Vanaf het moment dat het boek De prijs van een kind van Kristina McMorris gepromoot werd, was ik nieuwsgierig. Het leek me een boeiende roman met een historische achtergrond waar ik eigenlijk vrij weinig van wist. Zijn die verwachtingen uitgekomen? Je leest het in deze recensie van De prijs van een kind.
Inhoudsopgave
Gegevens van De prijs van een kind
Titel: De prijs van een kind
Auteur: Kristina McMorris
Uitgeverij: Kok Boekencentrum
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 320 blz.
Waar gaat De prijs van een kind over?
Geïnspireerd door een oude foto schreef Kristina McMorris een ontroerende roman over een wereld waarin een moeder de moeilijkste beslissing van haar leven moet maken.
1931. De crisis houdt Amerika al jaren in zijn greep. Twee jonge kinderen spelen nietsvermoedend op het erf van een boerderij. Naast hen staat een bord met de tekst: ‘Twee kinderen te koop’. Bij verslaggever Ellis Reed roept het tafereel hartverscheurende herinneringen op uit zijn kindertijd. Hij neemt een foto.
Hoewel de foto niet bedoeld is voor publicatie, wordt hij toch ontdekt door Ellis’ collega Lillian. Ze legt de foto voor aan hun chef, en plotseling staat Ellis aan de vooravond van zijn grote doorbraak. Maar hij heeft geen idee van de dramatische gevolgen van zijn verhaal.
Lillian wordt gegrepen door de werkelijkheid achter de foto. Samen met Ellis gaat ze op pad om onrecht tegen te gaan en een gebroken gezin te herstellen.
Hoe zit het boek in elkaar?
Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, wel lees je vanuit wisselende perspectieven. Het is echter nergens verwarrend.
Recensie De prijs van een kind
Mijn verwachtingen waren hooggespannen bij dit boek, omdat het over de Grote Depressie in Amerika handelde, in de jaren 30. De achterflap zegt dat het draait om een foto van twee kinderen met een bord naast hen: Twee kinderen te koop. Ik verwachtte een boek met een diepere boodschap, een verhaal van verdriet, maar ook van hoop en daar hou ik altijd erg van. De cover is misschien wat optimistisch in verhouding tot het verhaal, maar het is logisch dat deze is ontworpen om de aandacht te trekken. Dat is zeker gelukt.
Toen ik zag dat het over de crisisjaren zou gaan, was ik extra geboeid, omdat je hier eigenlijk zelden over leest. Ik had daar graag meer over willen lezen, maar in het boek van McMorris kwam het niet zo goed uit de verf als ik had gehoopt. De verhaallijnen van Lily en Ellis waren zo belangrijk, dat de achtergrond minder uitgewerkt werd. Er zijn wel wat details die wijzen op de periode waarin het zich afspeelt, maar verder is het een vrij universeel verhaal dat in iedere tijd geplaatst zou kunnen worden. Het gaat niet echt de diepte in en dat hoeft ook niet bij ieder boek, maar in dit geval had ik er wel op gerekend en werden mijn verwachtingen niet waargemaakt.
Het boek leest verder wel lekker weg en naar het einde toe komt er steeds meer spanning in het verhaal. Soms zijn de scènes zelfs ietwat wildwest te noemen. De prijs van een kind mist wat diepgang en dat is jammer, maar al met al is het een goed leesbaar verhaal met een happy end.
Is dit boek een aanrader?
Hou je van feelgoodromans met een tikkeltje spanning? Dan is De prijs van een kind wellicht iets voor jou.
Wie is Kristina McMorris?
Kristina McMorris is een Amerikaanse auteur van verschillende bestsellers. Ze heeft tot nu toe een aantal novellen geschreven, maar concentreert zich vooral op historische romans. De prijs van een kind is haar meest populaire boek tot nu toe, alleen in Amerika zijn er al een miljoen exemplaren van verkocht. De originele titel is Sold on a Monday.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!