Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Een perfect moment om op de bank te kruipen met een boek met een feministisch tintje. Er zijn veel boeken over het feminisme te vinden, maar vandaag de dag zijn er een aantal boeken beschikbaar die ook nog eens lekker weglezen. Hier vind je de 10 beste feministische boeken van dit moment.
Inhoudsopgave
Sinds wanneer bestaat internationale vrouwendag?
Het is eigenlijk wel een leuk weetje dat internationale vrouwendag volgens de boekjes voor het eerst op 8 maart 1922 werd gevierd. Dat was het geboortejaar van mijn oma en daarom voor mij persoonlijk heel speciaal. Bijzonder is dat deze dag waarschijnlijk voor het eerst door communistische vrouwen werd gevierd. Bij dit soort dagen denk je altijd automatisch aan Amerika en dat is een andere mogelijkheid. Het zou namelijk ook kunnen dat de dag gebaseerd is op een grote vrouwenstaking in New York. Dit was echter al op 8 maart 1908. Feit is dus in ieder geval dat internationale vrouwendag al meer dan 100 jaar bestaat, en dat is op zichzelf al bijzonder!
De 10 beste feministische boeken
Op zoek naar feministische boeken? De 10 feministische boeken hieronder bieden stuk voor stuk stof tot nadenken. Echte aanraders voor internationale vrouwendag, maar natuurlijk ook voor alle andere dagen in het jaar.
1. Onzichtbare vrouwen, Caroline Criado Perez
Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent.
Onzichtbare vrouwen toont hoe in een wereld die grotendeels voor mannen is ingericht de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de ‘genderdatakloof’ die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen.
Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen. Van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media – Onzichtbare vrouwen onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn. Een krachtig en prikkelend boek dat je kijk op de wereld voorgoed verandert.
2. Feministen dragen geen roze (en andere leugens), Scarlett Curtis
Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.
In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen is dit een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord. Met Nederlandse bijdragen van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY), Stella Bergsma, Sarah Izat, Milou Deelen, Rianne Swierstra en Meredith Greer.
3. Assepoester en het glazen plafond, Laura Lane & Ellen Haun
Doornroosje, Assepoester, De kleine zeemeermin, Sneeuwwitje… allemaal sprookjes die al jarenlang verteld worden, maar waarin de vrouw elke keer een hulpeloos leven lijdt en wacht tot de magische prins haar komt redden. Auteurs Laura Lane (van o.a. de podcast This Is Why You’re Single) en Ellen Haun (bekend van How to Get Away With Murder) besloten dat het tijd was voor moderne varianten.
In deze hilarische, vlijmscherpe versies worden alle vrouwen de held van hun eigen verhaal. Zo beklimt Mulan de rangen van het leger om vervolgens de strijd aan te gaan over haar ongelijke salaris. Wendy leert dat ze nooit een man-boy moet vertrouwen die haar stalkt en de prins van Doornroosje krijgt een lesje in consent (‘Maar ze slaapt,’ zei hij. ‘Je probeert iemand te zoenen die slaapt?’). Een heerlijk cadeau voor iedereen die zin heeft om eens wat andere sprookjes te lezen dan die ons altijd geleerd zijn.
4. Zij in de geschiedenis, Alies Pegtel
Geschiedenis is lang geen plaats geweest voor vrouwen. Vrouwen schreven geen geschiedenis en maakten – in de ogen van mannelijke schrijvers – geen geschiedenis. Hij was het die bepaalde hoe zij moest leven én wat er over dat leven bewaard bleef voor latere generaties.
Modern onderzoek laat een verrassend nieuw vrouwbeeld zien. In de oertijd ging een vrouw ook op jacht en middeleeuwse vrouwen hadden wel degelijk rechten en die lieten ze gelden ook. Gevreesde koninginnen als de Romeinse Agrippina, of Catharina de’ Medici, waren vrouwen met scherp politiek inzicht en grote bestuurlijke kwaliteiten.
‘Zij in de geschiedenis’ toont aan de hand van kleurrijke vrouwen als Aletta Jacobs, Oriana Fallaci, Hedy d’Ancona en Michelle Obama dat vrouwen net zo’n stempel drukken op de geschiedenis als mannen – al is hun inbreng niet altijd op waarde geschat.
5. 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis
Ooit gehoord van Trijntje Keever? Van Marie du Moulin? Van Judith Leyster, Maria Gartman, Trix Terwindt? In hun tijd stuk voor stuk spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol hebben gespeeld in het verleden van Nederland. Els Kloek ontrukte hun levensverhalen aan de vergetelheid. Tien jaar werkte ze met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannende dwarsdoorsnede van 1000 jaar Nederlandse geschiedenis. Dit boek mocht dan ook niet ontbreken aan deze top 10 feministische boeken.
6. We moeten allemaal feminist zijn, Chimamanda Ngozi Adichie
In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.
7. De kracht van vrouwen, Denis Mukwege
In het door oorlog verscheurde Congo behandelt de onverschrokken voorvechter van vrouwenrechten Denis Mukwege slachtoffers van verkrachting. Corruptie, wreedheden en onverschilligheid houden de conflicten al decennialang in stand, en verkrachting van vrouwen wordt ingezet als oorlogstactiek. Niet alleen in Congo, maar overal ter wereld worden vrouwen mishandeld. Mukwege zet zich ondanks meerdere aanslagen op zijn leven onverminderd in voor zijn missie: dit geweld tegen vrouwen een halt toeroepen.
In De kracht van vrouwen beschrijft Mukwege de worsteling en het lijden, maar ook de hoop en de veerkracht van vrouwen die met seksueel geweld geconfronteerd zijn. Hij behandelde duizenden vrouwen op het randje van de dood, en werd keer op keer verrast door hun herstel, groei en onvermoeibare veerkracht.
8. Wereldvrouwen, Katherine Halligan
Maak in ‘Wereldvrouwen’ kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis die met hun visie, moed en hoop de wereld voorgoed hebben veranderd. Deze bekende vrouwen zoals Anne Frank en Malala, maar ook minder bekende vrouwen vertellen hun levensverhaal, beginnend bij hun jeugd. De pagina’s worden gesierd door frisse portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Een fraai boek om cadeau te geven en te koesteren, voor iedereen!
Bekijk ook: Van klein tot groots serie van Maria Isabel Sánchez Vegara
9. Krachtige vrouwen, prachtige vrouwen, Monique Bons
In dit boek vertellen zeventien vrouwen hun waargebeurde verhaal over een ingrijpende gebeurtenis die hen volledig van hun stuk bracht. Toch lukte het elk van hen om na een periode van vaak diep verdriet en pure wanhoop, de moed en veerkracht te vinden om door te gaan en het leven weer te omarmen.
Wat gaat er door je heen wanneer je je realiseert dat je ex je kinderen heeft ontvoerd naar het buitenland? Hoe geef je je leven weer inhoud wanneer je te horen krijgt dat je een slopende ziekte hebt waarvan je niet zult genezen? Waarom is het zo moeilijk om je leven weer op te pakken wanneer je tijdens een tsunami maar ternauwernood aan de verdrinkingsdood bent ontsnapt? Wanneer kun je ooit weer gelukkig zijn als je beide dochtertjes slechts een paar weken na hun geboorte plotseling overlijden? Wie weet hoe je je 2-jarig zoontje moet vertellen dat zijn vader nooit meer thuiskomt omdat hij voor een ander werd aangezien en in koelen bloede werd geliquideerd?
10. Het grote geweldige vrouwenboek, Machteld Marris
Het Grote Geweldige Vrouwen Boek is serieus en humoristisch, informatief en speels en bevat verhalen, lijstjes, feiten, weetjes, tips, citaten en interviews op het gebied van kunst, literatuur, film, dans, muziek, filosofie, televisie, religie, theater, geschiedenis, fotografie en mode.
Machteld Maris stelde een persoonlijke canon samen over vrouwen en cultuur. Vanuit alle mogelijke invalshoeken schrijft zij over levens, liefdes en loopbanen. Moeiteloos put zij uit zowel de high als low culture, van de feministische golf tot de femme fatale, van Simone de Beauvoir tot Sex and the City en van Catharina de Grote tot Mega Mindy.
Weet jij nog feministische boeken die de moeite waard zijn? Laat jouw aanrader achter in een reactie hieronder.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!