Recensie: Memoria, David Lagercrantz

Alleen mensen die het goed hebben, lezen thrillers. Zij die in nood verkeren lezen rustige boeken,’ zei Godfried Bomans ooit. Daar zit een kern van waarheid in en misschien is het dus wel een extra voorrecht om thrillers te kunnen lezen. Nieuwsgierig naar Memoria van David Lagercrantz? Lees dan nu onze recensie.

Gegevens van het boek

Titel: Memoria
Auteur: David Lagercrantz
Uitgeverij: Signatuur
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 400 blz.

Waar gaat Memoria over?

Memoria is een nieuwe Rekke en Vargas-zaak. Het is een los te lezen vervolg op Obscuritas.

Recensie Memoria David Lagercrantz

Claire Lidman is al veertien haar dood, maar haar echtgenoot Samuel weigert dat nog steeds te accepteren. Als hij op een foto een vrouw ziet die precies op Claire lijkt, vraagt hij Hans Rekke en Micaela Vargas om hulp. Het onderzoek leidt hen terug in de tijd en Rekke wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen uit het verleden. Hij realiseert zich dat hij zijn aartsvijand van vroeger, Gabor Morovia, weer onder ogen moet komen. Intussen wordt Micaela continu lastig gevallen door haar criminele broer Lucas. Maar dat raakt haar minder dan wanneer ze erachter komt wie de nieuwe vriend van Rekke’s dochter Julia is. Memoria is het tweede deel in de reeks over Rekke en Vargas van bestsellerauteur David Lagercrantz.

Hoe zit het boek in elkaar?

In het boek volg je diverse personages, waaronder Claire Lidman, Hans Rekke en Micaela Vargas. De vete tussen Hans Rekke en Gabor Morovia vormt de belangrijkste lijn in het verhaal.

Bekijk ook:  Recensie: Liever het bloed van Michael Bennett

De hoofdstukken zijn relatief kort, waardoor je het boek makkelijk even neer kunt leggen, al zal je het er al snel weer bij pakken om achter de afloop te komen.

Recensie Memoria

Waar de recensies van Obscuritas zeer matig waren, zullen deze bij Memoria zeker meer lovend zijn. Hoewel er een wirwar van personages in het boek voorkomt, waardoor je goed de aandacht erbij moet houden, blijft het door het hele boek spannend en wil je weten hoe het nu precies zit. Het boek had her en der wat beter uitgewerkt kunnen worden, sommige lijnen zijn onderbelicht, doordat de vete tussen Hans Rekke en Gabor Morovia de boventoon voert. Soms is het boek een tikkeltje voorspelbaar, maar het liep wel anders af dan ik had verwacht. De cover past niet exact bij het verhaal, maar is wel erg aansprekend.

Er staan veel Latijnse uitspraken in het boek, maar daarbij wordt altijd een vertaling of uitleg opgenomen. De professor-achtige personages doen enigszins denken aan Dan Brown, terwijl de schrijfstijl meer weg heeft van Daniel Silva. Wanneer je genoten hebt van de boeken van Daniel Silva, zal je Memoria zeker ook kunnen waarderen. Een thriller zonder echt bloederige passages, maar met de nodige spanning op iedere nieuwe bladzijde.

Aan het einde duikt er plotseling een vrouw op, die het middelpunt van een nieuwe zaak lijkt te zijn. Persoonlijk zou ik daar niet voor gekozen hebben, het komt wat uit de lucht vallen en haalt het prettige afgeronde gevoel weg dat je als lezer had. Ik kijk echter wel erg uit naar het volgende boek over Rekke en Vargas!

Bekijk ook:  Recensie Het hart van de chocolaterie - Laura Frantz

Is dit boek een aanrader?

Wanneer je van thrillers houdt die gemakkelijk lezen en waarin steeds weer een tipje van de sluier opgelicht wordt, dan is Memoria vast iets voor jou. Voor de fans van Daniel Silva!


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *