Boekentip van de week – 41

Iedere bekende Nederlander schrijft tegenwoordig een biografie, al dan niet met behulp van een ghostwriter. Heeft iedereen ook echt wat te vertellen? Dat moet je als lezer zelf maar beoordelen. Dit boek uit onze boekentip van week 41 is bijzonder, omdat het over iemand gaat die vele jaren in de publiciteit heeft gestaan, maar die toch altijd afstandelijk leek te blijven. Basta is het verhaal van Marco van Basten, een van de beste voetballers die Nederland heeft gekend.

Marco van Basten

Van Basten werd geboren in 1964 en wordt ook internationaal als een van de beste aanvallers ooit gezien. Zijn grootste successen haalde hij bij AC Milan. Op 23-jarige leeftijd was hij daarheen gegaan na een aantal jaren bij Ajax. Als speler van de Italiaanse topclub won hij onder andere 3 maal de Europacup 1 (tegenwoordig Champions League). Hij werd 3 maal Europees voetballer van het jaar en 2 maal verkozen tot beste voetballer ter wereld. In 1988 maakte hij een ongelooflijk mooi doelpunt in de finale van het EK tegen Rusland en was daarmee mede verantwoordelijk voor de enige internationale titel die Oranje ooit haalde. Op 30-jarige leeftijd was zijn carrière voorbij vanwege ‘de enkel’ die al jaren een probleem was geweest.

Edwin Schoon

Schoon is schrijver en journalist en werkt onder meer voor Studio Sport en Nieuwsuur. Hij was coauteur voor de biografie van Bert van Marwijk en schreef ook ‘De macht van de bal’. Dat boek werd bekroond als beste sportboek van het jaar. Ook in deze biografie valt de passie voor het spelletje te lezen, maar is er vooral aandacht voor de voetballer Marco van Basten. Hieronder lees je meer over Basta, onze boekentip van week 41.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 45

Wat mag je verwachten van Basta?

Boekentip week 41: Basta Marco van Basten

Marco van Basten was in interviews tijdens zijn actieve voetballoopbaan altijd bedachtzaam, welbespraakt en enigszins afstandelijk. Daardoor ontstond een beeld van een voetballer die minder betrokken leek bij zijn sport dan collegae. Dat beeld werd nog bevestigd toen hij na zijn actieve voetbalcarrière zich in eerste instantie volledig op het golfen leek te richten. Pas later keerde hij terug in het voetbal als trainer. Het verhaal van Marco van Basten is ook altijd dat van zijn zwakke enkel geweest. In de keiharde Italiaanse hoogste divisie gingen verdedigers altijd voor die enkel als ze de briljante spits wilden uitschakelen. De laatste twee jaar van zijn contract bij AC Milan speelde hij geen enkele wedstrijd meer vanwege die enkel. Toen hij op 30-jarige leeftijd stopte, groeide het idee van een topsporter die niet alles wou geven.

In dit boek leer je de waarheid kennen:

“Nog drie jaar lang heb ik alles geprobeerd om weer fit te worden. Werkelijk alles. Ver voorbij de pijngrens. Maar het was voorbij. Sterker nog, ik was uiteindelijk al blij als ik weer zonder al te veel pijn naar de bakker kon lopen. Dat heeft erin gehakt. Alles waar ik van droomde was weg.”

Ook op andere punten biedt deze biografie enkele verrassende onthullingen. Misschien al een leuke cadeautip voor de feestdagen die gaan volgen?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Boekentip van de week – 41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *