Rick Riordan boeken: young adult fantasy

Sprookjes en fantasy tonen de nodige overeenkomsten. In beide is er sprake van magie, monsters en de nodige gewelddadigheid. Dat zijn ook onderwerpen waar de meeste jongeren van houden. Als er een vleugje romantiek aan wordt toegevoegd, worden de boeken ook graag gelezen door meisjes. De meest bekende schrijver van fantasy voor young adult is Rick Riordan. Percy Jackson is daarbij een geliefd karakter uit zijn boeken en de films die daarop zijn gebaseerd. Hieronder lees je meer over de boeken van Rick Riordan.

Wie is Rick Riordan?

Deze Amerikaanse schrijver werd geboren in 1964 in San Antonio. Het studeerde aan de Universiteit van Texas in Austin en gaf daarna 15 jaar les. Hij schreef in die tijd een paar thrillers die goed werden ontvangen. Zijn echte schrijverschap begon echter pas toen zijn zoon interesse kreeg in Griekse mythologie en zijn vader verhalen verzon omdat deze hierdoor rustiger werd. Later adviseerde die zoon hem om de verhalen te bundelen en uit te geven. Dat werd het begin van een succesvolle carrière. Al zijn boeken over Percy Jackson kwamen op nummer 1 van de bestsellerslijst voor de jeugd van de New York Times. Riordan schreef ook jeugdboeken over de Noorse en Egyptische mythologie.

Wie is Percy Jackson?

Percy Jackson is een lastige tiener en heeft last van ADHD en is dyslectisch (net als de zoon van Riordan). Op een gegeven moment krijgt hij de waarheid te horen. Zijn vader is Poseidon, de Griekse god van de zee. Veel eigenschappen heeft Percy overgenomen van zijn vader. Met water kan hij praktisch alles en over paarden heeft hij een natuurlijk gezag. Het is in de Griekse mythologie niet ongebruikelijk dat de goden van de Olympus af en toe overspel plegen met mensen. Hercules en Achilles zijn daar als resultaat voorbeelden van. Maar terwijl de mythologie bijna is vergeten, blijft deze gewoonte bestaan. Kinderen uit deze relaties zijn halfgoden/halfbloeden die vaak pas op latere leeftijd beseffen waarom ze anders zijn dan normale kinderen.

Bekijk ook:  Recensie De prijs van een kind, Kristina McMorris

Ieder van hen is dyslectisch omdat het Griekse alfabet voorrang heeft in hun brein. ADHD is een noodzaak om de strijdbaarheid op peil te houden. Deze kinderen hebben vele vijanden en zodra hun indentiteit bekend wordt, moeten ze naar Kamp Halfbloed worden begeleid om hun vaardigheden te oefenen om te kunnen overleven. Percy’s enige echte vriend Clover blijkt een sater te zijn die het leven van de zoon van Poseidon redt, maar daarbij zelf omkomt. In het Kamp wordt al snel duidelijk dat Percy een bijzondere bestemming heeft.

De vertaalde boeken van Rick Riordan op volgorde

Hieronder vind je de boeken van Rick Riordan op volgorde.

Algemene boeken

Percy Jackson en de Olympiërs / Percy Jackson and the Olympians

 1. De bliksemdief – The lightning thief
 2. De zee van monsters – The sea of monsters
 3. De vloek van de Titaan – The Titan’s curse
 4. De strijd om het labyrint – The battle of the labyrinth
 5. De laatste Olympiër – The last Olympian

Helden van Olympus / Heroes of Olympus

 1. De verloren held – The lost hero
 2. De zoon van Neptunus – The son of Neptune
 3. Het teken van Athena – The mark of Athena
 4. Het huis van Hades – The house of Hades
 5. Het bloed van Olympus – The blood of Olympus

De avonturen van de familie Kane / The Kane Chronicles

 1. De rode piramide – The red pyramid
 2. De troon van vuur – The throne of fire
 3. De schaduw van de slang – The serpent’s shadow

De beproevingen van Apollo / The trials of Apollo

 1. Het verborgen orakel – The hidden oracle
 2. De duistere voorspelling – The dark prophecy
 3. De brandende doolhof – The burning maze
 4. De tombe van de tiran – The tyrant’s tomb
 5. De toren van Nero – The tower of Nero

Magnus Chase en de goden van Asgard / Magnus Chase and the gods of Asgard

 1. Het verdoemde zwaard – The sword of summer
 2. De hamer van Thor – The hammer of Thor
 3. Het schip der doden – The ship of the dead

De series kunnen het beste op volgorde worden gelezen hoewel ieder boek een nieuw verhaal bevat. Veel informatie over Percy Jackson en de Griekse mythologie is opgenomen in de algemene boeken.

Bekijk ook:  Nieuwe boeken september 2022 - een top 10

Een kort overzicht van de drie hoofdthema’s

De bliksemdief

De bliksemdief Rick Riordan

Percy Jackson staat op het punt van school te worden gestuurd en dat is beslist niet de eerste keer. Maar dat lijkt een klein probleem als hij zijn afkomst te horen krijgt. Meteen wordt hij het doelwit van de vijanden van de Olympiërs. Verder is de bliksemschicht van oppergod Zeus gestolen en Percy is hoofdverdachte. Hij krijgt 10 dagen de tijd om de diefstal op te lossen. Lukt dat niet dan zal de oorlog tussen de Griekse goden de wereld doen schudden als nooit tevoren.

De rode piramide

Sadie en Carter Kane hebben hun moeder verloren. Sindsdien woont Sadie in Londen en zwerft Carter over de wereld met zijn vader, een beroemd Egyptoloog. Bij een experiment in Londen gaat er iets mis. Seth, de Egyptische god van oorlog, chaos en stormen verschijnt weer op aarde en is bepaald niet in een goed humeur. De vader van Sadie en Carter is compleet verdwenen. De kinderen lezen in de aantekeningen van hun vader dat ook de andere Egyptische goden tot leven zullen komen en de wereld zoals wij die kennen zal verdwijnen tenzij ze in staat zijn dat te voorkomen. Een race tegen de klok begint.

Het verdoemde zwaard

Het verdoemde zwaard Rick Riordan

Twee jaar geleden was er een verschrikkelijk nacht. Sindsdien zwerft Magnus Chase alleen door Boston. Hij weet de leerplichtambtenaren voor te blijven. Op een dag doet hij wat zijn moeder hem heeft verboden. Hij spoort zijn oudoom Randolph op. Deze vertelt een warrig verhaal over het huis der Noorse goden, Asgard, een geboorterecht en een verschrikkelijk wapen. Na enige tijd vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats bij Magnus. Maar hij krijgt geen rust. Een vuurgigant valt de stad aan en Magnus zal moeten kiezen tussen zijn eigen leven en dat van honderden onschuldige burgers.

Voor wie zijn de boeken van Riordan bedoeld?

Als het verhaal van Percy begint is hij 12 jaar. Dat is ook de aanbevolen  ‘vanaf-leeftijd’ voor deze boeken. Percy wordt ouder in het verloop van de serie en dat verandert ook zijn blik op de wereld. Het zijn young adult-boeken qua stijl en schrijfwijze, maar beslist ook boeiend voor volwassen die van deze vorm van fantasy houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *