Boekentip van de week – 37

Hou je van faction? Het is een subgenre van de thriller waarbij facts op een gegeven moment worden vermengd met fictie om het geheel nog spannender te maken. Bekijk snel onze boekentip van week 37 als jij houdt van dit genre.

Faction: in de voetsporen van Dan Brown

De belangrijkste schrijver in dit genre is Dan Brown. Met name met de Da Vince Code schreef hij een boek dat niet alleen een wereldwijde bestseller werd, maar ook door velen als non-fictie werd beschouwd. Gedurende een periode werd het boek door de Rooms-Katholieke kerk zelfs veroordeeld als godslastering en een aanval op de moederkerk. Het duurde relatief lang voordat iedereen overtuigd was dat uitsluitend sprake was van een roman met bijzondere inhoud. Sindsdien zijn er vele schrijvers in de voetsporen van Brown getreden. Ook de schrijver in onze boekentip van week 37: Michiel Janzen.

Wie is Michiel Janzen?

Het leek er zeker niet op dat Michiel Janzen de fulltime schrijver van faction zou worden die hij nu is. Na zijn studie communicatiewetenschappen werkte hij vele jaren in het bedrijfsleven als adviseur voor het management van grote bedrijven. Het viel hem op dat er nauwelijks goede managementboeken waren voor de Nederlandse praktijk. Hij schreef een kort manuscript met een idee voor een boek op dat terrein in 2010. Diverse uitgeverijen toonden interesse en in 2012 verscheen het boek ‘Denken als een generaal’. Het boek was een succes en Janzen was naar eigen zeggen verkocht aan het schrijven. Inmiddels heeft hij 3 faction boeken geschreven waarvan het laatste uitkwam in 2021: Het Vierde Rijk.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 28

Waar gaat ‘Het Vierde Rijk‘ over?

Op 30 april 1945 stormen Russische troepen de Führer-bunker in Berlijn binnen. Volgens de geschiedschrijving vinden ze daar de verkoolde lijken van Adolf Hitler en Eva Braun die hij kort voor beider zelfmoord heeft getrouwd. Een DNA-check was nog niet mogelijk in deze tijd. De lijken worden verwijderd en vernietigd om geen gedenkplaats voor Nazi’s mogelijk te maken. Maar volgens ‘Het Vierde Rijk’ krijgt een Russische officier van een Duitse collega te horen dat Otto Skorzeny Hitler heeft laten ontsnappen. Skorzeny was Hitlers favoriete commando. Toen de Italianen tegen Mussolini in opstand kwamen en hem gevangen zetten, was het Skorzeny die de Duce op spectaculaire manier bevrijdde en naar Duitsland bracht. Mussolini keerde overigens terug naar Rome. Dat was geen goed idee, want hij werd vervolgens gelyncht door het volk. Ook de Engelsen krijgen te horen dat Hitler nog leeft. Een zoektocht kan beginnen die al snel richting Zuid-Amerika leidt.

De andere boeken van Michiel Janzen

Je kunt de boeken van Michiel Janzen afzonderlijk lezen. Echter spelen in alle 3 boeken Hitler en ook Otto Skorzeny een belangrijke rol. Over Skorzeny zegt Janzen dat hij een fascinatie heeft voor hem, omdat juist slechte figuren soms het leukst zijn om te volgen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *