Boekentip van de week – 48

Er zijn boeken die meerdere malen gelezen worden en dat ook verdienen door de vele lagen die daarin zijn aangebracht. Onze boekentip van week 48 is een trilogie die ongetwijfeld deze feestmaand weer op veel plaatsen tevoorschijn wordt gehaald: In de Ban de Ring van J.R.R. Tolkien. Wat is er nu mooier dan je te begeven naar de Midden-Aarde terwijl je ontspannen in een knus verwarmde kamer je thee kan drinken. In deze boeken zijn er ook diverse verwijzingen naar andere tijden en helden. Ook hier blijkt de geschiedenis zich soms te herhalen. De onmogelijke liefde tussen Aragorn en Arwen was een nieuwe uitvoering van een eerdere romance: Beren en Lúthien. Lees er meer over in onze boekentip voor week 48.

Wat je moet weten over het boek?

Tolkien stierf in 1973 en liet een enorm aantal aantekeningen, gedichten en notities achter over de Midden-aarde. Hiertoe behoort het verhaal van Beren en Lúthien uitgedrukt in een aantal epische gedichten. Dat deze geschiedenis niet zomaar een van de vele verhalen was die schrijver voor zijn wereld geschapen had, blijkt uit het feit dat de namen van het liefdespaar vereeuwigd zijn op de graven van Tolkien en zijn vrouw. Christopher Tolkien, zoon en erfgenaam van de schrijver, besloot   dit verhaal uit te brengen. De gedichten in het boek zijn van de hand van Tolkien zelf, de tekst en toelichting is van zoon Christopher.

Bekijk ook:  Recensie - Atlas: het verhaal van Pa Salt

Bekijk ook: De meester van de fantasy: Raymond E. Feist

Waar gaat het boek over?

Beren en Luthien boekentip week 48

De tijden zijn nog jong in de Midden-Aarde. Féanor, een elfenprins heeft de Simarillen vervaardigd. Dat zijn 3 schitterende juwelen die zo hard zijn dat niets ze kan schaden. Ze geven zelfstandig licht en de goden hebben ze geheiligd en het lot van de wereld hieraan verbonden. Morgoth, heerser van het kwaad, stal de juwelen. Féanor werd bijna krankzinnig van verdriet en besloot de Zwarte Heer te volgen. Niet alleen de elfen maar ook de mensen en dwergen werden in deze strijd betrokken. Maar de Valar (goden) hadden geen toestemming gegeven voor deze oorlog en de poging van de elfen mislukte. Daarbij ontstond ook onenigheid tussen verschillende groepen elfen die nooit meer zou worden opgelost.

Het verhaal van Beren en Luthien

Beren groeide op in Ladros als zoon van de koning, maar het land werd verwoest door de orks in opdracht van Morgoth. Slechts twaalf vogelvrije mannen konden de  strijd voorzetten totdat Morgoth zijn machtigste dienaar stuurde om hen te vinden: Sauron. Beren was de enige overlevende van de strijd en maakte daarbij naam als menselijke held. Daarna kwam Beren terecht in Doriath, het land van de elfen. Hier ontmoette hij Lúthien, dochter van Thingel en Mélian. Het stel werd verliefd en Thúrien bracht Beren voor haar ouders om toestemming te vragen voor een huwelijk.

Haar vader achtte een dergelijke verbintenis onmogelijk. Een huwelijk tussen een sterfelijk mens en een onsterfelijke elfenprinses zou alleen in een drama kunnen eindigen. Om zijn dochter niet compleet van zich te vervreemden, gaf hij toestemming mits Beren een opdracht zo weten uit te voeren. Hij moet een van de Simarillen terughalen die inmiddels zijn opgenomen in de ijzeren kroon van Morgoth. Tien elfen besluiten Beren te volgen en ook Lúthien komt hem te hulp. Maar de opdracht blijft vrijwel onmogelijk.

Bekijk ook:  Top 10 nieuwe boeken november 2023

Benieuwd hoe de queeste eindigt?

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *