Boekentip van de week – 47

Het zijn boeken voor stoere mannen en hartstochtelijke vrouwen. De hoofdpersoon raakt door zijn rusteloze karakter en zijn zucht naar vrijheid een gevoelige snaar bij veel lezers. De boekentip van week 47 omvat een nieuwe thriller die misschien ook wel verfilmd gaat worden. De verfilmingen van eerdere delen met Tom Cruise in de hoofdrol hebben de boeken nog populairder gemaakt als was er enige kritiek op het feit dat Cruise niet de ruigheid van Reacher voldoende tot uitdrukking bracht. Er is weer een nieuwe Reacher verschenen in het Nederlands. Dat is inmiddels de 27e van Lee Child.

Wie is Lee Child?

Child is geboren in Engeland waar hij dezelfde middelbare school bezocht als Tolkien. Hij rondde een studie rechten af, maar ging vervolgens werken in het theater. Via zijn contacten kreeg hij een baan bij de commerciële tv-zender Granada. Daar werkte hij aan bekende series zoals Brideshead revisited en Jewel in the crown. In 1995 werd hij ontslagen bij een reorganisatie en besloot een boek te schrijven. Dat deed hij op een oude typemachine omdat hij pas een computer wou kopen na een succesvol debuut. Jachtveld werd een internationale bestseller en sindsdien verscheen er praktisch ieder jaar een boek over Jack Reacher. Child schreef ook een aantal korte verhalen.

Wie is Jack Reacher?

Naarmate er meer boeken verschijnen, wordt er steeds meer bekend over Reacher. Hij is op 18-jarige leeftijd van huis vetrokken en in militaire dienst gegaan. Na de militaire academie is hij terechtgekomen bij de militaire politie. Daar bereikte hij de rang van majoor maar werd gedegradeerd toen hij de verkeerde keuzes maakte door hogere officieren voor het hoofd te stoten. In het leger heeft hij kennis gemaakt met het slechtste in de mens.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 39

Reacher nam ontslag uit het leger en besloot de VS te bereizen. Hij heeft geen bagage bij zich behalve een opvouwbare tandenborstel. Reacher kan niet tegen onrecht en hij heeft de capaciteiten om er iets aan te doen. Met een lengte van 1,95 meter, meer dan 100 kilo spieren, kennis van vele gevechtstechnieken en volledig zonder genade voor misdadigers is Reacher een kwelgeest voor boeven die hem onderschatten. Mooie vrouwen voelen zich aangetrokken tot de stoere ex-militair, maar langer dan een boek duren de relaties nooit.

geen-plan-b-jack-reacher

Geen plan B, Lee Child & Andrew Child

Een fataal ongeluk bij een busstation. Een jonge vrouw werpt zich voor een aanstormende bus. Een getuige meldt dat er sprake was van een trieste zelfmoord. Maar er is nog een tweede getuige: Jack Reacher. Hij ziet wat er werkelijk gebeurt. Een onopvallende man duwt de vrouw onder de bus. Hij heeft haar handtas afgepakt en verdwijnt weer even steels als hij is gekomen. Jack Reacher volgt de dader. Al snel blijkt dat het geen willekeurige daad van geweld is, maar een onderdeel van een groter sinister plan. Op Jack Reacher is echter niet gerekend.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie van ‘Geen plan B’

Het nieuwe boek uit onze boekentip van week 47 is volgens het beproefde recept. Reacher komt op de gebruikelijke wijze en met het nodige geweld op het spoor van een groot complot. Er zijn in dit geval drie verhaallijnen die elkaar langzaam naderen. De spanning in het boek lijkt minder aanwezig te zijn dan in eerdere delen van de serie. Ligt het aan Child, omdat de inspiratie opraakt of is het de gewenning bij de lezer? Aan jou is de keuze.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 32

Bekijk ook: Jack Reacher, de antiheld van Lee Child

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Boekentip van de week – 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *