De boeken van Hiro Arikawa: Reisverslag van een kat en De kat die bleef

Ben jij ook zo dol op katten? Hiro Arikawa weet als geen ander deze dieren in woorden te vangen. Haar boeken over katten zijn inmiddels wereldberoemd. Reisverslag van een kat is zelfs verfilmd. Wellicht gaat dat ook nog gebeuren met De kat die bleef. Hieronder lees je meer over beide boeken en vind je een korte recensie van De kat die bleef.

De bijzondere band tussen katten en mensen

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de mens de kat heeft gedomesticeerd, zoals dat bij de hond is gebeurd. Het zou niet onmogelijk zijn dat de kat heeft besloten dat een relatie met een mens best voordelen zou kunnen hebben en daar zelf het voortouw in heeft genomen. Wie een kat een tijdje bestudeert, merkt al gauw dat een kat precies doorheeft hoe een goed leven er dient uit te zien. Katten hebben geen advies nodig over het leven of behoefte aan filosofie, ze weten immers al lang hoe ze moeten leven. De band tussen katten en mensen is enorm complex, maar wij mensen kunnen daar het meeste van leren.

Boeken over katten

Wie is Hiro Arikawa?

Deze Japanse schrijfster van bestsellers is bekend geworden door haar reeks over de Library War. De serie van 4 boeken is vertaald in het Engels maar niet in het Nederlands. Ze brak internationaal door met Reisverslag van een kat. Deze roman bestaat eigenlijk uit meerdere verhalen. Twee van die verhalen zijn ook opgenomen in De kat die bleef. Reisverslag van een kat wordt momenteel verfilmd.

Bekijk ook:  Recensie: Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh

De boeken van Hiro Arikawa

Hieronder lees je meer over de boeken van Hiro Arikawa die in het Nederlands vertaald zijn.

Reisverslag van een kat

Reisverslag van een kat

Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Wanneer Nana erachter komt, breekt zijn kleine hartje en hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen.

Verfilming Reisverslag van een kat

De film Reisverslag van een kat is tot nu toe onbekend gebleven. De film uit 2018 heeft de titel The Travelling Cat Chronicles gekregen, maar is niet beschikbaar op Netflix of bij een van de andere grote streamingsdiensten. Wellicht komt er nog een keer een Engelse verfilming die het helemaal gaat maken, zoals ook bij Bob de Straatkat is gebeurd.

De kat die bleef

De kat die bleef

In het titelverhaal hoort cyperse kat Ko-ta over een legende: katten die twintig jaar oud worden, worden onsterfelijke nekomata. Ko-ta wil graag voor altijd bij zijn baasje Hiromi blijven en hij zet alles op alles om een nekomata te worden en zo over hem te kunnen blijven waken.

In de andere verhalen zorgt kitten Spin er met zijn komst voor dat zijn baasje een goede vader wordt, ontdekt een jongen tijdens een reis naar Katteneiland de waarheid achter het verhaal dat zijn vader daar ooit een kat heeft gered en gaan Satoru en zijn kat Nana langs bij een professor, die ooit heeft lesgegeven aan Satoru.

Recensie De kat die bleef

Een kat is geluk op pootjes. De boeken van Hiro Arikawa zijn een ode aan het leven, de vriendschap en de kat. Het zijn lieve en mooie boeken en herkenbaar voor kattenliefhebbers. Een leuk geschenk om te geven en wie van katten houdt, moet een zakdoek bij de hand houden want de schrijfster weet op echt Japanse wijze emotionele snaren te beroeren. Feit is dat het boek erg leesbaar is maar soms ook wat kinderlijk aandoet. Daarnaast beschikt het over zeer fijnzinnige grapjes en in sommige passages een diepgang die je ineens weer verrast. Perfect leesmateriaal voor iedere stemming.

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk ook:  10 bijzondere boeken met katten in de hoofdrol

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *