingen het varkenshok binnen om naar de biggetjes te kijken die ’s nachts geboren waren. Daar lag het grote moedervarken, met tien kleine biggetjes dicht tegen haar aan, in het stro. Maar helemaal alleen in een hoekje stond een klein groen draakje met boze oogjes…

De sprookjes van Astrid Lindgren zijn soms grappig, soms ontroerend, en altijd spannend. Sprookjes over gewone kinderen die iets heel bijzonders meemaken. Ja, je zou je best kunnen voorstellen dat je zelf misschien ook twee kinderen van het minivolk ontmoet, of een gevecht moet leveren met woeste rovers, of een zaadje in de grond stopt waar iets ongelooflijks uit groeit. Een boek om keer op keer voor te lezen!

6. Toch nog Kerstmis – Enno van der Schans

In dit boek nu eens geen vals beeld van Kerstmis als een aaneenschakeling van harmonieuze dagen, zoals vaak voorgespiegeld door tijdschriften en sociale media. In alle verhalen hangt over de dagen voor Kerstmis een sombere, door pech of andere narigheid veroorzaakte grauwe sluier. De komst van het kerstfeest weet daarin toch elke keer weer verandering te brengen. De verrassende en soms zelfs hilarische ontknoping wordt steevast begeleid door het vallen van sneeuw, een kerstfenomeen dat door de klimaatverandering dreigt te verdwijnen. Daarom krijgt sneeuw een ereplaats als einde van de rode draad die de rampzalige toestanden met piano’s, kalkoenen, financiële ellende en foute vakanties met elkaar verbindt. Heerlijke verhalen om in je eentje te lezen of om voor te lezen tijdens een kerstdiner met familie en/of vrienden. Dan worden het toch nog harmonieuze kerstdagen.

7. Buiten sneeuwt het – Marlies Medema & Els Florijn

Buiten sneeuwt het kerstboeken om voor te lezen

Buiten sneeuwt het’ met bijdrages van o.a. Marlies Medema, Els Florijn en Frans Willem Verbaas is een indrukwekkende verhalenbundel over Kerst. Een buschauffeur die de weg kwijtraakt en een bijzondere ontdekking doet. Een vader die zoekraakt en op een onverwachte plek wordt gevonden. Een vrouw die op zoek gaat naar een leuke man voor bij het kerstdiner, maar de verdwaalde poes toch gezelliger vindt. De kerstverhalen in ‘Buiten sneeuwt het’ zitten vol verrassingen en zijn geschikt om te lezen bij kerstvieringen, of gewoon thuis als zinvol momentje voor jezelf.

8. Kerst met Evie – Nicola May

Een feelgood kerstverhaal van Nicola May vertelt in de novelle ‘Kerst met Evie’ het bijzondere verhaal van de Londense Evie. Twee dagen voor de kerst biecht haar vriend op dat hij een een affaire heeft en bij haar weggaat. Evies hart is gebroken en ze besluit haar verdriet te verdrinken met haar beste vriendin Bea. In de pub komt ze de vriendelijke Greg tegen, die toevallig hoort dat Evie geen plannen heeft voor de kerst. Hij runt een daklozenopvang en kan tijdens de koude wintermaanden een extra paar handen gebruiken. Evie besluit op zijn aanbod in te gaan. Hier ontmoet ze Yves, een vriendelijke dakloze. Evie voelt zich meteen op haar gemak bij de man en ze spreken samen meerdere keren af in de decembermaand. Samen trekken ze door Londen, bezoeken ze bezienswaardigheden en praten ze over van alles en nog wat.

Bekijk ook:  20 kleine boeken voor op reis

9. De magie van kerst – Cathy Kelly

Cathy Kelly heeft haar eerste korte verhalenbundel geschreven. De magie van Kerst is een hartverwarmende verzameling van inspirerende en charmante feelgood verhalen over het leven, de liefde en de dilemma’s van alledag waar wij allemaal mee te maken hebben.

De magie van kerst Cathy Kelly

Zullen de twee vrijgezelle zussen Dolores en Genevieve zich eindelijk los kunnen maken van hun strenge moeder? Gaat Larissa zich ook dit jaar weer dodelijk verlegen voelen tijdens de Kerstparty op kantoor? En durft Alice haar huis en haar hart open te stellen voor de enige bezoeker die ze niet wil zien deze Kerst? Dan is er nog de mysterieuze Madame Lucia met haar kristallen bol. Kan zij het lot van haar klanten echt een handje helpen?

Negentien ontroerende en humoristische verhalen waar voor iedereen iets herkenbaars in zit. Haal de kerstversiering tevoorschijn en geniet van Cathy Kelly’s kenmerkende betoverende schrijfstijl.

10. Een Kerstmis Karel – Gerie Rikken

Karel de kater woont in het huis van ‘meneer’, een mopperige, gierige man. Maar een thuis kan Karel het nauwelijks noemen, want een thuis is knus en warm én daar wordt je geaaid. Je weet wel, zo’n aai die begint bij je neus, over je kop naar je oren en dan in een lange haal over je rug tot aan het puntje van je staart. Maar zulke aaien en zelfs eten, krijgt hij niet. Karel gaat steeds meer op z’n baasje lijken, gemeen en hebberig. Zonder twijfel, de meest duivelse kat die ooit in de binnenstad heeft rondgelopen. Maar dan, als de kerstbomen zijn versierd, er lampjes in de straten hangen en kerst voor de deur staat, gebeuren er mysterieuze dingen. Dingen die je alleen in een magische kerstnacht zou kunnen meemaken. En dat, terwijl een kat niet eens weet wat Kerstmis is, toch?

Soortgenoten uit het verleden, heden en de toekomst, laten Karel op een onverklaarbare manier zien, dat al die dingen waarover hij ontevreden is en waar hij mee spot, nét even anders zijn dan hij denkt. Een Kerstmis Karel is een prachtig geschreven fabel, waarin de kerstgedachte op zijn mooiste manier aanwezig is. Vol grappige, spannende en ontroerende momenten, en niet te vergeten, met een bijzondere knipoog naar A Christmas Carol van Charles Dickens.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “10 mooie kerstboeken om voor te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *