Het is 2022 en er woedt oorlog in Europa. Dat is iets dat niemand zich een jaar geleden goed kon voorstellen. Het ligt voor de hand dat er ook na afloop over de helden en schurken van deze strijd zal worden verhaald. Naar aanleiding van de vorige grote oorlog op ons continent zijn er veel boeken verschenen. De echte verhalen lezen daarbij soms nog schokkender dan de fictie. Een van die verhalen werd bijna 75 jaar na afloop verteld door Dr. Edith Eva Eger, de ballerina van Auschwitz. Bekijk snel onze boekentip voor week 44.
Inhoudsopgave
Wie is Edith Eger?
De Amerikaanse psychologe Edith Eger werd in 1927 geboren in Tsjecho-Slowakije. Ze overleefde amper twee concentratiekampen en emigreerde na de oorlog naar de VS. Daar studeerde ze psychologie. Ze leed zelf onder het concentratiekampsyndroom en sprak nooit met haar kinderen over de oorlog. In 1990 ging ze terug naar Auschwitz’ om haar trauma’s onder ogen te zien en beter in staat te zijn haar patiënten te helpen. Uiteindelijk schreef ze haar ervaringen op in het boek ‘De keuze’ (2017), een boek dat wij graag uitlichten in onze boekentip van week 44. Na het publiceren van haar levensverhaal is ze in alle grote talkshows in de VS verschenen.
Waar gaat ‘De keuze’ over?
Het Joodse gezin waartoe Edith behoort, heeft het goed in het vooroorlogse Tsjecho-Slowakije. Edith volgt vanaf haar 4e balletlessen en haar zusje gaat naar het conservatorium. Als tiener krijgt Edith enige bekendheid als turnster. Maar na de bezetting door de Duitsers moet het hele gezin dwangarbeid verrichten in een steenfabriek. Als Edith 16 is, wordt het gezin afgevoerd naar Auschwitz. De dag van aankomst worden haar vader en moeder vermoord in de gaskamer. Diezelfde avond moet Edith dansen voor Joseph Mengele, de kamparts die berucht zou worden vanwege zijn onmenselijke experimenten. Ze kreeg als beloning een brood en deelde dat met andere meisjes in de barak. Dat zou later haar leven redden.
Ondanks het feit dat ze de ballerina van Auschwitz werd, kreeg ze geen voorrechten. Regelmatig moest ze met andere vrouwen bovenop treinen met wapens en ammunitie plaatsnemen. Dat menselijke schild moest geallieerde piloten ervan weerhouden aanvallen uit te voeren. Toen de Russen het kamp naderden werden Edith en haar zus overgebracht naar een ander kamp. Daar werd ze na de bevrijding ontdekt door een Amerikaanse soldaat tussen een stapel lijken. Ze woog toen nog 32 kilo maar reageerde goed op de medische behandelingen. Ze woont vandaag, op 95-jarige leeftijd, nog steeds in de VS.
Een recensie van De keuze
Het boek uit onze boekentip voor week 44 bestaat in feite uit drie delen. De eerste hoofdstukken tonen een meisje dat een gelukkige jeugd heeft in een burgerlijk gezin. Het verhaal over de oorlogsjaren is rauw en zal niet door iedereen graag worden gelezen. Tenslotte wordt duidelijk dat juist deze verschrikkelijke tijd het haar mogelijk maakt om mensen te behandelen met de meest ernstige trauma’s. Een boek dat inzicht geeft in de meest zwarte bladzijden van de mensheid, maar ook hoop biedt. De subtitel is niet voor niets: Leven in vrijheid. Edith Eger laat ons zien dat we allemaal een keuze hebben, zelfs in de moeilijkste tijden.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Oh leuk, dit boek ken ik! Volgens mij heb ik deze gelezen voor mijn leesgroep, of het was The Gift. Een mooi en indrukwekkend boek in ieder geval met een prachtige boodschap.