Een waargebeurd kerstverhaal over de liefde

Eigenlijk maakt het niks uit of je van katten houdt of niet. Het verhaal over Bob de Straatkat gaat veel verder dan de liefde voor een dier en wat je daarvoor terug kan krijgen. Het kerstfeest van Bob is een boek dat je eigenlijk in deze tijd gewoon een keer moet lezen. Het is een verhaal van liefde en hoop, maar schuwt ook de mindere kanten van het leven in Londen in de 21e eeuw niet. Het is juist in de kersttijd een boek dat je kan doen beseffen dat er daarbuiten een wereld is waar we de ogen nog wel eens voor willen sluiten.

het-kerstfeest-van-bob

Het kerstfeest van Bob

Kerst door de ogen van deze bijzondere rode kater.

Over James Bowen

Zelf zal James Bowen niet hebben verwacht ooit een schrijver te zullen worden. In 2007, het jaar dat het verhaal begint, is Bowen een van de vele kanslozen in de miljoenenstad Londen. Hij heeft een geschiedenis als verslaafde en gebruikt methadon. Zijn geld verdient hij als straatmuzikant en hij woont in een piepklein verwaarloosd flatje dat hij ook binnenkort zal kwijtraken. In 2012 is James een bekende inwoner van Londen geworden, met name door Bob de (voormalige) straatkat. Mary Pachnos, een uitgeefster, geeft James de tip om een boek te schrijven over de bijzondere vriendschap, maar deze ziet dat in eerste instantie niet zitten. Met behulp van professional schrijver Gary Jenkins lukt het hen toch om 3 boeken over zijn leven met Bob te schrijven. In 2016 verscheen er ook een film over het tweetal.

Het verhaal van James en Bob de Straatkat

Als James in 2007 terug komt van zijn werk als straatmuzikant, verbergt zich een jonge rode kater in het portiek van zijn flat. Het dier is behoorlijk gewond. Hoewel James nauwelijks geld heeft voor zijn eigen levensonderhoud, neemt hij het dier mee naar een dierenarts waar Bob wordt opgekalefaterd. In het kleine flatje van James herstelt de kater van zijn verwondingen. Als Bob volledig is opgeknapt verwacht James dat de kat zijn vrijheid terug zal nemen. Maar dat gebeurt niet. Bob volgt James overal en ze worden samen een bekend paar in Londen. Als het koud is, draagt Bob een blauwgrijze sjaal, die zijn kenmerk wordt, en slaapt hij in de gitaarhoes van James terwijl deze muziek maakt. Als James later de daklozenkrant moet verkopen, is Bob ook altijd van de partij en dat zorgt voor een succesvolle verkoop. James die al jaren de kracht zoekt om volledig clean worden, vindt die  uiteindelijk in Bob. Zijn liefde voor het dier is zo groot dat hij bereid is zijn leven volledig op de kop te zetten voor een betere toekomst voor beiden. Daarvoor krijgt hij de bijna achteloze trouw en liefde terug die alleen een kat kan bieden.

Volgorde Bob de Straatkat

Er zijn drie boeken over Bob de Straatkat verschenen

  1. Bob de Straatkat
  2. De wereld volgens Bob
  3. Het kerstfeest van Bob
Bekijk ook:  10 leuke boeken over katten

Alle drie boeken behandelen de periode in het leven toen beiden het zwaar hadden.

Moet je de boeken op volgorde lezen?

Zowel in boek 2 als 3 krijg je een samenvatting van de geschiedenis van James en Bob en hoe het  zo gekomen is dat ze samen zijn. Het is derhalve ook mogelijk om de boeken afzonderlijk te lezen. Wie een van de boeken heeft gelezen en nieuwsgierig is naar meer kan alsnog ook de andere in willekeurige volgorde lezen. Het kerstfeest van Bob speelt zich af in 2010, dat is het laatste kerstfeest dat James en Bob samen op straat doorbrengen.

Voor wie zijn de boeken bestemd?

Vanwege de goede afloop en de bijzondere vriendschap tussen mens en dier, zijn het uiteraard in de eerste plaats feelgood boeken. Maar vergis je niet wat betreft de inhoud. Ook de minder fraaie kanten van het moderne Londen worden beschreven. Er is veel veranderd maar ook Dickens zou bijna 200 jaar na  zijn Christmas Carol nog zaken herkennen. Waar met veel champagne, lekker eten en cadeaus het kerstfeest van de rijken in de metropool wordt gevierd, sterven soms op enkele honderden meters afstand bejaarden van de winterkou. Vergeten in piepkleine flatjes zonder geld voor de verwarming overlijden ook tijdens de kerstdagen ieder jaar weer Londenaren. Ook die beelden en het leven van de daklozen waartoe James en Bob behoren wordt onbarmhartig beschreven. Als je al volwassene tijdens deze dagen je kinderen wilt voorlezen uit deze boeken, zorg dan dat je weet welke passages je daarvoor kiest.

Een persoonlijke impressie van Bob de Straatkat

Het zijn boeken die je maar moeilijk kan wegleggen als je er eenmaal in begonnen bent. Het contrast tussen de vertederende scènes met James en Bob en de keiharde wereld waarin ze leven, is vaak erg confronterend. Als lezer weet je immers dat het een waargebeurd verhaal is. Niet voor iedereen loopt het zo goed af als voor James en Bob. Het feit dat de boeken in de ik-vorm zijn geschreven geven het lezen een bijzonder accent. Wil je iets bijzonders lezen rond de kerst dan zijn deze boeken een aanrader.

Bekijk ook:  Kerstboeken: 30 sfeervolle romans voor Kerstmis (update 2023)

Afsluiting

Met James Bowen gaat het momenteel een stuk beter mede dankzij het succes van de boeken. Bob is overleden op 15 juni 2020. De kater was toen (waarschijnlijk) 14 jaar en is praktisch zijn hele leven samen geweest met James. Een respectabele leeftijd voor een echte straatkat.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

5 gedachten over “Een waargebeurd kerstverhaal over de liefde

  1. Wat geweldig dat zo’n kat dit kan betekenen. Ik kende de kat nog helemaal niet, maar ben hem gelijk gaan opzoeken. Lijkt mij mooie boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *