Kay Scarpetta, de Patricia Cornwell serie op volgorde

Kay Scarpetta, de Patricia Cornwell serie op volgorde

In Nederland is ze nog redelijk onbekend, maar in de Engelstalige literatuur is ze een absolute grootheid. Patricia Cornwell werd op 9 juni 1956 geboren in Miami. Ze schreef vele thrillers vooral over de patholoog-anatoom Kay Scarpetta. Deze serie is zelfs de meest verkochte thriller-serie ter wereld waarvan er 100 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan tot dusverre. In maart 2023 zal het 26e deel in de serie met als titel ‘Kroongetuige’ in Nederland uitkomen. Je kan het boek al wel bestellen en dan krijg je het in maart geleverd.

Over Patricia Cornwell

Patricia Daniëls, zoals haar meisjesnaam luidt, is een nakomeling van Harriet Beecher Stowe, de bekende voorvechtster van de afschaffing van slavernij in de VS.

Haar jeugd verliep bepaald niet probleemloos, omdat haar vader stierf toen zij nog 5 was. Haar moeder raakte na enige tijd in een depressie, waarna Patricia bij pleegouders werd geplaatst die haar slecht behandelden. Ze studeerde Engels en was bekend als een tennisspeelster met talent. Na haar studie had ze diverse banen, onder andere als journalist maar ook bij een forensisch laboratorium. Dat was overigens geen baan in de medische sector maar administratief. Het lijkt echter zeer aannemelijk dat ze hier de kennis heeft opgedaan die in de Kay Scarpetta serie wordt gebruikt.

Haar eerste boek over Scarpetta werd uit de schappen gehaald van een grote keten van boekwinkels, omdat het als te gewelddadig en te detaillistisch werd beschouwd op het gebied van pathologie. Dat was wellicht een van de redenen dat het een bestseller opleverde vanwege de nieuwsgierigheid van de lezers. In 2002 kwam ze in de problemen met het boek ‘Portait of a killer’. Dit was non-fiction en Cornwell beweerde dat ze de identiteit van Jack the Ripper had ontsluierd. Het boek werd verguisd omdat haar redeneringen niet door feiten konden worden gestaafd.

Ook in haar privéleven ging het niet van een leien dakje. Haar huwelijk met professor Cornwell eindigde na 10 jaar. Nadat ze een bekende schrijfster was geworden, onthulden enkele van haar haar vriendinnen dat ze lesbisch was. Het kostte haar vele jaren voordat ze het in de publiciteit durfde te erkennen. Inmiddels is ze getrouwd met een vrouw.

Bekijk ook:  Recensie: De bibliotheek van verboden boeken - Brianna Labuskes

Over de serie Kay Scarpetta

De boeken van Patricia Cornwell hebben veel invloed gehad op misdaadromans en tv-series. Haar hoofdpersoon maakte duidelijk dat het onderzoek van het lijk van een slachtoffer erg veel aanwijzingen  gaf voor de wijze waarop de misdaad was gepleegd en vaak wees op een specifieke dader. Kay Scarpetta beperkt zich overigens niet tot het laboratorium. Ze gaat regelmatig zelf op onderzoek en komt op die manier ook in contact met de mogelijke daders. Er is een vaste groep medewerkers in de romans en dat maakt de confrontaties met de moordenaar(s) vaak nog spannender.

Voor wie zijn de boeken geschikt?

De serie Kay Scarpetta wordt genoemd als inspiratie voor de bekende tv-series CSI en diverse andere programma’s waarin cold cases en crime scène investigation aan de orde komt. De boeken geven veel informatie over de wijze waarop een patholoog-anatoom te werk gaat en de details zijn niet altijd geschikt voor iemand met een zwakke maag. Gebruikelijk is dat de spanning oploopt naar het einde van het boek. De confrontatie met de moordenaar eindigt vaak met diens dood op een bepaald onprettige manier. Het grote aantal verkochte boeken duidt erop dat de schrijfwijze van Cornwell in het algemeen door een groot publiek wordt gewaardeerd.

De boekenserie Kay Scarpetta op volgorde

 1. Fataal weekend (Originele titel: Postmortem)
 2. Corpus delicti (Originele titel: Body of evidence)
 3. Al wat overblijft (Originele titel: All that remains)
 4. Rigor Mortis (Originele titel: Cruel and unusual)
 5. Modus Operandi (Originele titel: The body farm)
 6. Het Kaïnsteken (Originele titel: From Potter’s field)
 7. Doodsoorzaak (Originele titel: Cause of death)
 8. Onnatuurlijke dood (Originele titel: Unnatural exposure)
 9. De brandhaard (Originele titel: Point of origin)
 10. Zwarte hoek (Originele titel: Black notice)
 11. Het eindstation (Originele titel: The last precinct)
 12. Aasvlieg (Originele titel: Blow fly)
 13. Sporen (Originele titel: Trace)
 14. Roofdier (Originele titel: Predator)
 15. Dodenrol (Originele titel: Book of the dead)
 16. Scarpetta (Originele titel: Scarpetta)
 17. De Scarpetta factor (Originele titel: The Scarpetta factor)
 18. Mortuarium (Originele titel: Port mortuary)
 19. Rood waas (Originele titel: Red mist)
 20. Link (Originele titel: The bone bed)
 21. Zuurstof (Originele titel: Dust)
 22. Scherp (Originele titel: Flesh and blood)
 23. Gewetenloos (Originele titel: Depraved heart)
 24. Chaos (Originele titel: Chaos)
 25. Autopsie (Originele titel: Autopsy)
 26. Kroongetuige (Originele titel: Livid)

Het beste boek over Kay Scarpetta: Fataal weekend

Fataal weekend is de eerste en wellicht ook de beste roman die Cornwell heeft geschreven. Het wordt door critici beschouwd als het begin van de thrillers waarin pathologie-anatomie als een belangrijk middel wordt beschouwd bij het oplossen van misdaden. In dit eerste boek staat het DNA-onderzoek nog in de kinderschoenen. Het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden, het is verschrikkelijk toegetakeld. Kay Scarpetta voelt aan dat het hierbij niet zal blijven als haar onderzoek niet snel resultaten oplevert. In het boek wordt duidelijk dat in eerste instantie het slachtoffer wordt bestudeerd en haar leven in ieder detail wordt uitgeplozen. Het lijkt er bijna op dat niet de moordenaar maar de jonge vrouw terechtstaat. Maar na enige tijd komen er aanwijzingen die lijken te leiden naar de dader. De ontknoping is echter zeer verrassend.

Nieuwste boek van Patricia Cornwell

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, komt het nieuwste boek van Patricia Cornwell er binnenkort aan. Hieronder vind je haar twee nieuwste boeken.

Autopsie

Kay Scarpetta is terug! In Autopsie van bestsellerauteur Patricia Cornwell worden haar lezers na vijf jaar herenigd met haar meest geliefde personage!

Bekijk ook:  Sarah Penner, De verborgen apotheek recensie

De grootste thrillerschrijfster aller tijden en de meest legendarische patholoog-anatoom uit de literatuur zijn terug voor het nieuwe, vijfentwingste deel in de Kay Scarpetta-serie.

Forensisch patholoog-anatoom Kay Scarpetta is als hoofd medisch onderzoeker teruggekeerd naar Virginia, de staat waar ze haar gedenkwaardige carrière begon. Ze is nog maar enkele weken aan het werk als ze te maken krijgt met twee ernstige misdrijven: het lichaam van een vrouw is op een gruwelijke wijze tentoongesteld vlak bij een spoorlijn, en in een uiterst geheim laboratorium in de ruimte vindt een catastrofe plaats.

Wanneer Scarpetta de sporen begint te volgen, lijkt het erop dat een seriemoordenaar dicht bij huis toeslaat. Maar hoe hebben deze zaken met elkaar te maken?

Kroongetuige Patricia Cornwell

Kroongetuige

Kroongetuige is het zesentwintigste deel in de legendarische Kay Scarpetta-serie van Patricia Cornwell. Hoofdpatholoog-anatoom Kay Scarpetta is met veel tegenzin kroongetuige in een sensationeel moordproces wanneer ze schokkend nieuws ontvangt. De zus van de rechter is dood aangetroffen. Op het eerste oog lijkt het op een simpele inbraak, maar dan ontdekt ze dat er niets is gestolen. En waarom ligt de tuin bezaaid met dode planten en insecten? Hoewel er geen duidelijke doodsoorzaak is, herkent Scarpetta de onmiskenbare tekenen, en ze weet dat het ergste nog moet volgen. De forensisch patholoog komt in gevecht met een krachtige tegenstander die haar terugbrengt naar het verleden, en de tijd die ze nog heeft om de moordenaar te vangen raakt snel op…

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord