Paulo Coelho: zijn beste boeken

Bij de naam Paulo Coelho denk je als fervente lezer waarschijnlijk meteen aan ‘De Alchemist’. Dat is niet zo vreemd, omdat de schrijver met dit boek internationale faam heeft gerealiseerd. Toch is zijn oeuvre veel groter, al is hij pas op latere leeftijd fulltime gaan schrijven. Wat zijn de beste boeken van Paulo Coelho? Hieronder vind je een overzicht van zijn romans en andere boeken en een beschrijving van zijn werk. Uiteraard hoort er ook een recensie van de Alchemist bij.

Over Paulo Coelho

Paulo Coelho beste boeken

Het is eigenlijk een klein wondertje dat Coelho ooit een schrijver is geworden. Hij werd in 1947 geboren in een welvarend Braziliaans gezin. Zijn dominante vader zag zijn interesse in literatuur en schrijven op jeugdige leeftijd als ‘afwijkend gedrag’. Paulo moest rechten gaan studeren maar verwaarloosde die studie al gauw. Hij raakte betrokken bij de hippie-beweging in Brazilië en maakte daarna een trektocht door Europa. Het heeft meerdere keren verteld dat hij op een gegeven moment een visioen kreeg van een man die hem de richting zou wijzen voor de toekomst. Die man ontmoette hij daadwerkelijk in Amsterdam, een paar maanden later.

Hij volgde diens raad op en bekeerde zich tot het katholieke geloof. Ook besloot hij om die reden een voettocht naar Santiago de Compostela te maken. Inmiddels was hij  getrouwd en bij de terugkeer naar Brazilië ging  hij als journalist aan het werk om een inkomen te realiseren. Daarnaast schreef hij popsongs voor een aantal bekende Braziliaanse artiesten en richtte een uitgeverij voor poëzie op. Van schrijven komt door al die activiteiten in eerste instantie  niets terecht. Maar in 1987 wordt zijn eerste boek uitgegeven. Hierin beschrijft hij de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het boek is een matig succes.

Zijn volgende boek in 1988 is de Alchemist, en dat maakt van hem een internationaal bejubelde schrijver. Er zijn tot op heden ongeveer 35 miljoen exemplaren van verkocht en het boek is in vrijwel overal vertaald. De Alchemist stond 350 weken achtereen op nummer  1 van de bestsellerslijst van de New York Times. Paulo Coelho ontving ook ontelbare literatuur prijzen voor deze roman en zijn totale werk. Na het succes van deze roman koos hij uiteindelijk toch voor een fulltime schrijverschap. Hieronder vind je een lijst van zijn bekendste boeken.

Alle boeken van Paulo Coelho

Bekijk ook:  ‘Bepaal jij dat?’ van Robert Lagendijk, recensie

Serie Paulo Coelho op volgorde

 1. Aan de oever van de Piedra huilde ik (Originele titel: Na margem do Rio Piedra eu sentei e chorei)
 2. Veronika besluit te sterven (Originele titel: Veronika decide morrer)
 3. De duivel en het meisje (Originele titel: O demônio e a Srta)

Non-Fictie

Wat kenmerkt Paulo Coelho als schrijver?

de winnaar staat alleen

Coelho is een rasschrijver, dat liet hij onder andere zien met zijn boek ‘De winnaar staat alleen’. Dat is een spannende psychologische thriller die losstaat van zijn andere werk, maar waarmee hij duidelijk maakt ook dit genre aan te kunnen. In de andere boeken staat religie, spiritualiteit en filosofie centraal. Daarbij is Coelho echter nooit zweverig of gefixeerd op een beweging. Voor hem gaat het om zelfverwerkelijking. Zijn hoofdpersonen zijn bereid om alles los en achter zich te laten om de werkelijke lotsbestemming te bereiken. Wellicht staat zijn eigen leven daar ook vaak voor model. Coelho heeft het overigens niet bij theorie gelaten. Het door hem opgerichte Paulo Coelho Institute zet zich in voor minder bedeelden in Brazilië. Ook voor hen is er op die manier een toekomst mogelijk.

Over het werk van Coelho

Alle boeken kan je apart lezen en daardoor zal je ook de reikwijdte van de interesse van de auteur ontdekken. Voor ons, Nederlanders, is de Spion een bijzondere uitgave. Deze gaat namelijk over de beroemde Mata Hari. De laatste weken van de Friezin voor haar executie worden in detail beschreven met een groot aantal flashbacks naar haar eerdere leven en de achtergrond van haar activiteiten. De boeken van Coelho zijn in 80 talen uitgebracht in 168 landen. Op de social media heeft hij 27 miljoen volgers.

Wat zijn de beste boeken van Paulo Coelho?

Wat zijn de beste boeken van Paulo Coelho? Natuurlijk is het antwoord op deze vraag subjectief. De een heeft echt genoten van dit boek, de ander juist van dat boek. Het is dan ook moeilijk om een top 10 samen te stellen waarin iedereen zich zal kunnen vinden. Er zijn wel een aantal boeken aan te wijzen die vaker gelezen worden dan zijn andere boeken, namelijk:

 1. De Alchemist
 2. Elf minuten
 3. Brida
 4. Maktub
 5. De heks van Portobello
 6. Aleph
 7. De Zahir
 8. De spion
 9. De vijfde berg
 10. De weg van de boog
Bekijk ook:  Top 10 boeken over kamerplanten

Wat is jouw favoriete boek van Coelho? Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel.

Waarover gaat De Alchemist?

Waarom is een boek dat over spiritualiteit gaat zo populair geworden over de gehele wereld? Daar zijn waarschijnlijk meerdere verklaringen voor.

In de eerste plaats is het de duidelijke en eenvoudige taal die Coelho gebruikt in De Alchemist. Dat geldt voor de originele Portugese versie maat ook de vele vertalingen. Daarbij wordt er een spannend verhaal verteld. Santiago is een schaapherder uit Andalusië maar hij droomt van reizen en ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Die reis komt er en bij ontmoet diverse mensen die hem vertellen hoe het eraan toegaat op onze wereld. Hij gaat op zoek naar een schat die begraven ligt aan de voet van de Egyptische piramides. Het verhaal zal iedereen boeien omdat het goed geschreven is en veel spanning kent.

Maar er is ook een tweede laag. In alle ontmoetingen en bij alle gebeurtenissen is er symboliek. Het is aan de lezer om die te ontdekken of om gewoon te genieten van het verhaal. Het boek is ook bedoeld om de lezer te laten dromen over zijn of haar mogelijkheden. Is het niet zo dat de angst om te falen meestal de grootste belemmering is om jouw dromen na te jagen?

Bijzonder: het verhaal van Mata Hari door Paulo Coelho

Het is beslist opmerkelijk dat Paulo Coelho een boek geschreven heeft over een van Nederlands meest bekende spionnes. Het verhaal van Mata Hari sprak velen reeds tot de verbeelding, maar Paulo Coelho heeft er met zijn poëtische verteltrant een bijzonder boek van gemaakt. Het verhaal van Mata Hari kun je lezen in De spion.

Paulo Coelho nieuwste boek

Nieuwsgierig naar het nieuwste boek van Paulo Coelho? Paulo Coelho’s nieuwste boek komt uit in oktober 2021: De strijders van het licht.

Paulo Coelho verzamelde 133 levenswijsheden over de lichtstrijder. Een lichtstrijder of strijder van het licht is volgens Coelho een mens die in staat is om het wonder van het leven te begrijpen, om tot het einde te strijden voor iets waarin hij gelooft. In ieder van ons verschuilt zich een strijder van het licht, die weet dat hij kan vechten voor zijn dromen.

Agenda Paulo Coelho

Elke dag beginnen met een wijsheid van Paulo Coelho? Er wordt ook elk jaar een agenda uitgegeven in het thema Paulo Coelho. Een inspirerende quote voor elk moment. Ook leuk als cadeau-idee voor bijvoorbeeld Kerstmis.

De boeken van Paulo Coelho als audiobook

Diverse boeken van Paulo Coelho zijn ook verkrijgbaar als audiobook. Via Kobo Plus kun je onbeperkt ebooks en audiobooks lezen en luisteren. De boeken zijn dan Nederlandstalig beschikbaar. Luister je liever Engelstalig? Dan kun je ook elders online terecht voor alternatieven.

Lees ook: De moderne filosoof van de liefde: Alain de Botton

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

1 gedachte over “Paulo Coelho: zijn beste boeken”

Geef een reactie