5 boeken over Mark Rutte, de langstzittende minister-president van Nederland

Mark Rutte, een bekend gezicht in de Nederlandse politiek, heeft een opmerkelijke carrière als politicus achter de rug. Als langstzittende Nederlandse premier en leider van de VVD heeft Rutte een onmiskenbare invloed gehad op het politieke landschap van Nederland gedurende meer dan een decennium. Zijn persoonlijkheid, strategieën en beslissingen hebben niet alleen de politiek beïnvloed, maar ook de samenleving waarin we leven. Op deze pagina vind je 5 boeken over Mark Rutte. Van biografieën tot politieke analyses, deze boeken werpen een uniek licht op de politieke reis van minister-president Rutte en bieden inzicht in zijn leiderschap en de impact die hij heeft gehad op Nederland.

5 boeken over minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte heeft zich vele jaren ingezet voor Nederland. 13 jaar lang in de functie van premier, maar ook daarvoor was hij al politiek actief. Hij staat bekend om zijn nuchtere houding en zijn flamboyante taalgebruik. Want zeg nu zelf: wie heeft het woord epifaan niet even snel opgezocht? Meer weten over de persoon Mark Rutte en over zijn politieke carrière? Hieronder vind je 5 boeken over Mark Rutte.

mark-rutte-boeken

1. Mark Rutte – Petra de Koning

Dit is de herziene en uitgebreide editie van het boek van Petra de Koning.

Dit boek is reeds verschenen in 2022 en bespreekt eigenlijk al ‘het begin van het einde’. Petra de Koning geeft een kijkje achter de schermen en laat zien waarom de premier bijna moest aftreden. Uiteindelijk gebeurde dat toch niet en kon Mark Rutte nog een aantal jaren toevoegen aan zijn lange carrière in de Nederlandse politiek.

supergaaf-mark-rutte

2. Supergaaf – Robbert Wigt

Mark Rutte staat bekend om zijn flamboyante taalgebruik en dat is nu net waar dit boek over gaat. Persoonlijk vind ik taalkunde altijd weer interessant, want wat is er nu krachtiger dan het woord? Dat is iets wat Mark Rutte als geen ander toont en Robbert Wigt heeft dat haarfijn onderzocht en uitgelegd in dit boek. De titel is met één woord ook beslist al veelzeggend te noemen.

Bekijk ook:  10 boeken voor Valentijnsdag
de-prijs-van-de-macht-vvd-boek

3. De prijs van de macht, Wilma Borgman

Waar we nu misschien al wel spreken over onervaren leiders in de Nederlandse politiek, zijn we wellicht vergeten dat dit in 2006 ook al het geval was, toen Mark Rutte leider werd van de VVD. Vier jaar later werd de VVD onverwacht de grootste en was Rutte ineens premier van Nederland. Tijdens zijn inmiddels bijna veertienjarige loopbaan als minister-president is er van alles gebeurd. Waar kwam het succes vandaan en wat is de keerzijde daarvan? Dat en meer lees je in dit boek van Wilma Borgman.

mark-rutte-alleen-voor-de-politiek

4. Mark Rutte, alleen voor de politiek – Martijn van der Kooij & Dirk van Harten

In 2010 gaat de overwinning in de Tweede Kamer voor het eerst naar een liberale partij. Dat was wellicht vooral te danken aan de toenmalige leidsman: Mark Rutte, op dat moment helemaal nog niet zo ervaren in de politiek. In dit boek kom je meer over de premier te weten aan de hand van gesprekken met vrienden, collega’s en oud-medewerkers van de VVD.

tien-jaar-in-het-torentje

5. Tien jaar in het torentje – Arno Korsten

Hoewel het boek over het taalgebruik mij persoonlijk meer interesseert, springt dit boek er beslist uit om zijn cover. Tenslotte is dit hoe de meeste Nederlanders Mark Rutte kennen: op de fiets onderweg naar het torentje. Hoewel dat simplistisch klinkt, is hij inmiddels bijna veertien jaar premier van Nederland geweest en heeft hij een hele carrière achter zich (en voor zich, maar dat is een ander verhaal). In dit boek lees je meer over Mark Ruttes sterke en zwakke kanten als premier. Een gekleurd beeld van de man op de fiets.

Bekijk ook:  De 10 beste sciencefictionboeken

Nieuw in 2024: Het raadsel Rutte

Toch nog een bonustip in dit artikel, omdat er in 2024 een nieuw boek verschenen is over onze demissionaire premier: Het raadsel Rutte.

Het raadsel Rutte is een boek van Ron Fresen en Wilma Borgman, hun namen kennen we al uit de politieke journalistiek. Het spreekt voor zich dat zij in hun lange carrière een uitgebreid netwerk hebben opgebouwd in en om de politiek. Het boek biedt dan ook een uniek inkijkje in het leven van Mark Rutte. Wilma Borgman kennen we natuurlijk al van het eerdere boek over Mark Rutte dat je hierboven vindt.

Zo lees je onder meer dat Rutte veel eerder al heeft aangeboden een stap opzij te willen doen als dat zijn partij ten goede kwam. Een leven dat geheel aan de Nederlandse politiek gewijd is en dat waarschijnlijk nog jaren aan de internationale politiek gewijd zal zijn.

Bekijk hier dit nieuwe boek over Mark Rutte.

Als je de boeken over Mark Rutte bekeken hebt, vind je dit misschien ook interessant:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *