Als je in Haarlem en omstreken woont, ken je de naam van deze verzetsstrijdster ongetwijfeld: Corrie ten Boom. In het centrum van de stad is namelijk het Corrie ten Boomhuis gevestigd, een museum wat volledig aan haar gewijd is. Er zijn ook vele boeken over Corrie ten Boom verschenen, enkele ook van haar eigen hand, en hieronder hebben we er een aantal voor je verzameld. Bijzonder boeiend om te lezen, in de periode van herdenken rondom 4 mei, maar ook op andere momenten in het jaar.
Inhoudsopgave
Wie was Corrie ten Boom?
Corrie ten Boom werd geboren in 1892 in Amsterdam. Haar vader was een bekende horlogemaker in Haarlem. Corrie ten Boom en haar zus Betsie traden in de voetsporen van hun vader en bekwaamden zich in het horlogemaken. Corrie ten Boom volgde hiervoor een studie in Zwitserland en was de eerste Nederlandse vrouw die gediplomeerd horlogemaker was. Daarnaast was ze ook evangeliste. De verzetsheldin hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden ontsnappen. Ook andere onderduikers konden bij de familie ten Boom terecht. Corrie ten Boom werd zelf opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht, maar overleefde dat. Ten Boom voelde eerst verbittering jegens de verrader, maar door haar geloof kon ze zich daar overheen zetten en heeft ze hem én de bezetter kunnen vergeven voor haar persoonlijke leed.
10 boeken over Corrie ten Boom
Hieronder vind je 10 boeken over Corrie ten Boom: boeken waaraan ze zelf heeft meegewerkt, zoals het boek dat is uitgebracht als haar autobiografie, maar ook een nieuwe roman.
1. De dochter van de horlogemaker
Corrie ten Boom groeit op in een eenvoudig gezin in Haarlem, een familie van horlogemakers. Bij het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf wordt Corrie officieel de eerste vrouwelijke horlogemaker ooit. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Nederland bezet door de nazi’s. Wanneer steeds meer Joodse kennissen verdwijnen, laten de Ten Booms in 1943 in hun huis, een pandje in het historische stadscentrum, een speciale ruimte ontwerpen om mensen te laten onderduiken. Acht maanden lang weten ze een groot aantal van hen te redden, tot het gezin Ten Boom wordt verraden en opgepakt. Corrie en haar zus worden gedeporteerd naar concentratiekamp Ravensbrück. Als door een wonder overleeft Corrie het kamp, maar de meeste gezinsleden overleven de oorlog niet.
Hoewel Corrie getuige is geweest van onmenselijke wreedheden voelt ze geen wrok. Na de oorlog reist ze vrijwillig naar Duitsland om daar te spreken in kerken over wat haar is overkomen. Ruim dertig jaar lang, tot haar dood in 1983, verspreidt ze in ruim zestig landen haar boodschap van liefde, hoop en vergeving en wordt zo een bron van inspiratie voor velen. In De schuilplaats op zolder vertelt bestsellerauteur Larry Loftis haar waargebeurde verhaal.
2. De schuilplaats
Corrie ten Boom is een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Deze horlogemaakster uit Haarlem overleefde het concentratiekamp Ravensbrück en keerde op 53-jarige leeftijd naar Nederland terug, kort voor de Bevrijding.
Zij en haar familie riskeerden tijdens de oorlog hun leven om Joden en verzetsmensen uit handen van de Duitsers te houden. Maar door verraad werden ze zelf gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd. Alleen Corrie kwam daaruit levend terug, maar zij was niet verbitterd. Zij reisde ruim dertig jaar lang de wereld over om een boodschap van vergeving en hoop te brengen. Er is geen put zo diep, of Gods liefde is nog dieper, zei ze. Zijn trouw hield haar op de been.
3. Kinderboek: Corrie ten Boom en haar schuilplaats in de oorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden Corrie ten Boom en haar familie de Joden helpen. Daarom bouwden ze een geheime kamer in Corries slaapkamer waar Joden zich konden verstoppen. Maar de soldaten kwamen erachter en Corrie werd naar een verschrikkelijk gevangeniskamp gestuurd… Toch werd Corrie niet bang of moedeloos. God hielp haar om in deze moeilijke situatie het goede nieuws over Jezus te delen en gaf haar kracht tot het einde van de oorlog. Vanaf dat moment sprak Corrie voor groot publiek over haar leven en zei: ‘Er is geen put zo diep dat Gods liefde niet nog dieper is.’ Kinderen ontdekken in dit kleurrijk geïllustreerde boek het inspirerende, waargebeurde verhaal van deze dappere vrouw. Geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 8 jaar.
4. Gevangene en toch…
28 februari 1944. De Duitse SD valt het huis van de familie Ten Boom binnen, omdat zij Joden en andere vervolgden onderdak bieden. Ruim 30 mensen worden gearresteerd, waaronder vader Casper en zijn dochters Betsie en Corrie. Vader ten Boom overlijdt na 10 dagen gevangenschap in Scheveningen. Betsie en Corrie brengen maanden door in de gevangenis te Scheveningen, kamp Vught en concentratiekamp Ravensbrück. Betsie overleeft dit concentratiekamp niet, maar Corrie wordt vrijgelaten en schrijft over de eerste oorlogsjaren, het verzet en de ontberingen in gevangenschap het boek Gevangene en toch…, dat al in 1945 voor het eerst wordt uitgegeven. Ondanks alle wreedheden die zij heeft moeten ondergaan, getuigt zij van Gods liefde in Christus.
5. Corrie – Het leven en werk van Corrie ten Boom
Ze bood tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan honderden Joden, overleefde een concentratiekamp, reisde naar 64 landen om het evangelie te verkondigen en moest de laatste vijf jaar van haar leven noodgedwongen zwijgend doorbrengen. Ondanks haar wereldwijde bekendheid werd deze ‘Zwerfster voor God’ gekenmerkt door een bijna jaloersmakende eenvoud.
In de glossy ontmoeten we niet alleen Corrie ten Boom zelf, maar ook haar familie en mensen op wie ze onmiskenbaar een stempel heeft gedrukt. We duiken in de geschiedenis van het Corrie ten Boom Huis in Haarlem en zoomen in op Corries boodschap van (Gods) liefde en vergeving.
‘Corrie’ is een inspirerend en prachtig vormgegeven magazine dat wordt uitgegeven in samenwerking met het Corrie ten Boom Huis.
6. Kinderboek: Corrie ten Boom – Licht in de duisternis
Corrie was een heel gewone vrouw. Haar vader was horlogemaker en zij leerde het vak van hem. Maar toen de nazi’s Nederland binnenvielen, weigerden Corrie en haar familie werkloos toe te zien hoe Joodse mensen weggevoerd werden. Ze verborgen hen in hun huis – todat de Duitsers ook Corrie en haar familie oppakten. Dit is het verbazingwekkende verhaal van Corries belevenissen in Duitse concentratiekampen, hoe ze eruit kwam en wat ze leerde in die donkere dagen.
7. Zwerfster voor God
Met nauwelijks bij haar leeftijd passende energie reisde zij de wereld rond. Zij heeft in meer dan zestig landen en in de meest uiteenlopende situaties over de liefde van God en de opstandingskracht van Jezus Christus verteld. Zij was al over de vijftig, toen zij haar missie begon.
Omdat ze een schuilplaats bood aan de Joden, kwam ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp terecht. Ze beloofde de Heer de rest van haar bestaan in zijn dienst te stellen, als ze het kamp zou overleven. Ze hield zich aan die belofte en werd een “Zwerfster voor God”. In meer dan zestig landen heeft ze mensen verteld over de liefde van God en de opstandingskracht van Jezus Christus.
8. De stille jaren van Corrie ten Boom
De altijd zo energieke Corrie ten Boom kon ineens niets meer: niet bewegen, niet praten. Ze had een hersenbloeding gehad. Haar begeleidster Pam Rosewell moest ineens leiding geven aan een vrouw die gewoon was zelf de leiding te nemen.
Enige tijd daarvoor was de inmiddels 86-jarige Corrie ten Boom gestopt met reizen en woonde met Pam in een bungalow in
Californië. Maar haar werklust was gebleven, tot enkele dagen voor haar hersenbloeding. Daarna braken haar vijf stille jaren aan.
Zij was haar spraak kwijt en communiceerde met haar ogen en soms een enkel woord. Ondanks haar handicaps verwonderde iedereen zich over haar vredige uitstraling – een gevolg van haar intieme omgang met de Heer.
Wat Pam schrijft over haar jaren met Corrie ten Boom – de zeer actieve en de zeer stille jaren – is een bemoediging voor allen die te maken hebben met ziekte, bedlegerigheid, onvermogen en een naderend einde.
9. Levenslessen uit de Schuilplaats
Corrie ten Boom heeft een diepe indruk gemaakt op miljoenen mensen. Haar boek De Schuilplaats is een internationale bestseller geworden. Met haar vele toespraken heeft zij talloze harten geraakt. En nu nog, zoveel jaren na haar overlijden in 1983, klinkt haar boodschap even fris als altijd.
Wat maakt haar zo bijzonder? Als iemand daar iets over kan vertellen, is het Pam Rosewell Moore wel. Zij is Corries vaste begeleidster geweest tijdens de laatste zeven jaren van haar leven. Pam laat ons lezen hoe het geloof van Corrie werd gevormd en hoe ze daaraan uiting gaf, ook in de Tweede Wereldoorlog.
De vanzelfsprekendheid van Corries vertrouwen in Jezus Christus heeft Pam altijd geboeid. Hoe was deze vitale oude dame daaraan gekomen? Pam ging spitten in de familiegeschiedenis en vond daar aanwijzingen. Het bleken levenslessen te zijn.
10. Leven in vreugde – dagboek
Is het voor u ook zo moeilijk om een vast ritme in uw gebedsleven te vinden? U bidt wel tussen de bedrijven door, maar u zou graag een dagelijkse pauze met de Heer hebben – ’s morgens of ’s avonds. Als u er al in slaagt elke dag zo’n stille tijd te vinden, dan vindt u het moeilijk om er invulling aan te geven. Corrie ten Boom kende dat probleem en heeft een dagboek geschreven voor mensen zoals u. In haar eenvoudige, geladen geloofstaal neemt ze u mee in haar eigen omgang met de Heer. Haar korte overdenkingen zijn niet alleen opbouwend, maar ook onderwijzend. Elke dag dat u een stukje van haar leest, leert u er weer iets bij. En uw gebedsleven wordt verrijkt. De stille tijd die u zo moeilijk vond om in te vullen, is elke dag zomaar voorbij.
Er zijn ongeveer vijftien boeken van de hand van Corrie ten Boom uitgegeven. Je kunt de boeken die nog beschikbaar zijn hier vinden.
Corrie ten Boom en haar familie werden tijdens de oorlog verraden door Jan Vogel. Als Corrie daarachter komt, haat ze hem met heel haar hart, maar uiteindelijk lukt het haar hem te vergeven, door de kracht die ze uit haar geloof put.
Dit is een museum dat gewijd is aan Corrie ten Boom en haar familie. Van 1837 tot 1944 was hier de horlogezaak van de familie ten Boom gevestigd. Bekijk hier de officiële website van het museum.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!