Recensie: Amsterdam in bijna 80 boeken

Iedereen heeft wel ‘wat’ met onze hoofdstad. De één zou er dolgraag willen wonen en de ander zou er niet eens begraven willen liggen. Maar voor- of tegenstander, iedereen moet toegeven dat Amsterdam nu eenmaal iets bijzonders heeft. Als je in een ver buitenland komt, is de kans groot dat men daar nog nooit van Nederland heeft gehoord, maar Amsterdam kent iedereen. Amsterdam, de stad zonder wetten waar alles kan en mag. De realiteit is en was anders. Maar er zijn ook prachtige verhalen over te vertellen. Amsterdam in bijna 80 boeken.

De verhalenvertellers

  • Geert Mak (1946), is journalist en een van de meest gelauwerde non-fictieschrijvers van Nederland. Bekende boeken van hem o.a.: Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), De eeuw van mijn vader (1999), In Europa, De levens van Jan Six. Geert Mak ontving talloze prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. Ook werd hij meermaals tot Historicus van het jaar verkozen. [Wikipedia]
  • Guus Luijters (1943) is schrijver en columnist. Van zijn hand verscheen onder meer Klein geluk. Amsterdam.
  • Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar recentste boek is L. De lezer van de negentiende eeuw. [Wikipedia]
  • René van Stripriaan (1959) – cultuurhistoricus en auteur van onder andere ‘Het volle leven’ , ‘De hartenjager en de bekroonde biografieën over Bredero en Willem van Oranje [Wikipedia]

De samenvatting

Een ode aan de stad waar zoveel boeken over verhalen. Van vijf van Nederlands beste verhalenvertellers.

Het is de stad van de bruine cafés van Carmiggelt, de ‘jongedames’ van Betje Wolff en Aagje Deken en de provo’s van Harry Mulisch. De stad waar Hanny Michaelis de oorlog beleefde, waar Lale Gül opgroeide en waar Remco Campert het vurrukkulluk had. De stad van legendarische romanpersonages als Woutertje Pieterse, Anton Wachter en Ciske de Rat. In Amsterdam in bijna 80 boeken beschrijven Nederlands geliefdste verhalenvertellers Amsterdam aan de hand van zijn mooiste, belangrijkste en leukste boeken. Met plezier en kennis van zaken leiden ze de lezer door de tijd; van Joost van den Vondel tot Murat Isik, van Nescio tot Renate Rubinstein. Van bekende klassiekers tot vergeten parels, van de grachtengordel tot de Bijlmer… Dit boek laat zien hoe de geschiedenis zich openbaart in de literatuur. Daarmee is het een uiterst originele en toegankelijke benadering van de geschiedenis van de boekenhoofdstad van Nederland – een viering van de stad, van de literatuur, en vooral van het lezen zelf.

Bekijk ook:  Nivea boeken: de trilogie van Lena Johannson

De recensie

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de wijze waarop Geert Mak zijn verhalen vertelt en om die reden was ik nieuwsgierig naar dit boek ondanks het feit dat het onderwerp me niet direct boeide. Het was een goede keuze, omdat de uitgever behalve Mak nog een aantal vertellers heeft verzameld  met  een eigen stijl, maar ook iets gemeenschappelijks, namelijk dat ze boeien en dat is uiteraard een vereiste voor non-fictie. Met de illustraties ziet het er ook nog eens mooi uit. Het boek had wat mij betreft wat dikker mogen zijn en de prijs is behoorlijk hoog. Misschien maar lenen in de bibliotheek?


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *