Boekentip van de week – 52

Voor de liefhebbers van echte Engelse detectives worden er in de laatste week van het jaar 2022 weer een aantal herhalingen uitgezonden van Midsomer Murders. Het uitzendtijdstip van rond middernacht garandeert dat alleen de diehards op dit gebied de 1,5 uur volhouden voor een antwoord op die alles bepalende vraag: wie heeft het gedaan?

Wie is Caroline Graham?

Wellicht is Caroline Graham niet het prototype van een Britse auteur van misdaadromans. Ze werd geboren in 1931 en begon haar carrière als fabrieksarbeidster. Daarna diende ze bij de Royal Navy, werd actrice en presentatrice. Vanaf 1971 ging ze fulltime schrijven, vooral voor toneel en tv. Ze zou echter vooral bekend worden vanwege haar boeken over Chief Insoector Barnaby, ook later bekend geworden als Midsomer Murders. Het eerste boek verscheen in 1988 met als titel: The killings at Badger’s Drift. Het boek werd opgenomen in de Top 100 crime novels of all time. Daarna schreef ze nog 6 boeken in deze reeks. Het zevende boek werd in 2004 uitgebracht. De nieuwere afleveringen van Midsomer murder zijn niet meer gebaseerd op de boeken van Graham, maar op het personage van inspecteur Barnaby.

Moord achter de coulissen

Moord achter de coulissen

De Nederlandse vertaling van dit boek verscheen in 2008. Kenners van de serie weten dat inspecteur Barnaby weinig interesse heeft in de wereld van de cultuur. Maar om zijn vrouw een plezier te doen, vergezelt hij haar naar een toneelvoorstelling van Amadeus. Het eind van het stuk is een onbedoeld spektakel. De hoofdrolspeler haalt een scheermes over zijn keel, onwetend dat iemand het beschermkapje heeft verwijderd. Tijd voor Barnaby en zijn assistent om aan het werk te gaan. Het amateur toneelgezelschap bestaat niet onverwacht uit een groep mensen met een flink ego en vreemde eigenschappen. Het is een broeinest geworden van frustraties die blijkbaar nu een uitweg hebben gevonden in de moord op de ster van de groep. Maar het is duidelijk dat hiermee alles nog niet is opgelost. Kan de dader worden gevonden voordat er een nieuw slachtoffer valt?

Recensie

Hoewel de moord in deze roman wel erg spectaculair wordt uitgevoerd, is dat niet kenmerkend voor de boeken. Ook komen er geen wilde achtervolgingen of schietpartijen in voor. In navolging van het beste wat de Britse literatuur op dit punt heeft voorgebracht moet Barnaby het doen met intelligentie en deductie-vermogen. Maar hij is beslist geen Hercule Poirot of Miss Marple. Zo stuntelt de lezer mee in een poging de dader te ontdekken.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 50

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *