A Christmas Carol in prose van Charles Dickens

Er is waarschijnlijk na het kerstverhaal in de Bijbel geen enkel ander verhaal zo bekend geworden als ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Ook dit jaar rond de kerst zullen weer duizenden over de hele wereld het verhaal lezen, een film of een toneelstuk zien of hoe dan ook kennis maken met het kerstverhaal over Scrooge en Tiny Tim.

Dat succes duurt nu ook al bijna twee eeuwen. Op 19 december 1843 werd het boek voor het eerst uitgegeven. Er waren maar liefst 6.000 exemplaren gedrukt. Binnen een week waren ze allemaal verkocht. Ook vandaag de dag wordt het boekje nog steeds goed verkocht. Om te lezen, voor te lezen of gewoon in de boekenkast te hebben. Waarom werd juist dit verhaal zo’n succes en wie was Charles Dickens?

Scrooge en kleine Tim

Onlangs kwam er nog een bewerkte uitgave van A Christmas Carol van Charles Dickens op de markt: Scrooge en kleine Tim.

Deze versie is Nederlandstalig.

Het leven van Charles Dickens

De schrijver werd geboren in 1812 en zou 58 jaar oud worden. Hij werd wellicht de belangrijkste en meest gelezen schrijver van de Victoriaanse tijd in Engeland. Tot aan de Eerste Wereldoorlog bleef hij -ook na zijn overlijden- de meest populaire schrijver. Van zijn roman ‘A tale of two cities’ zijn er 200 miljoen exemplaren verkocht. Dat is goed voor een plaatsje in de top tien van meest verkochte boeken ooit. Voor een schrijver uit een tijd dat veel mensen nog niet konden lezen, is dat op het minst bijzonder te noemen.

In zijn boeken en verhalen kon Dickens putten uit ervaringen uit zijn eigen jeugd want die was niet altijd even vrolijk. Hij kwam uit een gezin met 8 kinderen en zijn vader kreeg financiële problemen. In die tijd betekende dat opsluiting in een beruchte gevangenis, terwijl de kinderen terecht kwamen in een weeshuis waar de omstandigheden ook niet beter waren. Dickens heeft daarover in veel van zijn boeken geschreven. Als 15-jarige ging hij als hulpje werken bij een advocatenkantoor. Hij leerde zichzelf steno en kon zo carrière maken op het kantoor. In 1835 werd hij aangenomen als journalist en vanaf dat moment begon hij ook te schrijven.

Bekijk ook:  Tip: Het geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman

Waarom werd Christmas Carol zo’n succes?

Het verhaal verscheen in een tijd dat er enige aandacht ontstond voor de sociale ongelijkheid in Engeland. Dat was vooral in Londen waar te nemen, waar rijkdom en pracht soms maar een paar straten verwijderd was van extreme armoede en een leven dat vrijwel alleen bestond uit werken en lijden. In alle boeken van Dickens wordt die sociale onrechtvaardigheid aangekaart. Maar dat gebeurt nooit zonder hoop. De aanklacht is verpakt in een verhaal dat lezers tot de verbeelding spreekt, zodat het ook vandaag de dag nog herkenbaar blijft in een compleet andere wereld.

A christmas Carol Charles Dickens

Nederlandse versie: Een kerstlied in proza

De Nederlandse versie van het kerstverhaal over Scrooge en Tim van Charles Dickens heet ‘Een kerstlied in proza’. Dit is het verhaal in onbewerkte versie. Hiernaast zijn er veel bewerkingen uitgegeven, zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen.

Dickens is een verteller die de lezer boeit door de bijzondere karakters en de verhalen waar zelfs sociale misstanden met humor wordt verzacht. A Christmas Carol is het eerste, maar beslist niet het laatste kerstverhaal dat Dickens heeft geschreven. De latere verhalen waren wellicht ook populair op het moment dat ze uitkwamen, maar zijn inmiddels vrijwel vergeten. Er is onlangs wel een mooie reeks met Dickens kerstverhalen uitgegeven:

  1. Eerste deel: Kerstverhalen van Charles Dickens 1 – Een kerstlied (A Christmas Carol)
  2. Tweede deel: Kerstverhalen van Charles Dickens 2 – Het Carillon
  3. Derde deel: Kerstverhalen van Charles Dickens 3 – De Krekel bij de Haard
  4. Vierde deel: Kerstverhalen van Charles Dickens 4 – De Strijd van het Leven
  5. Vijfde deel: Kerstverhalen van Charles Dickens 5 – De Gekwelde Man

Ontelbare verfilmingen en meer

Tijdens zijn leven werd Dickens vaak gevraagd om toezicht te houden op de uitvoering op het toneel van zijn kerstverhaal. Al gauw was dat niet meer mogelijk, omdat op een bepaald moment er 8 toneelgezelschappen waren in Londen die tegelijkertijd het stuk op toneel brachten. Het verhaal was ook uitermate geschikt voor verfilming. De eerste keer gebeurde dat in de begindagen van de film in 1901. De laatste verfilming tot dusverre was in 2009, maar er zullen beslist nog nieuwere versies komen. Bij de vele verfilming werd soms de originele tijd aan gehouden waarin Dickens het schreef maar ook werd het verhaal regelmatig verplaatst naar de tijd waarin de film werd opgenomen. Ook Disney gebruikte de Christmas Carol voor een aantal tekenfilms.

Bekijk ook:  Een waargebeurd kerstverhaal over de liefde

Het kerstverhaal over Scrooge: waar gaat A Christmas Carol over?

Voor wie het kerstverhaal over Scrooge nog niet kent of gelezen heeft, zullen we hier de afloop niet verraden. Ebenezer Scrooge is een echte vrek. Zijn naam is inmiddels ook in de Engelse taal opgenomen als een synoniem voor iemand die alleen om geld geeft. Ook in de periode voor kerstmis aanbreekt, is er geen enkel warm gevoel bij Scrooge te bespeuren. Maar dan krijgt hij drie dromen die hem veel te vertellen hebben over zijn eigen leven. Wordt het toch een fijne kerst voor Scrooge en de mensen in zijn omgeving?

De bekendste quote in het boek is die van Tiny Tim voorafgaande aan het kerstfeest: ‘God bless us every one’.

A Christmas Carol van Charles Dickens – originele Engelse versie

Lees je ook regelmatig in het Engels? Het origineel van A Christmas Carol werd uiteraard uitgegeven in de Engelse taal. Er zijn diverse uitgaves beschikbaar, waaronder deze, waarin de originele illustraties gedrukt zijn. Ook leuk als kerstcadeautje!

Meer lezen van Dickens?

De meest bekende romans van de meesterverteller zijn :

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

9 gedachten over “A Christmas Carol in prose van Charles Dickens

  1. Great Expectations zei mij ineens heel veel, maar ik vraag mij af of ik het nu wel of niet gelezen heb. Natuurlijk is het verhaal van A Christmas Carol bekend en heb ik in de loop der jaren diverse verfilmingen gezien. Het verhaal achter de schrijver was mij weer niet zo bekend. Dus leuk dat ik daar op deze manier ook wat meer van heb meegekregen. Ik probeer overigens mijn boeken zoveel mogelijk in het Engels te lezen, zodat ik mijn woordenschat en talenkennis wat bijhoud.

  2. Toen ik nog kind was, was ik bang voor de tekenfilm versie. Er is ook een filmversie met Jim Carrey inmiddels die volgens mij heel wat kinderen zou traumatiseren!

  3. Wat een interessant en informatief artikel. Ik ken de klassiekers van Dickens uiteraard ook. De film vond ik als kind angstaanjagend, weet ik nog 🙂

  4. Ieder jaar kijk ik deze film weer! Dan wel de “echte” versie ervan. Het is mijn favoriete kerstfilm! Als kind heb ik zelfs een toneelstuk mogen spelen. Ik blijf erbij, dit is mijn favoriet! Het boek zelf heb ik nog nooit gelezen, jammer eigenlijk! Jij inspireert mij om dit nu wel te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *