Recensie Botsende beschavingen, Samuel P. Huntington

Heb jij dat ook? Dat moment van aarzeling voordat je in de ochtend naar het nieuws gaat kijken of luisteren? Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws, dus de koppen zullen zelden leiden tot een vrolijk begin van je dag. Toch lijkt het al jaren steeds onrustiger te worden in de wereld en de climax voor Europeanen is uiteraard de oorlog in Oekraïne die inmiddels al twee jaar duurt. Maar er lijkt  meer aan de hand op wereld vandaag de dag. Daarom deze recensie van Botsende beschavingen van Samuel P. Huntington.

Wat is er nu echt aan de hand in de wereld?

Op ieder continent is er wel een conflict en zelfs in de VS, eens het symbool van democratie, zou volgens doemdenkers een nieuwe burgeroorlog niet meer ondenkbaar zijn. De VS is in ieder geval niet langer de zekere bondgenoot van het vrije westen en de politieagent van de wereld. Het is wellicht ook om die reden dat ‘boemannen’ als Iran en Noord-Korea steeds nadrukkelijker van zich laten horen. Maar wat is er nu eigenlijk mis gegaan nadat de koude oorlog eindelijk voorbij was en er een nieuwe wind leek te waaien die over vrede fluisterde? En wat verbindt een (olie)rijk en islamitisch land als Iran met het straatarme Noord-Korea waar religie verboden is en een enkeltje strafkamp kan opleveren? In het boek van Huntington wordt dat besproken.

Wie is Samuel P. Huntington?

Samuel Phillips Huntington was een Amerikaans politicoloog. Hij werd in 1927 in New York geboren en stierf in 2008 op Martha’s Vineyard. Gedurende zijn leven werd hij behoorlijk bekend, niet alleen doordat hij hoogleraar was aan Harvard University, maar vooral door zijn proefschrift ‘The clash ofcivilizations’.

Bekijk ook:  Robert Jordan - Het Rad des Tijds boeken

Reeds in 1993 publiceerde Huntington het artikel ‘The clash of Civilizations?’ in het blad Foreign Affairs. Dit zou de basis vormen voor zijn boek The clash of Civilizations and the Remaking of World Order dat drie jaar later verscheen. In 1997 werd het ook in Nederland uitgebracht onder de titel Botsende beschavingen, cultuur en conflict in de 21ste eeuw.

Waar gaat Botsende beschavingen over?

Het klassieke werk over de wereldpolitiek opnieuw beschikbaar en actueler dan ooit.

In Botsende beschavingen haalt Huntington de illusie van harmonie tussen culturen genadeloos onderuit en stelt hij het conflict centraal. Oorlogen tussen nationale staten en ideologieën zijn verleden tijd. Toekomstige conflicten zullen verlopen volgens de breuklijnen van culturen en beschavingen. Huntington onderscheidt in dit werk negen beschavingen in de nieuwe wereldorde, die gedomineerd zullen worden door de westerse enerzijds en de Chinese en islamitische anderzijds. Botsende beschavingen is een belangrijk document over de toestand van de wereld.

Bekijk hier de meest recente uitgave op bol.

Recensie Botsende beschavingen

Het boek biedt geen ontspannen lectuur voor het slapengaan. Het is echter ook geen sombere aankondiging van het einde van de wereld. Voorspellingen over toekomstige conflicten worden er ook niet gedaan. Het is echter wel een indringende analyse van de toestand in de wereld nadat de koude oorlog was afgelopen. De conclusies zijn soms zonder meer hard. Ondanks het feit dat het boek inmiddels bijna 30 jaar geleden is geschreven lijkt het juist nu echt actueel met de kennis van vandaag. Een boeiend verhaal indien het onderwerp je interesseert.

Op welke manier zag Huntington Rusland?
Bekijk ook:  De boeken van Frank van Marwijk - bekend van Lichaamstaal.nl

Huntington classificeert Rusland als niet-westerse gemoderniseerde beschaving, hoewel de culturele afkomst tot op zekere hoogte gedeeld wordt met het westen. De auteur zag Rusland als een verscheurde beschaving. Het is de kernstaat van de orthodoxe beschaving, maar tegelijkertijd wordt er vaak gezocht naar een soort verwesterlijking.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *