Dit jaar geen NS-publieksprijs

Als boekenliefhebber heb je een tijdje geleden wellicht ook een e-mail gekregen met de vraag of je wilde stemmen. De NS-publieksprijs zal dit jaar echter niet worden uitgereikt. Welke boeken waren er genomineerd en waarom is er dit jaar geen NS publieksprijs?

De NS-publieksprijs

De NS-publieksprijs wordt al diverse jaren uitgereikt. De prijs werd in 1987 ingesteld door het CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Hoeveel geld kun je winnen bij de NS Publieksprijs? Voor het winnende boek wordt een prijs van € 7500,- uitgeloofd en een sculptuur van een bekende Nederlandse kunstenaar. Bovendien mag de winnaar een jaar lang gratis eersteklas met de NS reizen.

Welke boeken waren in 2022 genomineerd voor de NS Publieksprijs?

Omdat de boeken dit jaar geen prijs kunnen winnen, maar wel aandacht verdienen, lichten we ze graag nog even uit. Hieronder vind je de boeken die in 2022 voor de NS-publieksprijs genomineerd waren.

Amalia Claudia de Breij

Amalia, Claudia de Breij

Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Met foto’s uit het privéarchief.

De heks van Limbricht, Susan Smit

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

de-nachtdienst-esther-verhoef-thriller

De nachtdienst, Esther Verhoef

Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is.

Dwaalspoor Suzanne Vermeer

Dwaalspoor, Suzanne Vermeer

Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud komt zakenman Vincent Mulder om het leven bij het mountainbiken. In eerste instantie wordt het afgedaan als een tragisch ongeval, maar als vlak bij de plek des onheils een dode vrouw wordt gevonden met verwondingen die lijken op die van Vincent, begint de politie te twijfelen. Helemaal als een getuige beweert dat hij zijn vrouw Silvia op die plek heeft gezien. Terwijl boze tongen beweren dat Silvia baat heeft bij Vincents dood, blijft ze bij hoog en bij laag volhouden dat ze onschuldig is.
Om erachter te komen wat er met Vincent is gebeurd, roept Silvia de hulp in van juriste Lauren Martens. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Fortuna’s kinderen, Annejet van der Zijl

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Bekijk ook:  Top 10 nieuwe boeken mei 2024

Het nieuwste ‘grote’ boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte voorouder?

Master your mindset

Master your mindset, Michael Pilarczyk

Hoe ziet jouw mooiste leven eruit. Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat wil je écht? Ontdek je mogelijkheden, haal het beste uit jezelf en maak je dromen waar. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt. Michael legt uit hoe je die gedachtepatronen kunt doorbreken door je mindset opnieuw te programmeren. Dit boek gaat over levensvragen. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat wil je écht?
Master Your Mindset bevat een vragenlijst over zelfinzicht en een beschrijving van Michaels twaalfstappenstrategie.

Waarom dit jaar geen NS Publieksprijs?

De organisatie heeft aangegeven dat het stemproces is gemanipuleerd. Dit is op grote schaal gebeurd, waardoor de stemming niet langer in goede banen kan worden geleid. Er waren berichten dat er mailadressen van Tweede Kamerleden werden gebruik om te stemmen op het boek van Thierry Baudet, Het coronabedrog. Dit boek behoorde niet tot de best verkochte boeken van afgelopen jaar en was dan ook niet opgenomen in de lijst met genomineerde boeken. Het CPNB heeft nog geprobeerd om de stemmen te laten valideren via een extra mail, maar dat mocht niet baten. De NS Publieksprijs zal dus in 2022 niet worden uitgereikt. Het bedrag wordt verdeeld over de genomineerden.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *