Recensie Pleasant Valley door Jolanda Ivonne Clément

Nieuwsgierig naar het boek Pleasant Valley door Jolanda Ivonne Clément? Hieronder kun je de achterflap lezen en vind je een recensie van deze roman. Daarbij geven we weinig details van het verhaal zelf prijs, omdat we natuurlijk niets willen verklappen. Is Pleasant Valley een boek voor jou of heb je het al gelezen? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Gegevens van het boek

  • Titel: Pleasant Valley
  • Auteur: Jolanda Ivonne Clément
  • Uitgeverij: Ambo Anthos
  • Aantal pagina’s: 424 blz.
  • Jaar van uitgave: 2022

Wie is Jolanda Ivonne Clément?

Jolanda Ivonne Clément is een Nederlandse schrijfster. Ze heeft marketing, communicatie en bedrijfsjournalistiek gestudeerd voor ze aan het schrijven van fictie begon. In haar boeken komt haar interesse voor geschiedenis, filosofie en natuur naar boven. Ze zegt er zelf over dat haar verhalen als een film in haar hoofd ontstaan en dat het dan aan haar is om het helder op papier te krijgen.

In een live sessie vroeg ik haar wie haar favoriete auteur is en of ze een groot voorbeeld heeft op schrijversvlak, maar in tegenstelling tot veel andere auteurs gaf ze aan dat niet te hebben. Ze is breed georiënteerd en leest ook veel verschillende boeken. In haar kindertijd las ze de boeken van Roald Dahl vaak, vandaag de dag leest ze boeken van Charles Dickens, John Williams, Barbara Kingsolver, Nescio en vele anderen.

Jolanda’s debuut Oostwaarts verscheen in augustus 2021 bij Ambo Anthos, haar tweede boek Pleasant Valley is verschenen in augustus 2022.

Pleasant Valley recensie

Waar gaat Pleasant Valley over?

1973. Shannon ‘Kite’ Vickerson is een verlegen meisje van negen dat met haar ouders en zus Margret in een groene buitenwijk van Chicago woont. Bij de Vickersons is alles ogenschijnlijk perfect. Toch durft Kite alleen maar over straat met haar vlieger, waarachter ze zich kan verschuilen. Dan komt er een probleemgezin met zeven kinderen in de wijk wonen: de Finches. Ze zijn luid, maken rotzooi en de kinderen lopen in pyjama over straat. De buren steken de koppen bij elkaar om het gezin zo snel mogelijk weg te werken. Pogingen daartoe lopen verschrikkelijk uit de hand en dan blijkt hoe zwak de fundamenten onder Kites perfecte wereld zijn. Zus Margret zoekt haar toevlucht bij de buren. Kite wordt aan haar lot overgelaten en stevent af op een tragedie. Jarenlang torst ze alles met zich mee, totdat ze als zeventienjarige besluit op te graven wat het licht niet verdragen kon.

Recensie Pleasant Valley

Wat mag je verwachten van het boek Pleasant Valley? Het is allereerst goed om te weten dat het boek lekker wegleest. De schrijfstijl is prettig en ondanks het zware thema wil je door blijven lezen. Met dit boek beland je plotseling in de jaren ´70 en die sfeer komt goed uit de verf. Het boek is eigenlijk verdeeld in twee delen: in het eerste stuk volg je de hoofdpersoon in haar kindertijd, later in haar pubertijd.

Bekijk ook:  Kikker is verliefd! – recensie van het boekje van Max Velthuijs

Shannon is de hoofdpersoon, maar ze wordt door iedereen Kite genoemd. Typerend voor het kind is dat deze niet de deur uit durft zonder haar vlieger, vandaar ook haar bijnaam. Alleen daarin zit al een heel verhaal verborgen. Het kind krijgt allerlei trauma´s te verwerken, die extra hard aankomen omdat het om een kind gaat.

Als er nieuwe mensen in de buurt komen wonen, verandert het leven drastisch. Het wordt een soort ´wij´ tegen ´zij´, want de nieuwe buren passen helemaal niet bij de mensen die er al wonen. Sociale controle viert hoogtij en dit boek laat zien hoe benauwend dat soms kan zijn en hoe ver het kan gaan. Een verschrikkelijk incident zet alles op zijn kop, ook Kites leven.

In het tweede deel van het boek is Kite ouder, rond de 17 jaar. Daarin lees je hoe ze teruggaat naar Pleasant Valley en geconfronteerd wordt met de wereld die ze zo’n 7 jaar eerder achter zich heeft gelaten. In het levensverhaal van Kite zitten allerlei levenslessen verborgen die het boek een diepere inhoud geven.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *