5 boeken over Mark Rutte, de langstzittende minister-president van Nederland

Mark Rutte, een bekend gezicht in de Nederlandse politiek, heeft een opmerkelijke carrière als politicus achter de rug. Als langstzittende Nederlandse premier en leider van de VVD heeft Rutte een onmiskenbare invloed gehad op het politieke landschap van Nederland gedurende meer dan een decennium. Zijn persoonlijkheid, strategieën en beslissingen hebben niet alleen de politiek beïnvloed, maar ook de samenleving waarin we leven. Op deze pagina vind je 5 boeken over Mark Rutte. Van biografieën tot politieke analyses, deze boeken werpen een uniek licht op de politieke reis van minister-president Rutte en bieden inzicht in zijn leiderschap en de impact die hij heeft gehad op Nederland.

5 boeken over minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte heeft zich vele jaren ingezet voor Nederland. 13 jaar lang in de functie van premier, maar ook daarvoor was hij al politiek actief. Hij staat bekend om zijn nuchtere houding en zijn flamboyante taalgebruik. Want zeg nu zelf: wie heeft het woord epifaan niet even snel opgezocht? Meer weten over de persoon Mark Rutte en over zijn politieke carrière? Hieronder vind je 5 boeken over Mark Rutte.

Mark Rutte boeken

1. Mark Rutte – Petra de Koning

Herziene en uitgebreide editie

Nooit eerder was het politieke einde van Mark Rutte zo dichtbij als in het voorjaar van 2021. De man die de geschiedenis wil in gaan als de langstzittende premier van Nederland, werd bijna de premier die – na tien jaar – moest aftreden om een leugen. In de herziene editie van Mark Rutte, een onthullend portret van de VVD-premier, laat NRC journalist Petra de Koning zien wat zich achter de schermen afspeelde in de crisisdagen over de gefotografeerde verkennersnotitie, en hoe Rutte die overleefde. Ze kleurt eerdere hoofdstukken verder in en beschrijft van binnenuit het coronajaar van Rutte, zijn vierde verkiezingsoverwinning op een rij – en de moeizame weg naar misschien wel zijn vierde kabinet.

Supergaaf Mark Ruttes taalgebruik

2. Supergaaf – Robbert Wigt

Hoe wist Mark Rutte zo veel moeilijke debatten te doorstaan? Hoe kan het dat hij met de VVD keer op keer verkiezingen won? En wat maakt hem zo moeilijk te interviewen? Robbert Wigt zocht het antwoord in de taalkunde en retorica, en sprak met journalisten, oud-politici, wetenschappers en communicatiedeskundigen. Zo ontstond ‘Supergaaf’, een blauwdruk van Ruttes overtuigingsmiddelen.

Boeken over Mark Rutte VVD

3. De prijs van de macht, Wilma Borgman

Toen in 2006 de opgewekte, maar onbekende jonge staatssecretaris Mark Rutte na een traumatische strijd met Rita Verdonk leider werd van de VVD, bevond de partij zich op een electoraal dieptepunt. Niemand had kunnen bevroeden dat Rutte haar vier jaar later naar een historische verkiezingsoverwinning zou leiden en premier van Nederland zou worden. Inmiddels is hij dat al meer dan tien jaar, met wisselende coalities en ondanks talloze affaires en politieke crises. Hoe heeft de VVD onder Rutte zo’n langdurig succesvolle partij kunnen worden? En wat is de prijs geweest van dat succes? Politiek verslaggever Wilma Borgman volgt de liberalen al meer dan twintig jaar. In dit boek geeft ze een fascinerende kijk achter de schermen bij de strategische keuzes die binnen de partij zijn gemaakt en bespreekt ze ook de keerzijdes daarvan: het gebrek aan interne discussie, de kleine club beslissers en het ideologisch kleurverlies. Begin 2022 stond Ruttes vierde kabinet op het bordes, ondanks een zeer turbulent jaar en na de langste kabinetsformatie uit de geschiedenis. Zal dit zijn laatste zijn? Hoelang kan hij dit nog volhouden? De prijs van de macht is een even boeiend als indringend document over tien jaar Nederlandse politieke geschiedenis, van een van de best ingevoerde insiders.

Boeken over Mark Rutte

4. Mark Rutte, alleen voor de politiek – Martijn van der Kooij & Dirk van Harten

Op 9 juni 2010 schrijft Mark Rutte met zijn VVD parlementaire geschiedenis: voor het eerst sinds de oprichting van de partij in 1948 komen de liberalen als grootste partij uit de bus bij de Tweede Kamerverkiezingen. Mark Rutte, deze soms wat studentikoze, een beetje slungelachtige jongeman, draait pas acht jaar mee in de Haagse politiek. Nog maar een paar jaar geleden was hij door vriend en vijand zo goed als afgeschreven als politicus. Hij beslechtte de strijd met Rita Verdonk echter in zijn voordeel. Nu staat hij op het punt de een na jongste minister-president van Nederland te worden. Maar wie is hij eigenlijk? Waar gelooft hij in? Hoe heeft hij zich gevormd, waar staat hij voor en wat is er de komende jaren van hem te verwachten? Dat zijn de vragen die in dit boek centraal staan. Aan de hand van gesprekken met vrienden, bekenden, collega?s en (oud)medewerkers van de VVD, en op basis van literatuuronderzoek wordt een zo uitgebreid beeld geschetst van zowel de politicus als de persoon Mark Rutte. 

Boek Tien jaar in het torentje

5. Tien jaar in het torentje – Arno Korsten

Premier Mark Rutte schreef parlementaire geschiedenis. Hij leidde drie kabinetten, vertegenwoordigde het land in Brussel en trad aan als crisismanager. Is Mark Rutte een politiek genie? Hij bleek pragmatisch, wendbaar en resultaatgericht. Zijn contactuele vaardigheid, dossierkennis, debatkwaliteit en taallenigheid kwamen van pas om meerderheden te verwerven en uit te bouwen. Hij past in een tijd waarin regeren ook reageren en improviseren is. Steeds meer Nederlanders schonken hem het vertrouwen. In dit boek worden de sterke en zwakke kanten van de premier op een rij gezet. Kreeg het premierschap meer allure?


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze nieuwe boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk ook:  De 25 beste thrillers van 2022

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie